Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
02-06-2009, 04:53:00

Witam ponownie wszystkich.Czy ktoś mógłby cos więcej powiedziec na temat mielopatii.Może Zosiu Ty cos więcej wiesz .Z góry dziękuję za odpowiedż
gość
02-06-2009, 08:25:00

Mielopatia szyjna
Rzadkim, ale poważnym powikłaniem choroby dyskowej kręgosłupa szyjnego jest stan określany jako mielopatia, czyli choroba samego rdzenia kręgowego. Chociaż proporcje między rozmiarem rdzenia i kanału kręgowego w odcinku szyjnym pozostawiają pewną rezerwę przestrzeni, nieraz zdarza się, że centralna przepuklina krążka wywiera ucisk na rdzeń.
Choroba zaczyna się podstępnie od osłabienia, drżeń lub skurczów w nogach. Dysfunkcja może również objąć kończyny górne. W zaawansowanej fazie mogą wystąpić trudności w wydalaniu moczu. Mielopatia szyjna jest stanem poważnym i stanowi wskazanie do pilnej operacji. Chirurgiczne usunięcie uciskającej masy stwarza szansę poprawy, rzadko jednak mielopatia przemija bez śladu. W przypadku choroby trwającej dłużej oraz u starszych pacjentów pewien stopień deficytu neurologicznego z reguły pozostaje. to jest artykuł z internetu podajesz malo informacji na temat napszykład rezonansu bo na jakiej podstawie masz stwierdzona mielopatie
gość
02-06-2009, 08:32:00

Witam to znowu ja Ania bardzo dziękuję za odpowiedzi troszkę mnie uspokoiły choć nie do końca .Już wydrukowałam wasze odpowiedzi i zabieram je ze sobą ,wczoraj zadzwonili z Opolskiego Centrum Rehabilitacji w Korfantowie że mam termin na 3 czerwca ja w lutym skladałam tam papiery na rehabilitację i czekałam tak dlugo bo szybciej niby nie moglam być rehabilitowana i dobrze bo by było za wcześnie .Ponoć cieżko się tam dostać jestem ciekawa Zosiu czy coś słyszałaś na temat tego szpitala .Pokładam nadzieję w tym ośrodku . Tam jest oddział również neurochirurgi to może będę miała jakąś konsultację operuje się tam również kręgosłupy może będzie dobrze a fachowcy od rehabilitacji to nie wiem .Muszą mi pomóc a nie zaszkodzić nawet kazali strój kąpielowy zabrać to będzie też coś wykonywane w wodzie.Na przepustki będę przyjeżdżać sobota i niedziela to napewno napiszę jak mi tam a jak macie jeszcze dla mnie jakieś wskazówki to bardzo proszę . Zosiu ja do 11 czerwca jestem jeszcze na chorobowym to będzie 182 dni ale złożyłam na swiadczenie rehabilitacyjne i dostałam na 2 miesiące takie było orzeczenie lekarza w ZUS-ie . Ale myślę że będę skladała ponownie zwłaszcza mam dość cieżką pracę . Pozdrawiam życzę zdrowia Ania
gość
02-06-2009, 10:27:00

Dzięki za odpowiedź.Nie mam teraz rezonansu przy sobie,ale mielopatię stwierdził neurochirurg po przeczytaniu wyniku rezonansu i po przebadaniu mnie i mam pilne skierowanie na operację.Jak będę mieć dostęp do rezonansu a to będzie za kilka dni opisze go.
gość
02-06-2009, 20:36:00

ANIU, nie wiem czy jeszcze zerkiniesz przed wyjazdem . Korespondowłam z panią , która przebywała na rehabilitacji w Korfantowie i była bardzo zadowolona z poziomu rehabiliatcji .Określała jako bardzo profesjonalną ale wiem tylko tyle więc perspektywy przed Tobą dobre
GOŚCiU z mielopatią cóż mogą znaczyć nasze amatorskie wypowiedzi wobec zdania neurochiruga . Mam nadzieję ,ze nie poddajesz w wątpliwość rozpoznania konforntując z naszą opinią .

http://forum.2p.pl/read.php?25,159234
to link do wątku dotyczącego mielopatii szyjnej a wnim odnośnik do objawów w mielopatii piersiowej .
To zespół bardzo przykrych ale i bardzo niezbezpiecznych objaów .
Nie lekceważ .
Pozdrawiam Z.
gość
03-06-2009, 11:43:00

Dziekuję ci Zosiu i jeszcze przed wyjazdem zerknęłam czy mi coś odpisałaś ale jak zwykle na ciebie można liczyć zawsze jestem podbudowana że tam mnie postawią na nogi -muszą ale wczoraj znowu brałam mocne środki p.bólowe bo wysiadają mi lędzwie aż boję się myśleć co będzie dalej . Pozdrawiam wszystkich i głowy do góry będzie dobrze jak przyjadę to się zaraz zamelduję pa Ania
Początkująca
03-06-2009, 12:15:00

Witam,
OPEROWAĆ CZY NIE???

-objawy: okresowy ból barku i przedramiena, bez drętwienia
-wynik RM:
duża centralno-prawoboczna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 z uciskiem worka oponowego i zniesieniem przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego na tym poziomie, po str. prawej. Wypuklina uciska i przemieszcza prawy korzeń brzuszny, widoczny także ucisk zawartości prawego otworumiędzykręgowego... W dalszej części opisu wszystko O.K.
-decyzja neurochrurga: OPERACJA

-po dwumiesięcznej rehabiltacji lekka poprawa

PYTANIE:
czy ryzyko operacji jest adekwatne do korzyści jakie ona przyniesie, (no bo przecież AŻ tak jak Was mnie nie boli).

P.S liczę na Waszą pomoc,
pozdrawiam,
Agnieszka[addsig]
airwoman
gość
03-06-2009, 12:54:00

Witaj Agnieszko decyzje o podjęciu operacji musisz podjąć sama nikt nie zrobi tego za Ciebie kręgosłup jest niestety nie przewidywalny i o ile nie masz jeszcze objawów neurologicznych można próbować przez rehabilitację ale jesli neurochirurg powiedział ze trzeba i w miare jasno powiedział jakie mogą być z tego korzyści lub skutki uboczne to Ty musisz pomyśleć i przeanalizować lub porozmawiaj na ten temat z dobrym neurologiem on na pewno jasno i klarownie wytłumaczy Ci za i przeciw zbada pozna twoje odruchy i można w tedy dyskutować po operacji może być różnie tego sie nie da przewidzieć . Mówisz że przeciez was tak nie boli jasne ze nie jak sie jest na haju z plastrów i bunodolu i gabapentyny to nie boli a i jazda tez jest jak trzeba gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to prosze na priv janusz-kur2@wp.pl Pozdrawiam Janusz
gość
03-06-2009, 13:00:00

Przepraszam źle przeczytałem o bólu wiesz jeszcze jedno czasami czym prędzej tym lepiej a i tak pewno na zabieg troche poczekasz a trudno przewidziec co w tym czasie sie zmieni Przepraszam Janusz
Forumowiczka
03-06-2009, 13:14:00

03-06-2009 o 14:15, airwoman :
Witam,
OPEROWAĆ CZY NIE???

-objawy: okresowy ból barku i przedramiena, bez drętwienia
-wynik RM:
duża centralno-prawoboczna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 z uciskiem worka oponowego i zniesieniem przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego na tym poziomie, po str. prawej. Wypuklina uciska i przemieszcza prawy korzeń brzuszny, widoczny także ucisk zawartości prawego otworumiędzykręgowego... W dalszej części opisu wszystko O.K.
-decyzja neurochrurga: OPERACJA

-po dwumiesięcznej rehabiltacji lekka poprawa

(...)

Agnieszko, ja też mam ból barku, zwłaszcza przy odwodzeniu ręki do tyłu.... niestety wystąpił u mnie również "bark zamrożony" tzn. nie mogę ręki wygiąć w stawie do tyłu i nie mogę podnieść do góry, co mi okropnie utrudnia życie.... u mnie wyszła tylno-boczna przepuklina c4/5 plus osteofit c4, neurochirurg chce operować, ortopeda z kolei radzi rehabilitacje lub zabieg barku... i też nie wiem co robić...

Jakie ty masz objawy od barku? Tylko ból? Stały czy tylko jak ruszasz w stawie? po jakiej jesteś rehabilitacji?

Pozdrawiam [addsig]
Spinka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: