Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-09-2019, 08:17:56

Dodam, że badanie to rezonans magnetyczny
gość
14-11-2019, 02:31:28

Stosować się do zaleceń lekarza ja biorę akard 150g do końca życia tak powiedział jestem 4 lata po embolizacji zdrowia życzę wszystkim
gość
25-11-2019, 16:35:26

15.11 miałam embolizację tętniaka ACoA. Dwukrotna próba wprowadzenia spiral embolizacyjnych nie powiodła się i w związku z tym wprowadzono stent system przerwania przepływu. Uzyskano wyłączenie kopuły tętniaka z krążenia. Czuję się bardzo dobrze. Za 6 miesięcy kontrolna angiografia naczyń mózgowych. Co mnie zastanawia ? Przed zabiegiem informowano mnie ,że w przypadku założenia stenta będę musiała przyjmować okresowo lub może na stałe leki rozrzedzające , a po zabiegu i przy wypisie ( napisane dużymi literami w karcie informacyjnej ) Nie wymaga kontynuacji zażywania leków Plavix ani Polokard.
I tu zwątpiłam. Czy ktoś jeszcze ma takie zalecenia?
gość
02-12-2019, 22:15:13

Prawdopodobnie (ale podpytaj Swojego Neurochirurga) mówiąc że będziesz do końca życia musiała zarzynać leki rozrzedzające krew chodziło o przypadek w którym zastosowano by zwykły stent podtrzymujący.
Z tego co piszesz u Ciebie zastosowano tzw Flow Diverter czyli STENT zmieniający przepływ. A jego zadaniem i efektem jest to ze krew w środku tętniaka zwalnia i wykrzepia się wewnątrz :) I tak dokładnie ma być :)
Dużo zdrowia i powodzenia na Angiografii (bo to nieprzyjemne badanie:)) ale da się przeżyć
gość
13-01-2020, 17:37:48

Jestem po kontrolnym rezonans ie i nie wiem co myśleć. Zapisałem się do lekarza le termin to 25.01.2021 roku a na opisie z rezonansu jest napisane "badanie wykonano w sekwencji s3DI MC i VEN 3D PCA uzyskując obraz naczyń tetniczych izylnych. Badanie uzupełniono obrazami w sekwencji TSE(T2W) oraz DWI/ADC w projekcji poprzeczne.
Stan po embiolizacji tetniaka ACoA. Obecnie widoczny jest śladów sygnał przepływu w okolicy szyi tetniaka osiągając wymiary 2.0x1.4mm
Hypoplastyczny odcinek A1CA-wariant anatomiczny.
Po za tym w obrębie dużych naczyń tetniczych i zylnych mozgowia w badaniu angio-MR nie uwidoczni9no obecności ewidentnych cech patologii naczyniowej "
I teraz moja prośba, może ktoś to przetłumaczyć na chłopski język?
Tetniaka miałem embolizowanego w sierpniu. 6x5mm i założono mi sześć sprężyn.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Wtajemniczony
15-01-2020, 09:01:28

a może warto zapytać jakiegoś innego lekarza o odczyt wyniku?
gość
25-01-2020, 10:46:55

Gość 2019-11-25 17:35:26
15.11 miałam embolizację tętniaka ACoA. Dwukrotna próba wprowadzenia spiral embolizacyjnych nie powiodła się i w związku z tym wprowadzono stent system przerwania przepływu. Uzyskano wyłączenie kopuły tętniaka z krążenia. Czuję się bardzo dobrze. Za 6 miesięcy kontrolna angiografia naczyń mózgowych. Co mnie zastanawia ? Przed zabiegiem informowano mnie ,że w przypadku założenia stenta będę musiała przyjmować okresowo lub może na stałe leki rozrzedzające , a po zabiegu i przy wypisie ( napisane dużymi literami w karcie informacyjnej ) Nie wymaga kontynuacji zażywania leków Plavix ani Polokard.
I tu zwątpiłam. Czy ktoś jeszcze ma takie zalecenia?
Tez mam zalozony flow diverter po zabiegu mialam zalecenie przez 3 miesiace plavix i acard i przez kolejne 3 miesiace sam acard. Od roku nie przyjmuje zadnych leków czuje sie dobrze jedyne co to przy duzym przemeczeniu mam zaburzenia pola widzenia ale jest to spowodowane umiejscowieniem tetniaka blisko tetnicy ocznej
gość
29-01-2020, 00:06:57

Witam jestem po embolizacji tetniaka mózgu 15.01.20 . Mam 6 spiralek, dwa dni leżenia na płasko i 5 dni w szpitalu. Kontrola angio za pół roku . Często boli mnie głowa choć mam niskie ciśnienie.
gość
29-01-2020, 21:24:19

Gość 2020-01-29 01:06:57
Witam . Jestem po embolizacji tetniaka mózgu (15.01.20) wykonanej w Katowicach Ligocie. Zabieg trwał 3.5 godziny w pełnej narkozie. Założono stent i 6 spiralek. Tętniak mózgu 5x3.5x4mm i szyi średnicy 2.5mm. Dwie doby w łóżku (pierwsza płasko, druga można było się obracać na boki. Do domu wyszłam po 5 dniach i jestem narazie na l 4. Acard do końca życia i Brilique przez 3 miesiące, po 6 miesiącach kontrolna angio. U mnie wykryto przypadkiem bo zemdlałam w pracy w 2017 roku ,ale że sie powiększał z roku na rok dlatego embolizacja. Powiedziano mi że tetniaki są dziedziczne(moja mama miała trzy ,ale dwa nieoperacyjne). Niestety nie doczekała operacji . Tętniak pękł 7 dni przed operacją. Dlatego ja się nie zastanawiałam nad embolizacją. Boli mnie trochę głowa ale podobno to normalne. Wiem że nie wolno mi dźwigać i schylać się gwaltownie czy jeszcze mam na coś uważać?
gość
04-02-2020, 04:20:58

Przerażona 😰 tętniak śródkostny 6mm szyjka 1.6mm, czeka mnie embolizacja... Boję się bardzo. Czy ktoś jest może z Trójmiasta i może coś poradzić w tej sprawie? Najbardziej boję się powikłań!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: