Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
28-08-2020, 07:37:21

Kawo, jak byłeś na oddziele, dostałeś kołnierz z oddziału czy wczesniej sam kupowaleś. Pytam, bo nie dopytalam doktorka
Wtajemniczony
28-08-2020, 09:15:53

Dorka, kołnierz musisz sobie kupić. Będzie Ci potrzebny w powrocie do domu. Mi po operacji żadnego kołnierza nie kazali nosić bo to osłabia mięśnie. Zresztą, zapewniam Cię, że miałabyś go dość po godzinie lub dwóch.
gość
28-08-2020, 09:16:58

Dorka1616 2020-08-28 09:37:21
Kawo, jak byłeś na oddziele, dostałeś kołnierz z oddziału czy wczesniej sam kupowaleś. Pytam, bo nie dopytalam doktorka
otrzymałem w szpitalu za darmo. Piszę kawo z telefonu.
Forumowiczka
28-08-2020, 09:17:15

Dorka ja wczoraj pytałam doktora czy mam brac do szpitala kołnierz, powiedział że wszystko dostanę w szpitalu.
Forumowiczka
28-08-2020, 09:40:59

tltester 2020-08-28 11:15:53
Dorka, kołnierz musisz sobie kupić. Będzie Ci potrzebny w powrocie do domu. Mi po operacji żadnego kołnierza nie kazali nosić bo to osłabia mięśnie. Zresztą, zapewniam Cię, że miałabyś go dość po godzinie lub dwóch.
A ja to czułam się z tym kołnierzem jakoś bezpieczniej ;) bo nie skręciłam się gwałtownie przez przypadek ani razu, łatwiej było wstać z łóżka czy się położyć...no spać to wiadomo - beznadziejnie :( ale za to jak zdejmowałam go do kąpieli to bałam się, że głowa mi odpadnie
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Początkujący
28-08-2020, 11:35:33

Nataleo 2020-08-27 21:46:38
Jutro mija tydzień od operacji. Ja generalnie też odczułam ulgę zaraz po zabiegu. Zniknął przenikliwy, rwący ból prawej ręki. Teraz jeszcze ręka mi drętwieje i jest osłabiona, ale to wiem że wymaga czasu żeby było lepiej. Natomiast pojawiły się te nowe bóle. Poza tym jestem bardzo usztywniona, jeden fałszywy ruch i czuję się jakby zblokowana na linii łopatek. Dziwne uczucie. Może rzeczywiście potrzebuje czasu, mam nadzieję, że to minie. Też czasem łykne coś przeciwbólowo, ale faktycznie chętnie bym już odstawiła wszelkie medykamenty, bo już się nabrałam świństwa przed operacją. Najbardziej chciałabym nagle cudownie ozdrowiec, przypuszczam że tak samo jak każdy na tym forum. Szkoda, że tak się nie da
Witaj, mi wczoraj zleciał drugi tydzień po operacji C6/C7. Z dnia na dzień jest coraz lepiej, w pierwszym tygodniu odczuwałem ból i sztywność karku, teraz nie boli w ogóle, a sztywność to jakieś 20% tego co tydzień temu, także nie martw się, to wszystko musi się zagoić, a na to potrzeba czasu. Ćwiczenia (neuromobilizacje, skręcanie szyją do połowy zakresu) wykonuję od trzeciego dnia po operacji co drugi dzień. U mnie powodem do operacji była osłabiona ręka i zanikający trójgłowy mięsień ramienia. Siła wróciła po pół roku ćwiczeń, ale mięsień niestety był nadal praktycznie niewidoczny, dysproporcja w porównaniu do drugiej ręki była ogromna. Teraz wiem, że zdecydowanie się na operację było dobrą decyzją. Po dwóch tygodniach, mięsień wrócił na swoje miejsce, obwody ramion to tylko -1cm w porównaniu do lewej ręki. Przed operacją nawet bałem się zmierzyć.
gość
28-08-2020, 12:19:56

Dzięki za informacje. Molestowalam go o dokładny opis zabiegu a zapomniałam zapytać o kołnierz. Widzialam w tamtym roku na oddziale panie w podobnych kolnierzach, ale nie pytalam czy to ze szpitala
Początkująca
28-08-2020, 13:29:16

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Teraz chociaż wiem, że wszystko co odczuwam jest w granicach normy. Zgłupiałam trochę przez to, że mój neuro powiedział po co mi prochy jak już boleć nie bedzie
No porównując do tego co było przed zabiegiem to teraz jest pikuś. Jak narazie robię proste ćwiczenia z miękką piłka do cwiczen w domu, ale tylko na rękę, od przyszłego tygodnia mam włączyć ćwiczenia izometryczne na mięśnie karku. Po trzech tyg od operacji mogę już rehabilitować tkanki miękkie, a dopiero po około 6 rehabilitacja po calosci, że tak powiem
Co do kołnierza to ja mam go tylko na podróże samochodem, ewentualnie jakieś dłuższe spacery, w domu chodzę bez. Kupiłam go jeszcze przed pójściem do szpitala, żebym mogła bezpiecznie wrócić samochodem do domu
Wtajemniczona
28-08-2020, 13:47:14

Hej Kochani
A ja nadal walczę i szukam innego szpitala w lubuskiem. Znalazłam z lepszymi terminami, ale dowiedziałam się, że muszę najpierw iść do neurochirurga z ich szpitala, dostać od niego nowe skierowanie (bo moje pilne jest od ordynatora innego szpitala...) i wtedy się dopiero zapisać na ewentualną operację. Neuro od szyi dziś operował cały dzień więc go nie złapałam. A ja dziś prawie cały dzień siedzę/leżę, nie mam już siły.
Wtajemniczony
28-08-2020, 14:46:06

Mi udało się rehabilitację w szpitalu odbyć po 3 miesącach od operacji. Też coś, bo pierwotnie termin rehabilitacji miałem dużo bardziej odległy. Po operacji nie brałem żadnych leków przeciwbólowych - po co się faszerować i to dotatkowo pozwala ocenić czy jest progres w zdrowieniu. Ból po operacji to nic w porównaniu z bólem przy rwie barkowej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Reklama: