Reklama:

Ból głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (254)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-04-2007, 05:22:00

Mam bół w tylnej lewej stronie szyi.Nie mogę jej zginać w lewo.Co mam zrobić ?Do kogo mam się udać ?
gość
25-04-2007, 21:11:00

witajcie mam pytanie od jakiegoś czasu miewam bóle szyji i tyłu głowy jest to taki ból jak od przewiania,a że czesto wieje ,a ja chodzę bez czapki nie jestem jeszcze pewna czy to nie przewianie.do tego boli mnie czoło i mam bardzo napięte mięśnie na szyji(zwróciła uwagę na to kosmetyczka podczas masazu).narazie nie jest to bólwymagający wizyty u lekarza ani silnych tabletek.proszę o rady co to może być.mam 25 lat i do tej pory nigdy nie bolała mnie wcześniej głowa.
gość
28-04-2007, 06:18:00

czesc ! mam podobne problemy odnosnie glowy i szyji ... jesli ktos moze mi pomoc jaki jest najlepszy sposob by to przestalo tak bolec bylabym wdzieczna aga
gość
11-05-2007, 22:11:00

Witam. Mam podobny problem - nie mogę poruszać szyją do tyłu i w lewo. A gdy próbuję to robić, czuję przeszywający ból. Nie wiem co robić, maści i masaże rozgrzewające nic nie dają. To się robi nie do wytrzymania. Dodatkowo zauważyłem u siebie częste drętwienie rąk i stóp. Mam dopiero 16 lat i to chyba jak na mój wiek nie jet normalne. Z góry dzięki za odpowiedź.
gość
16-05-2007, 18:02:00

Witam
Przy bólach odcinka szynego prponuje wizyte u neurochirurga i wykonanie rezonansu magnetycznego który da pełny obraz zmian w kręgosłupie
gość
19-05-2007, 06:14:00

Ja tez mam straszny ból z tyłu całej głowy(nie do końca boli mnie czaszka, tylko coś pod). Najgorszy rano, nie mogę nawet unieść normalnie głowy, muszę się podpierać rękoma. Ból mam od prawie dwóch tygodni, tydzień temu dostałam leki, które nie pomogły (ma zwiotczenie mięśni szkieletowych), zwykły lek przeciwbólowy nawet w wersji *** nie uśmierza bólu. Czy ktoś wie co to jest. Czy powinna iść do neurologa, czy jeszcze poczekac? Pozdrawiam
gość
20-06-2007, 12:39:00

Bóle główy i szyi mogą być faktycznie spowodowane skrzywnieniem kręgosłupa - tak jest u mnie. Po licznych badanich, łącznie z tomografem głowy, kontrolą ciśnienia stwierdzono, że przyczyną jest tzw. zniesienie lordozy szyjnej (kręgosłup na tym odcinku powinien mieć lekki łuk - u mnie jest całkowicie prosty). Miewam okresy, że ból idący od kregosłupa i szyi "wyłacza" mnei z życia na 3-4 dni, wtedy najczęściej sięgam po profenid (z grupy ketoprofenu - tylko, że doustnie a nie maści). jednak baaardzo dużo u mnie zrobiła PORZADNA, wyprofilowana poduszka ortopedyczna!!! to niby nic wielkiego, ale brak poduszki (np. gdzieś na wyjeździe) zawsze odczuwam na mojej głowe!!
gość
27-06-2007, 11:46:00

Gdzie mogę kupić taką dobrą poduszkę. Czekam na konsultację u neurochirurga, ale lekarz internista( w przeciwieństwie do neurologa) wychwycił u mnie podobną zmianę jak u Ciebie. Też mam małowygięty kręgosłup szyjny i chba z tym związane dolegliwości bólowe w obrębie szyi i glowy. Pozdrawiam . Rena
gość
01-08-2007, 01:55:00

witam mam na imie Mateusz mam 24 lata. od poltora roku meczy mnie bol glowy mialem robiony rezonans magnetyczny glowy i oczodolow tomografie glowy wszystko w normie... staram sie jak moge ale nabawilem sie juz chyba nerwicy bo zaczolem miec problemy z serduchem ciagle kolatanie i kluci serca i ucisk w lewej czesci klatki piersiowej (co ide do lekarza to mowi mi ze to neuralgia miedzyzebrowa daje jakies prochy i mowi ze do dwoch tygodni mi przejdzie) ze zdjec kregoslupa wyszlo mi ze mam zmiany zwyrodnieniowe w odcinku piersiowym. ostatnio jest coraz gorzej szczegolnie jak wracam zmeczony z pracy ucisk w lewej czesci klatki piersiowej (tak jak by mi ktos sciskal lewa strone ) zaczela mi dretwiec glowa po kilku dniach to przeszlo ale zaczely sie bol i odretwienia lewej reki w lokciu i przedramieniu przy zmeczeniu i dwoch palcow (kciuka i wskazujacego). Sciskanie przenosi sie rowniez na szyje mam wrazenie jak bym cos polknol duzego i zostalo by mi to w gardle. Dretwienie glowy od wczoraj ustalo ale przenioslo mi sie to na twarz szczegolnie prawy oczodol i odcinek miedzy oczami do poczatku nosa. Nie jestem osoba wyksztalcona wiec za jezyk i pisownie przepraszam staram sie jak moge ale powoli nie daje sobie juz z tym rady starcilem zaufanie do lekarzy. Pomocy czy moze to byc wina kregoslupa ??
gość
01-08-2007, 20:09:00

Mateusz , myślę ,że wskazana byłaby diagnostyka odcinka szyjnego . Objawy o których piszesz mogą wystepować przy zaawansowanej dyskopatii tego odcinka. Byc może jest ucisk na korzenie nerwowe i stąd objawy drętwienia ręki i połowiczne drętwienie twarzy .Ogól objawów może wskazywać na dyskopatię wielopoziomową . Przy niższych segmentach odcinka szyjnego występują bóle opasujące klatke piersiową , bóle okolicy łopatek z promieniowaniem do barków. Poza tym częsty ból może indukować powstawanie szeregu objawów żekomo krążeniowych z powodu nieustannego napięcia . Właściwe byłoby zrobienie rtg. odcinka szyjnego i jeśli wyjdą w opisie zmany np. -obniżenie wysokości krążków międzykręgowych ,zniesienie lordozy szyjnej to musisz zabiegać o skierowanie na MRI odcinka szyjnego. Jesteś młody ale teraz niestety dyskopatia dopada coraz młodsze osoby. Objawy sa zbyt złożone żeby je bagatelizować. Dobrze byłoby zrobić również rtg czynnościowe w maksymalnym przodo i tyło pochyleniu głowy . Być może jest niestabilność odcinka szyjnego .Uciski na korzenie nerwowe w określonej pozycji szyi również mogą dawać takie objawy. Pozdrawiam ,jak będziesz miał wątpliwości to pytaj.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: