Reklama:

Cicha migrena, migrena bez bólu głowy, aura, migrena acefaliczna (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-04-2019, 10:54:09

Cześć! Z tej strony Mateusz (37 lat). Na podobne objawy cierpię od 20 lat. Zaczęło się około 16-17 roku życia „świetlistymi plamami” przed oczami oraz śniegiem optycznym. Żadne - ani okulistyczne ani neurologiczne - badanie nic nie wykazało. Lekarze pukali się w głowę i całe lata wmawiano mi, że jestem niespełna rozumu. A objawy jak się zaczęły tak już stale w nocy widziałem ten śnieg, a plamki/zygzaki nasilały się po: komputerze, migających obrazach, wysiłku i hiperwentylacji. Z czasem zauważyłem co z kolei pomaga: sport, bieganie, masaże głowy, wszystko co poprawia mikrokrążenie... W wieku ok 28 lat trafiłem do szpitala na neurologie, po tym jak zaczęła mi dretwiec lewa cześć twarzy, lewa ręka, wraz z silnymi bólami głowy. Zrobiono mi TK, MR, Angio-TK, Angio-MR, pobranie płynu M-R, EEG, badania krwi - bez diagnozy. W ostatnich 2 latach objawy są silniejsze - bywało że połączone z zawrotami głowy, drętwieniem twarzy, że nie mogłem prowadzić samochodu. Później okresy remisji i lepiej, choć plamki i zygzaki, powidoki nie znikają. Po prostu się do nich przyzwyczaiłem. Tydzień temu znowu trafiłem na neurologie - znowu TK, MR, EMG, potencjały - i w sumie bez diagnozy (tylko potencjał wzrokowy słabo). Najgorsze, że napady są bardzo silne, drętwieje mi twarz, nos, język a i mam wrażenie ze cześć mięśni twarzy na stałe się trochę osłabiło. Plus zawroty głowy częściej niż kiedyś.
To bardzo utrudnia życie. Macie jakiś pomysł gdzie jeszcze mogę się zgłosić po pomoc: rozpatrzę wszelkie porady, również te z medycyną niekonwencjonalną...
gość
08-04-2019, 13:00:38

problem jest konwencjonalny i leczenie również, tylko nikt nie zrobił badań, które wykryją chorobę.
gość
08-04-2019, 13:06:22

Gość 2019-04-08 15:00:38
problem jest konwencjonalny i leczenie również, tylko nikt nie zrobił badań, które wykryją chorobę.
To jakie badania jeszcze wykonać? Do kogo z tym iść? Mi już kończą się pomysły.
gość
08-04-2019, 17:24:28

bo to lekarz powinien kierować. a tu nic nie wyszło to pacjent jest zdrowy. Więc musi mieć problem w psychice. Standard. Gdzie mieszkasz?
gość
09-04-2019, 19:44:41

Gość 2019-04-08 19:24:28
bo to lekarz powinien kierować. a tu nic nie wyszło to pacjent jest zdrowy. Więc musi mieć problem w psychice. Standard. Gdzie mieszkasz?
W Warszawie.
gość
10-04-2019, 10:24:39

to do mnie masz 350 km
gość
17-05-2019, 09:47:12

zbadaj się w kierunku tężyczki może...no i propranolol, u mnie naprawdę poprawia sytuację. poelcam lekarkę Magdalenę Podbrożną z Psychomedic. To neurolog, moim zdaniem bardzo dobra.
gość
27-04-2020, 10:00:16

To, co tu piszecie nie jest optymistyczne. Mam te sama przypadlosc . Pierwszy raz 5 lat temu, kolejny zima tego roku, a od kilku dni powtarzajace sie aury o roznych porach trwajace ok 30-50‘. Szkoda, ze nikt nie ma gotowej recepty, a lekarze sami nic nie wiedza...
gość
27-04-2020, 15:42:09

Czesc wspolniczko
Ci dwaj juz tutaj nie wracaja , zagladam czesto , oni pisali rowno rok temu.
Aury mam od dawna , zygzaki swietlne, widzenie polowiczne/jednym okiem , plamy okolo godziny a nastepnie potworny bol glowy.
Szybko przeciwbolowy i do ciemnego pomieszczenia.
Odczekam godzinke i mija.Nowonarodzona.
Ani razu nie bylam u lekarza bo chodze z powazniejszymi problemami/ dluga lista
Aura ponoc zwiastuje atak padaczki a ja nie mam nigdy ataku, jedynie ten silny bol glowy, no i nie trace przytomnosci wiec moze to nie padaczka chociaz raz spotkalam sie z takim stwierdzeniem ze strony osoby obeznanej w temacie
Czy aury masz z bolami glowy bo nic nie wspominasz ?
Napisz jakie kroki podejmujesz zeby nie nastepowala aura i czy wogole da sie cokolwiek przedsiewziasc. Ja od czterech dni mam te napady aura plus bol , no i mam nietolerancje na swiatlo sloneczne , musze miec stale okulary i to jaknajciemniejsze.
Prosze Cie podziel sie zdobyczami wlasnych doswiadczen.Vega
gość
10-07-2020, 06:29:46

Hej. Mam 36 lat. Aura w młodości u mnie była zwiastunem ogromnego głodu lub pragnienia. Widywałem ją od czasu do czasu. Od 26 września 2006 utrwaliła się i jest ze mną bez przerwy 24 na dobę. Przyzwyczaiłem się i pogodziłem, choć było ciężko. Wam też radzę. Im szybciej tym lepiej. Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: