Reklama:

Czy kręgosup może powodować objawy podobne do uszkodzeń mózgu ? (61)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-05-2016, 09:04:19

Warto zbadać witaminę b12,niedobory mogą być przyczyną właśnie takich problemów neurologicznych,długotrwały niedobór powoduje nieodwracalne lub trudne do cofnięcia uszkodzenia w mózgu.
gość
26-10-2016, 07:16:17

Witam, z tego co widzę, to u każdego z Nas wspólnym czynnikiem jest lordozą szyjna. Widocznie problem leży po tej stronie, ja walczę z tym od 3 msc, aktualnie chodzę do kregarza na terapię i jest mała poprawa, niestety styl życia : komputer, tel i ciągle pochylanie się na tymi urządzeniami niosą za sobą takie skutki, ja mam tylko takie wytłumaczenie bo juz nic innego nie przychodzi do głowy. CHYBA ze ktoś doszedł do rozwiązania tego dziwnego problemu? hassan-85@wp.pl
gość
21-01-2017, 07:14:46

Witam. Ja zawsze mialam problemy z kregoslupem, odcinkiem dolnym, ale od pewnego czasu mam tez problem z odcinkiem szyjnym. Nie wiem czy moge zgonic to na wypadek komunikacyjny podczas ktorego jechalam bez pasow i z predkoscia 80km/h uderzylam w drzewo (tak wiem bylam mloda i glupia) spieszyli mi sie na uczelnie. Stwierdzono u mnie Lordoze i Kyfoza czy jakos tak na podstawie rezonansu magnetycznego. A objawy ktore zapoczatkowaly u mnie jakies 2 tyg temu to:
- zawroty glowy
- silne bole glowy
- problemu ze swiadomoscia
- dziwne uczucie jakbym byla po 2 piwkach
Bylam u ortopedy ktory powiedzial ze te objawy nie towarzysza lordozie szyjnej. Nie wiem czy mu ufac czy nie. Mam w domu roczne dziecko meza psa szczesliwy dom i kochajaca rodzine. Boje sie o siebie mysle juz o najgorszym. A moze to guz mozgu? A moze to tetniak? A moze to rak? Nie wiem co myslec. Boje sie. Mam zamiar zrobic jeszcze rezonans glowy. Ale potfornie sie boje prodze o radę
gość
21-01-2017, 11:58:08

zrobić nie zaszkodzi ale najczęściej rezonans wychodzi bez zmian
gość
23-01-2017, 11:50:08

Witam. U mnie podobnie bóle głowy najczęściej tył głowy lub lewa strona, ból karku, zawroty glowy. Czasem tak jakbym była pod wpływem alko kręci mi się w głowie cały czas bez względu na to czy leżę czy siedzę, trwa to kilka godzin. Dzisiaj już trzeci dzień z rzędu męcze się z bólem glowy. Niestety leki przeciwbolowe nie pomagają miałam robione Rtg odcinka szyjnego kręgosłupa w opisie jest "zniesiona lordoza szyjna, znacznie obniżona wys. przestrzeni m-k, cechy dyskopatii"- to tak w skrócie. Miałam robione usg dopler tętnic szyjnych niestety wynik poznam u lekarki na wizycie, lekarz wykonujący badanie powiedział że nie jest dobrze ale nic więcej nie chciał powiedzieć. Czekam również na Tk głowy i dopiero wtedy wizyta u neurologa. Nie wiem czy to głównie przez kręgosłup szyjny takie objawy ale już nie mam siły chciałabym odpocząć od ciągłych bóli
gość
23-01-2017, 13:07:25

Czy stłuczenie kory mózgowej jest niebezpieczne wykazało mi to w rezonansie oraz torbiel pajęczynówki
gość
23-01-2017, 13:36:18

a czy był uraz?
gość
23-01-2017, 21:12:50

Może choc o wszystkim decyduje diagnoza lekarza. Mozna skorzystac tez z pomocy rehabilitanta. Tu na tej stronie www.domowarehabilitacja.com jest wiele ciekawych informacji o neurologii.
gość
07-01-2018, 21:37:23

Mam bole glowy od ok 13 r zycia.Do tego drzenie glowy.Ciezka glowa.Spieta szyja,problemy z zasypianiem.Brak energii.
Do 20stki leczylem sie u neurologow,bralem leki,nie pomagalo.Teraz mam 28 lat,onjawy sa nadal.
Pozniej zainteresowalem sie kregami szyjnymi.Bylem u osteopaty Krzyska Adamowicza z Warszawy.Ponastawial mnie,https://youtu.be/m1yksroplVk
Objawy minely,ale na krotko,Ok 1,5 tygodnia.Powiedzial ze jestem bardzo spiety.mam duzo tzw punktow spustowych,bardzo bolacych miejsc.
Zalecil zebym je uciskal,probuje,ale nie pomaga to tak dobrze jak na wizycie.
Mam zniesiona lordoze i cos tam jeszcze.Mam tez ''dramatycznie zacisniety zgryz''Stwierdzil to ten specjalista od zgryzu https://youtu.be/6V0It8Jcc4I
Problemy ze stawem tez moga dawac objawy o ktorych bysmy nie pomysleli.
''Na tomoografii widać wyraźnie dramatycznie zamknięty zgryz kostny (linia czerwona to przedłużenie krawędzi Pana żuchwy a linia żółta to prawidłowy jej przebieg) i cofniętą żuchwę - a co za tym idzie zniesioną lordozę kręgów szyjnych i ucisk nerwów i naczyń krwionośnych.''
''tak, podejrzewam, że jestem w stanie Panu pomóc. Ma Pan najprawdopodobniej zamknięty zgryz, niestabilny zespół stawu krzyżowo-biodrowego, zaciska na Pan na skutek tego zębami, ma Pan napięte mięśnie i tzw. bólowe punkty spustowe mięśni. Być może ma Pan utrudniony drenaż mózgu z substancji toksycznych na skutek zbyt zamkniętego zgryzu. Strzelanie przy przełykaniu to niewłaściwie funkcjonująca i ustawiona trąbka euchstachiusza - efekt zbyt zamkniętego zgryzu.''
gość
14-03-2018, 07:03:35

mam dokładnie tak samo. najgorsze są godziny rańsze do popołudnia. już nie jeżdżę autem bo mam napadowe jakby zawroty głowy. leki nie działają , ratunek to jedynie operacja kręgosłupa . ja już popadam w nerwicę ze strachu że mogę zemdleć.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: