Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
22-06-2009, 15:42:00

Witaj Gosieńko .
Mamy pojęcie jak się boisz ,bo więkoszośc uczestników forum ma już te doswiadczenia za sobą i tez się bała Głowa do góry , dasz radę.
Jeśli chodzi o kołnierz, przede wszystkim powinnaś zrobić założenie ,że nie traktujesz go jak wroga tylko jak rzecz niezbędną w procesie leczenia . Choćbyś się nie wiem jak buntowła to nosić go musisz dla włsnego dobra . Jak przyjdzie pogodzenie w głowie to i ciało łatwiej zaakceptuje ten mały dyskomafort .
Nie wiem czy masz zaleconego Campa czy Floridę.
Jeśli są wskazania do tak długiego pozostawiania w kołnierzu to prawdopodobnie obejmują noszenie całodobowe ale tego dowiedz się przy wyspisie ze szpitala .
Mogę podzielić się własnymi doświadczeniami .
Ja ,,przeforsowłam'' sztywną Floridę . Miałam dwa na zmianę .
W kołnierzu spałam i kąpałam się.
Do snu zadbaj o dobre podparcie i wypełnienie zagłębienia pod szyją/ barkiem . Ja wykorzytywałam poduszkę ortopedyczną , jak mi było za nisko to pod poduszkę podkładałam cienko złożony koc. Można tworzyć konstrukcję ze złożonej poduszki . Tu juz inwencja nalezy do Ciebie . Musisz opracować taka pozycję żeby była zachowana prosta linia kręgosłupa w odcinku szyja -plecy a jednocześnie storzyć sobie namiastkę przytulności spania mimo sztywnego kołnierza .
Camp będzie dawał nieco większy dyskomfort gdyż zachodzi dodatkowo na podbródek i potylicę i jest pozbawiony miękkej wyściłającej warstwy .Pod Campem trzeba wietrzyć ranę -do czasu zdjęcia szwów, w pozycji leżącej wskazane odpinane kołnierza kilka razy dziennie i przy pomocy domowników zapięcie tak żeby nie przemieszczać głowy . Najtrudniejsze pierwsze dni potem dochodzi się do wprawy ,,na czuja ''
Kapiel-Florida ,po kapieli zmiana suchy , Camp jest z pianki więc wystarczy osuszyć .
Dbaj o skórę pod kołnierzem , zwracaj uwagę czy nie dochodzi do odparzeń, w gorące dni przecieraj chusteczkami nawilżającymi.
Po kąpieli , jesli jesteś w stanie zaponować nad nadmiernym ruchem pozostań przez jakiś czas bez kołnierza w pozycji na wznak tak żeby nie dochodziło do przemieszczenia.
Są rózen szkoły postępowania pooperacyjnego . W jednych nie zalecją kołnierza i pacjenci poruszja sie prawie normalnie w innym dosyc rygorystycznie kołnierz . Jesli takie są zalecienia Twojego neurochirurga powiinaś się do nich zastosować . Prawdopowodbnie pod koniec tego okresu zaleci Ci stopniowe odzwyczajanie , może proste ćwiczenia izometryczne na wzmocnie mięśni. Dopytaj o tę kwestię gdyż po 3 miesiącach możesz mieć wrażenie ,że głowa trzyma się dosłownie na zapałce .
Samochoem jezdżę tylko jako pasażerka więc nie podpowiem ale kołnierz w podrózy wskazny do uzyskania pełnego zrostu -patrz prawdopodobny mechanizm Twojego wypadku samochodowego
tzw. uraz smagnięcia biczem . Nigdy nie przewidzisz czy nie będzie gwałtownego hamowania.
Pozdrawiam Z.
gość
22-06-2009, 18:29:00

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.
Tak się składa, ze tez mam na imię Gosia i też jutro idę do szpitala na neurochirurgię ( ale operacja wczesniej niż u Gosieńki, najprawdopodobniej środa lub czwartek ). Będziemy się mogły na świeżo wymieniać odczuciami. U mnie jest przepuklina w C4/C5/C6, nie wiem czy będą mi wymieniać jeden czy dwa dyski, nie wiem czy bede mieć stabilizator ... Jutro się okaże, bo podczas pierwszej i ostatniej jak dotąd wizyty, byłam mało przytomna ze strachu słysząc słowo operacja, bo zupełnie nie zdawałam sobie sprawy, ze RM jest aż taki zły.
Czy dobrze rozumiem, ze stabilizator to dodatkowe, pionowe, metalowe wzmocnienie trzymające dyski ? Czy dobrze jeśli jest czy raczej nie jest wskazany ? Czy ciepły prysznic można stosować od razu po operacji i bez względu na rodzaj implantu ? Jak sobie radzicie z myciem głowy, zaraz po operacji i potem ? bo mnie pobolewa tez lędźwiowy i mycie głowy to dla mnie koszmar ... Ile tygodni/ miesięcy musi minąc od operacji aby się udać do fryzjera czy dentysty ? Ile kosztuja te kołnierze ortopedyczne ?
Kopalnią wiedzy na tym forum jest Zosieńka ( gorące uściski !!! ) więc nie ukrywam, ze liczę na Jej odpowiedź. Gosieńko, napiszmy jak było za parę dni. I pomyslmy sobie jutro : nie ja jedna... Pozdrawiam z całych sił moje dobre duszki, Zosię i Inkę, które mnie wspierają od wczoraj w prywatnych mailach. Dziewczyny, jesteście Aniołami
Gosia SL
Forumowiczka
22-06-2009, 19:45:00

To i ja się dołączę Tak, Zosia jest Aniołem Mnie również wspiera[addsig]
Spinka
gość
22-06-2009, 20:22:00

Małagosiu , implantto płaska , kilkumilimetrowa płytka wstawiana w przestrzeń międzytrzonową po usuniętym dysku. W klasycznej , nawet wielopoziomowej dyskopatii często jest to wystarczajacy element naprawczy. Czy neurochirurg coś wspomniał o dodatakowej stabiliazacji czy sama wyczytałaś w ramach ,,niezgłębiania tematu i nie nakręcania się ''
Odpuść sobie temat na ten wieczór. W necie jest mase zdjec rtg ze stabilizacją ale po ci Ci to akurat dziś , kiedy powinnas się ułozyć spokojnie spać.
A jakie znaczenie ma dla Ciebie w tej chwili ta wiedza czy lepeiej jesli jest czy gorzej . Zaufałas konkretnemu neurochirurgowi i tego sie trzymaj. Wybierze dla Ciebie opcję operacji najlepszą z możliwych .Będziesz miała czas na zadawnie pytań technicznych podczas badania wstępnego po przyjęciu do szpitala .
Jesli nie ufasz swojej głowie w stanie emocji to spisz wszystkie istotne pytania na kartce , piszę poważnie . Nawet te , które wydaję Ci mało istotne a dotyczą postępowania pooperacyjnego .
Może się zdarzyć ,że w dniu wypisu lekarz będzie zajęty na bloku operacyjnym , dostaniesz do ręki krótki wypis i pozstaną wątpliowości, więc to co nasuwa się na bierząco możesz wyjaśniac od razu . Zwłasza pytania dotyczące aktywności , zakresu wczesnej rehabiliatcji .
Na kołnierz lekarz specjalista (orotpeda, neurolog, neurochirurg) może Ci wystawić zlecenie , które potwierdzasz w NFZ i otrzymujesz za darmo w sklepach rehabiliatcyjnych , które mają podpisaną umowę z NFZ -do określonego limitu ceny . Jeśli będziesz kupowła sama Florida
http://www.nokaut.pl/oferta/kolnierz-florida.html
w sklepie może być troszkę drożej
Campa ok.70-100 pln.
Ja bardzo gorący prysznic rozluźnijacy mięśnie stosowłam od razu na początek głównie na okolice barków i łopatek .Na szyi przeszkoda był kołnierz ,poza tym jesli są elemnty metalowe nie jest wskazane nadmierne przegrzewanie . Ja mam implanty Peek (plastik ) z małymi zaczepami metalowymi .Po zdjęciu kołnierza masuję prysznicem równiez szyję ale nieco chłodniejszym.
Gosiu , *** mycia głowy mozesz usiąśc na dnie wanny lub brodzika w pozycji Budby i poprosic o pomoc domowników . To nawet wskazane szczególnie 1-2 raz. Niby człowke łazi po mieszkaniu ale stres operacyjny wychodzi w postaci osłabienia i trochę trzęsących się nóg i rąk przy większym wysiłku. Poza tym nie wiem jakie masz objawy ze strony rąk ale mozęsz mieć jeszcze trochę problemów z wysokim unoszeniem . Taka pozycja jest bezpieczna i dla szyi i dla lędźwiowego . Pozostaje tylko zadbac o zamknięte oczy .
Inna opcja ze względu na bąlący lędźwiowy to pozycja klęcząca przed wanną ,ręce w wannie , głowa w pozycji wyprostowanej i druga osoba myje . To na początek .
Potem przychodzi oswojenie z sytuacją i można tak jak ja pierwsze mycie głowy na drugi dzień po operacji na krzesełku pod prysznicem jeszcze w szpitalu, potem normalnie na stojąco pod natryskiem.
O reszcie wyzyt kosmetyczno/medycznych pogadamy po operacji bo to narazie melodia przyszłości .
Ze spraw ważnych -kup sobie dobrą profilowaną poduszke ortopedyczną i na to nie żałuj kasy . Powinna mieć odpowiednią wyskość w zaglębieniu szyja/bark , dobrą sprężystość , taka żeby w odczuciu i dotyku była przyjemna . Z dobrego materiału słuzy wiele lat .
Trzymajcie się obie Małgosie ciepło , przed Wami duże wyzwanie i kciucze za powodzenie w co nie watpię .
Pozdrawiam ciepło Z.
gość
22-06-2009, 20:29:00

O matko , pąsów dostałam. To miłe drogie Panie co piszecie ale jak mnie napitala ból to klnę jak szewc i w tym układzie raczej w przyszłości będę szukała towarzytwa w mniej niebiańską stronę
Dobrej nocy wszystkim życzę Z.
gość
23-06-2009, 16:15:00

02-01-2009 o 19:59, gość :
witam wszystkich ponowie mam naimię Ewa już pisalam na tym foru proszę jeszcze raz o pomoć czy ktoś kto dyskopatię kręgow szyjnych był operowany w Gryficach .Napiszcie mi jak dlugo leży sie po takiej operacji i co trzeba mieć ze soba najlepiej .jak ona jest robiona bo ktoś mowił ze sprzodu szyji ale nie wiem czy to prawda . DZiekuje i pozdrawiam wszystkich na forum Ewa
gość
23-06-2009, 16:17:00

witam wszystkich ponowie mam naimię Ewa już pisalam na tym foru proszę jeszcze raz o pomoć czy ktoś kto dyskopatię kręgow szyjnych był operowany w Gryficach .Napiszcie mi jak dlugo leży sie po takiej operacji i co trzeba mieć ze soba najlepiej .jak ona jest robiona bo ktoś mowił ze sprzodu szyji ale nie wiem czy to prawda . DZiekuje i pozdrawiam wszystkich na forum Ewa
gość
23-06-2009, 16:17:00

gość
24-06-2009, 15:40:00

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Przez jakiś czas mało tu zaglądałam ale chyba pora to zmienić.
Ciekawe czy Gosia już po operacji...?

Życzę wszystkim dobrego samopoczucia i lepszej niż u mnie aury, wszak wiemy jakie to ważne.

Pozdrawiam
inka
gość
26-06-2009, 21:13:00

Witam. Niestety, u mnie będzie powtórka z rozrywki. W równe siedem miesięcy od ostatniej operacji(4) szykuję się na następną. Mam mieć usunięte implanty na dwóch poziomach szyjnych, wstawione płytki i usunięte osteofity, czyli słowem remont generalny. Cała sprawa ciągnie się od 2004 roku. Nie ukrywam, że zwyczajnie się boję, długo łamałam się z decyzją, jednak ostatnie wydarzenia( (zmiana zabarwienia ręki plus jej postępująca słabość zmobilizowały mnie do podjęcia " męskiej" decyzji. W szpitalu ( A.M. Gdańsk) mam się zgłosić w czwartek- 2 lipca, operacja chyba 3 lipca. Przerażają mnie ewentualne upały- kołnierz. Proszę więc o ciepłe myśli i trzymanie kciuków. Acha, tym razem mam zamiar słuchać w 100% zaleceń lekarzy , ,zadnego, szaleńczego powrotu do pracy, zwolnienie aż do bólu. Dostałam wystarczającą nauczkę w tym względzie. W dużej mierze sama jestem sobie winna. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam, Bożena
Bożena

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: