Reklama:

Cicha migrena, migrena bez bólu głowy, aura, migrena acefaliczna (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-07-2016, 07:16:04

Mam 33 lata i drugi rok z rzędu mam cichą migrenę.
Zaczęło się w grudniu 2014 roku wieczorem, leżąc przed telewizorem pojawił mi się przed oczyma migoczący zygzak, który po pół godzinie zniknął. Od tego momentu zygzak pojawiał się prawie że regularnie aż do końca lutego z średnią częstotliwością ok 2 tyg. Pojawiał się zawsze wieczorem w godzinach 17-22 i chyba zawsze przed TV albo monitorem komputera.
Potem miałem długą przerwę. Myślałem więc że powodem była może zima i jej następstwa czyli brak ruchu, zbyt długie wpatrywanie się w ekran, krótki dzień.
Wiec tak jak przewidywałem migrena jak w zegarku powróciła w grudniu 2015 roku po 9 miesiącach ale zaszły pewne zmiany i w przeciwieństwie do zeszłego roku trwa do dzisiaj (lipiec). Częstotliwość lekko się zwiększyła, pojawiło się więcej okresów kiedy zygzak był 2, 3 czy nawet mój rekord to 4 dni z rzędu w maju. Zwiększył się też zakres pór dnia i okoliczności w których się pojawia. Pojawia się również rano i głównie wtedy kiedy nie patrzę w ekran monitora czy komputera, czyli na spacerze, za kierownicą samochodu przy pracy, tydzień temu obudziłem się o 2 w nocy właśnie z zygzakiem przed oczami.
Czyli moja teoria o braku ruchu i nadużywaniem mediów upadła. I nie wiem dokąd to zmierza.
Na zagranicznych stronach wyczytałem że taka migrena może atakować nawet kilka razy dziennie co mnie trochę przeraża.
Chętnie poczytam wasze doświadczenia w tym temacie. W sierpniu idę do neurologa ale niczego po tej wizycie się nie spodziewam, bo tego się podobno nie leczy.
gość
19-07-2016, 11:28:16

leczy tyle że farmakologia nie wiele daje
gość
19-07-2016, 15:12:01

no właśnie, no leczy się tak jak zwykłą migrenę, podobne rzeczy mogą ją niby wywoływać
Ja dodam też że miewam też zwykłe migreny od ponad 10 lat (sam ból bez aury) ale to tak kilka razy w roku i niezbyt intensywne. Tak jakby te dwa typy migreny występowały u mnie równolegle. Obie mam oczywiście oficjalnie niezdiagnozowane. Objawia się jednostronnym pulsującym bólem głowy i oka a każdy ruch powoduje nasilenie bólu. Mija zawsze na drugi dzień, czasami budzę się o np 3 w nocy i jeszcze odczuwam silny ból ale do rana zawsze popuszcza. Pomaga tylko ketonal.
Ale bardziej interesują mnie tutaj wasze doświadczenia z tym nowszym dla mie typem migreny czyli migreną bez bólu głowy.
gość
19-07-2016, 17:30:09

to, że jeszcze ketonal pomaga, czy to, że z biegiem czasu objawy się nasilają w czasie i natężeniu
gość
20-07-2016, 13:58:16

nie do końca rozumiem twoje... pytanie?
Wracając do tematu w tym roku zdarza mi się też że zygzak pojawia się na chwilkę 1-2 min, nie "rozwija" się standardowo poprzez powiększanie tylko na chwilkę jest i znika. W zeszłym roku zawsze było to 30 min, zygzak powiększał się aż wyszedł poza pole widzenia teraz jest różnie.
Z zygzakiem często, choć nie zawsze, wiąże się też ubytek niewielkiego pola widzenia w jego obrębie (wnętrzu), najbardziej przeszkadza to przy czytaniu, gdzie części literek nie widzisz, są rozmazane jak gdyby.
W grudniu robiłem rezonans z opcją naczyniową (angio) ale nic tam wielkiego chyba nie ma, zresztą migreny na rezonansie chyba nie widać.
gość
27-11-2016, 13:40:20

Dodam jeszcze że wraz z tym zygzakiem pojawił mi się jeszcze jeden objaw, ale niezależny, tzn pojawiło się to w podobnym okresie co zygzak ale występuje zawsze osobno (w inne dni). Zdarzyło się to dopiero 3 razy w ciągu dwóch lat i jest to drętwienie palców jednej ręki. Lekarz twierdzi że to od kręgosłupa ale ja w to nie bardzo wierzę.
Całe drętwienie trwa zaledwie 3 - 5minut i polega na tym że przechodzi kolejno przez wszystkie palce najpierw mały, potem serdeczny, środkowy i wskazujący. Drętwienie przechodząc na kolejny palec ustępuje w palcu poprzednim. I potem zupełnie to mija...
Przyznam że za pierwszym razem miałem stracha, bo to przychodzi znienacka tak jak zygzak. Myślałem że coś się dzieje i będzie postępowało a tu po chwili puściło.
A czytałem też że migrenie cichej może towarzyszyć drętwienie nosa, twarzy, kończyn ale nic konkretnego na ten temat nie znalazłem.
gość
11-04-2017, 20:47:39

Witam! Mam bardzo podobne objawy, oprócz tych o których wspomniałeś na samym końcu. Co ciekawe też mam 33 lata...:)
Czy wybrałeś się jeszcze do jakichś specjalistów oprócz tych o których pisałeś, np do neurologa??
gość
13-04-2017, 07:59:51

Właśnie doczytałem, że miałeś się wybrać do neurologa...Napisz co Ci powiedział...Bardzo interesuje mnie ten temat, bo ja się z tym strasznie męczę.
gość
09-05-2017, 19:19:54

Byłem u okulisty, ale z innego powodu, przy okazji powiedziałem o zygzaku i zrobiła mi dodatkowe badania. Choć miałem wrażenie że nie bardzo wiedziała o co mi chodzi, ale jak jej mówiłem o zygzaku i migrenie to kiwała głową że no chyba migrenowe sprawy. W każdym razie badanie oczu wyszło ok, miałem badanie dna oka i tzw. pole widzenia.
No i u neurologa... robiłem rezonans z kontrastem, ale z innego powodu jednak nic tam nie wyszło. Dodatkowo już pod kątem tego zygzaka wysłała mnie na EEG i usg tętnic szyjnych. EEG wyszło coś tam trochę źle, a usg bardzo dobrze. Jednak nie poszedłem już z tymi wynikami na kolejną wizytę u neurologa ;/. Choć mówiła że da mi jakieś lekarstwa, nie poszedłem nie dała, więc nie wiem czy by pomogły...
Generalnie nic mi się póki co w tej kwestii nie zmieniło. Zygzak od czasu do czasu się pojawia i tyle. Ostatni raz w niedzielę. Pół godzinki i po sprawie.
gość
19-05-2017, 04:36:33

Cześć, mam podobne objawy odkąd jestem w ciąży. Nigdy nie miałam migreny. Z tego, co wyczytałam wynika, że fotopsje mogą pojawiać się w niedoborach magnezu (mam skurcze łydek, mięśni skośnych brzucha, pleców, a nawet mięśnia powyżej skroni). Może to jest trop?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: