Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
22-01-2023, 21:15:45

Kika, nie jest tak źle, bo tylko jeden poziom. A jest źle bo uciśnięty rdzeń i korzeń rdzeniowy. Słuchaj lekarza. Z myślą o operacji oswoisz się skoro nie ma innego wyjścia. Piszę to z pozycji osiemnastu lat po szyi i kilku po lędźwiowym. Jak odczujesz poprawę po operacji, zapomnisz że był jakiś strach i będziesz pocieszać innych.
Panie, które pytają o intubację z czy bez. Z cała pewnością z intubacją. W przebiegu operacji są zwiotczone mięśnie. Kontrolę nad oddychaniem przejmuje respirator w aparacie do znieczulenia. Rurka intubacyjna służy do zachowania drożności dróg oddechowych. Innej opcji nie ma.
gość
22-01-2023, 21:31:20

Dzięki, miałam już 3 terminy i z każdej zrezygnowałam strach wygrał. Teraz mam ponowną konsultacje w piątek z neurochirurgiem i ustalenie terminu 🙈 właśnie boję się o ten ucisk.... Kika
Wtajemniczona
23-01-2023, 07:09:25

kawo 2023-01-22 20:30:14
Szanowne Panie ...
Jestem na tym forum kilka lat, zmieniają się osoby, ktoś był i już zapomniał, ktoś dopiero dołączył ale nie zmienia się "przodujący" temat: strach przed operacją.
Napiszę od siebie: to, że macie strach i obawy to jest to naturalne i powiedziałbym - jest nawet pożądane.
Ja mam to za sobą i jeżeli dobrze pamiętam ( a pamiętam) - nie byłem lepszy. No, może miałem sytuację zero jedynkową, poddać się operacji lub .... zwariować. Tak mi szyja dokuczała. Przez ten wszechobecny strach, nerwy miałem na granicy wytrzymałości.
Teraz, z perspektywy czasu, wiem, że tak musiało być. Każdy chyba by to tak znosił.
Co do samej operacji - zabieg jak (prawie) każdy inny. Uśpią i obudzą. Już będzie po zabiegu. Natomiast następstwa ewentualnych powikłań należy włożyć między bajki. Ja nie słyszałem o aż takich ubocznych skutkach. Jakaś "drobnica" w postaci gojącej się rany - tego nie liczę.
Ostatnie zdania: operacja pomoże każdemu, jednak może się zdarzyć, że ślad pozostanie na dłużej. U mnie już prawie 4 lata po zabiegu ale szyja nie jest taka jak u 20-latka. Np. muszę uważać jak i w jakiej pozycji śpię. Zła pozycja to rano godzinę-dwie czuję "tyci-tyci" dyskomfort. Mija. Noszenie np. torby z zakupami tak około 10 kg, na odległość 200-300 m - muszę uważać.
Reszta ........... sama radość, myśli pozytywne ukierunkowane we właściwy temat.
Dopisuję:
Na bolący kręgosłup szyjny kupcie sobie "kołnierz opaska na szyję z turmalinem". Jest na stronie www tiandekrakow eu. Koszt 114 zł. U mnie działa wyśmienicie.
Dziękujemy Kawo za podtrzymanie na duchu 😊
Uważam, że takie fora właśnie do tego służą, że kilka wystraszonych osób tzw "jeszcze przed" podpytują tych bardziej doświadczonych tzw "już po".
Ja właśnie się po to zarejestrowałam i nie żałuję, wręcz przeciwnie, bo dużo się można od Was dowiedzieć, dziękuję 😊
Wtajemniczona
23-01-2023, 07:11:38

hamer 2023-01-22 22:15:45
Kika, nie jest tak źle, bo tylko jeden poziom. A jest źle bo uciśnięty rdzeń i korzeń rdzeniowy. Słuchaj lekarza. Z myślą o operacji oswoisz się skoro nie ma innego wyjścia. Piszę to z pozycji osiemnastu lat po szyi i kilku po lędźwiowym. Jak odczujesz poprawę po operacji, zapomnisz że był jakiś strach i będziesz pocieszać innych.
Panie, które pytają o intubację z czy bez. Z cała pewnością z intubacją. W przebiegu operacji są zwiotczone mięśnie. Kontrolę nad oddychaniem przejmuje respirator w aparacie do znieczulenia. Rurka intubacyjna służy do zachowania drożności dróg oddechowych. Innej opcji nie ma.
Dziękuję 😊
Tak myślałam ale wolałam się upewnić.
Czy mocno się odczuwa tą intubację po przebudzeniu?
Ostatnim razem źle ją zniosłam i mam traumę 😏
Forumowicz
23-01-2023, 09:01:38

"Kika" .... zarejestruj się, będzie łatwej Cię rozróżnić.
Co do opisu..... ja miałem wszystko źle od C3 - C7. Operacja była, nic złego się nie wydarzyło. Ty masz do C6 więc ja miałem gorzej.
Nie martw się tym zabiegiem. Ot, zoperują i to wszystko. Teraz masz, jak sama widzisz, trochę bałaganu i ten stan należy posprzątać. Posprzątaj tzn. daj niech posprzątają fachowcy. Boisz się ? ... to dobrze ja też się bałem. Pomyśl tylko - jak nie posprzątasz teraz to kiedy ? Teraz, póki "na świeżo" jest najlepiej.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
23-01-2023, 09:55:53

hamer 2023-01-22 22:15:45
Dzięki za informacje - podobnież po intubacji Tantum Verde łagodzi dolegliwości obolałego gardła po intubacji bo zawiera lignokaine.🤗
Mojra
Forumowiczka
23-01-2023, 10:34:00

Gość 2023-01-22 22:31:20
Dzięki, miałam już 3 terminy i z każdej zrezygnowałam strach wygrał. Teraz mam ponowną konsultacje w piątek z neurochirurgiem i ustalenie terminu 🙈 właśnie boję się o ten ucisk.... Kika
Witaj, ja jestem przykładem odwlekania operacji co najmniej kilka lat i nabawiłam się mielopatii i dopiero wówczas gdy byłam na konsultacji u kierownika oddziału neurochirurgicznego gdy obejrzał moje RM odcinka szyjnego powiedział wprost, że jest już uciśnięty rdzeń i pojawiła się szara plama na rdzeniu - pokazał mi to na powiększeniu. i dopiero wówczas zdałam sobie sprawę, że nie mam wyjścia i utkwiły mi słowa, które wypowiedział jak już wychodziłam z gabinetu" oby Pani dotrwała do tej operacji" Termin mam bardzo szybki bo na 22.02 i razem z Florentynką na tym samym oddziale neurochirurgii tylko Ona miesiąc później. Widzisz u mnie nie zapaliło się czerwone światło w odpowiednim momencie i teraz nawet operacja może mi nie zniwelować objawów, które u mnie występują a jedynie zabezpieczy implantacją 3 poziomy aby degradacja dalej nie postępowała. To forum uświadomiło mi, że musimy pamiętać, że nie wrócimy do 100 % sprawności nawet po operacji bo to poprostu jest już nie możliwe i musimy mieć tego świadomość 👍
Mojra
Wtajemniczona
23-01-2023, 10:39:31

Kika, nic się nie martw, u mnie też 3 poziomy + stabilizator.
Będzie dobrze, umów termin operacji, ale tym razem z niego nie rezygnuj, tylko spędź z nami ten czas oczekiwania a będzie Ci łatwiej ❤️
Wtajemniczona
23-01-2023, 10:40:58

My z Mojrą ten sam oddział "zaliczymy" już niedługo 🤩
Forumowiczka
23-01-2023, 11:08:28

Nooooooo kurcze bardzo niedługo 🤗
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: