Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-01-2021, 19:40:37

Cameleon, to nic dziwnego, że idziesz jak burza w porównaniu ze mną. Żyjesz w przybliżeniu tyle lat, ile ja mam stażu pracy w wymuszonej, biurkowej pozycji. 😁
AlusiA68
Wtajemniczona
12-01-2021, 20:02:47

Dorka powoli do przodu bóle łopatek i barków już przeszły (przynajmniej na chwilę obecną), leżę, chodzę, ćwiczę i tak mija dzień. Jeszcze nie szaleję jak Ty 😄
Czasami boli głowa i jeszcze nie mam siły za dużej a ręce to w ogóle słabizna jakaś! Jak nimi za dużo porobię to opadam z sił normalnie. Ktoś tak ma? Czy tylko ja...Hehe
Daagula jak idzie z fizjoterapeutą? Rozluźnia barki i ramiona czy okolice szyi i szczęki też?
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Forumowiczka
12-01-2021, 20:09:49

Kasiu ćwicz ręce jak najwięcej, kup sobie gumę do rozciągania, taką średnia. Rób to na leżąco, żeby nie obciążać szyji. Ja też ćwiczę dużo jeszcze na leżąco, tylko lekkie ćwiczenia na siedząco. Ta guma bardzo pomaga, problem z rękami jest duży i trochę upłynie czasu jak się wzmocnią, trzeba czasu i ćwiczeń. Ja już mam następny termin rehabilitacji na 2 marca, ludzi nie ma więc korzystam. Tej zostało mi jeszcze 4 dni, jest coraz lepiej... gdyby nie ta moja zmora, lędźwiowy
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
12-01-2021, 20:15:38

W piątek jadę w końcu na wizytę kontrolną hihi 😂 no, lepiej później niż wcale. Muszę zrobić kontrolny rezonans ledzwiowego bo odzywają się górne przepukliny i zaczyna ciągnąć już noga. Ćwiczenia ani masaż nie pomagają nawet mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Ale cóż muszę poczekać jeszcze parę miesięcy i odpocząć psychicznie od tej ostatniej. No cóż taki mój żywot Ale jak się w końcu poskładam... 😂 To będzie masakra
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
12-01-2021, 20:19:42

Kasiu, barki ramiona i okolice szyi. Raz w tygodniu mam.Miałam dwa tygodnie przerwy i odczułam to odrazu. Za tydzień ma w planach zacząć cwiczenia, zobaczymy co powie Lekarz na wizycie kontrolnej. Ból między łopatkami jeszcze jest, czasem idzie na rękę. Poza tym powoli do przodu.
Dorka dam Ci znać na pewno o której mniej więcej będę.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Wtajemniczona
12-01-2021, 20:27:14

Dorka mam taką gumę, jutro poproszę rehabilitantkę żeby mi doradziła już ćwiczenia na ręce też. To pierwsza wizyta kontrolna dopiero? Nieźle
Zaciekawiło mnie info Ali o rezonansie szyi... w marcu chcę jechać do mojego operatora się pokazać i myślałam, żeby też zrobić rezonans i nowe rtg przed wizytą. Ale to zapytam go jeszcze telefonicznie czy mogę w takim razie.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Forumowiczka
12-01-2021, 20:28:48

Daagula, ja do przychodni mam 200 metrów, więc rzut beretem. Napisz jak będziesz dojeżdżać do Mielca I staraj się ćwiczyć w domu dodatkowo, doktorek da Ci skierowanie na rehabilitację ale sama wiesz, że to trochę się odwlecze.
U mnie Sylwia zaczynała od masażu szyji, od potylicy w dół, to mi dużo pomogło po pierwszych zabiegach. No i oczywiście bilzne, też bardzo pomogło. Dobrze, że mam ją na miejscu, bardzo dużo mi pomogła teraz i wcześniej przed operacjami. A co ciekawe, chodzę na NFZ. Da się, pewno, że się da
Forumowiczka
12-01-2021, 20:34:30

No wszystko to takie dziwne z tym rezonasem. Jak byłam na operacjach kilka razy lekarze robili pacjentom rezonans 2-3 dni po zabiegach, choć mieli robione też przed zabiegami. Więc wypadało, że np w ciągu 5dni mieli robione dwa rezonanse. Może mają takie wytyczne, nie wiem. Szkoda tylko Alusi, że musi nadal czekać.
Forumowiczka
12-01-2021, 20:58:08

Oczywiście ćwiczę w domu.
Racja, szkoda, w takiej sytuacji myślę, że wręcz powinni zrobić rezonans, żeby zobaczyć czy tam się coś nie dzieje. No ale co ja tam wiem.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Początkująca
13-01-2021, 03:45:12

Gość 2020-07-01 16:14:20
Witajcie. Nazywam się Daniel i mam 29 lat. Mam dyskopatię w odcisku szyjnym C6-C7 z uciskiem na rdzeń, stenoza kanału kręgowego 7mm. Wszystko rozpoczęło się w listopadzie ubiegłego roku. Nagle pod prysznicem podczas unoszenia ręki do góry coś chrupło i przeszył mnie niewyobrażalny ból, który trwał około miesiąca. Tułałem się po lekarzach aż w końcu postawiono wcześniej wspomnianą diagnozę w lutym tego roku. Skierowanie na operacje w trybie pilnym, miałem być przyjęty do szpitala z dnia na dzień. Objawy na tamten moment trochę ustąpiły, pozostało natomiast osłabienie mięśni prawego ramienia i wyraźny ubytek mięśnia tricepsu. (Jestem osobą mocno wysportowaną więc ubytek jest widoczny na pierwszy rzut oka) Bardzo bałem się operacji więc lekarz dał mi czas na oswojenie się z decyzją i zadeklarował się przyjąć mnie jak tylko będę na to gotowy. Później jak sami wiecie wybuchła pandemia, która wywróciła wszystko do góry nogami (mój oddział został zamknięty). Na chwilę obecną czekam na operację, która ma odbyć się 10 sierpnia tego roku. Mam do was pytanie, czy odczuwaliście problemy psychiczne przy dyskopatii? Ja od około 3 tygodni czuję się strasznie otępiały, mam problemy z pamięcią krótkotrwałą i szaleje mi błędnik. Mdli mnie i czasami wydaje mi się jakbym miał np. skrzyżowane nogi mimo tego, że są ułożone prosto. Dodatkowo czuję jakby mój wzrok uległ pogorszeniu, ciężko to opisać. Strasznie się tego boję, bo o ile ból był do wytrzymania, osłabiona ręka do zaakceptowania, tak z tymi objawami nie potrafię normalnie funkcjonować. Do niedawna byłem osobą, która załatwiała 10 spraw na raz, trenowałem 5 dni w tygodniu sporty siłowe, pływanie, bieganie, rower, krótko mówiąc byłem bardzo aktywny fizycznie. Teraz większość dnia spędzam na kanapie myśląc o operacji i problemie który mnie spotkał.
Czesc Daniel, jak sie czujesz po operacji? Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: