Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-08-2020, 19:37:17

Nataleo, jestem jeszcze przed zabiegiem, ale moja rehabilitanta otrzega mnie przed takimi bólami. Kilka osób pisało o takich dolegliwościach. Podobno to normalne, warto znaleść dobrego fachowca od rehabilitacji, podobno są jakieś specjalne ćwiczenia. Jesli mnie to dopadnie, mam do niej przyjść. Wiec może warto porozmawiać z kimś mądrym. A co do bólu, jesli Cie boli a nie masz leków, poproś rodzinnego o leki. Jesli potrzebujesz to nie cierp w nadmiarze, bo to siada na psychikę. Ja potrzebowałam po zabiegu leków. Dorka
Forumowicz
27-08-2020, 19:43:05

Gość 2020-08-27 21:30:01
Kawo, czytam Twoje wpisy bo mnie czeka operacja też na trzech poziomach.
Dorka.
Ja miałem mieć na 4 poziomach . Najpierw dwa poziomy i po pół roku następne dwa. Hurtem od razu 4 poziomy nie chciał u mnie wykonywać.
Po naradach - zoperował 3 poziomy a ten czwarty zrobi się jak nadal będzie dokuczał.
Do tej pory rezonansu kontrolnego nie zrobiłem (jakoś tak wyszło) ale udam się po skierowanie. Żyję, do dyskomfortu jestem przyzwyczajony więc za bardzo nie wiem czy mi coś dolega.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Początkująca
27-08-2020, 19:46:38

Jutro mija tydzień od operacji. Ja generalnie też odczułam ulgę zaraz po zabiegu. Zniknął przenikliwy, rwący ból prawej ręki. Teraz jeszcze ręka mi drętwieje i jest osłabiona, ale to wiem że wymaga czasu żeby było lepiej. Natomiast pojawiły się te nowe bóle. Poza tym jestem bardzo usztywniona, jeden fałszywy ruch i czuję się jakby zblokowana na linii łopatek. Dziwne uczucie. Może rzeczywiście potrzebuje czasu, mam nadzieję, że to minie. Też czasem łykne coś przeciwbólowo, ale faktycznie chętnie bym już odstawiła wszelkie medykamenty, bo już się nabrałam świństwa przed operacją. Najbardziej chciałabym nagle cudownie ozdrowiec, przypuszczam że tak samo jak każdy na tym forum. Szkoda, że tak się nie da
gość
27-08-2020, 20:05:50

Kawo, właśnie warto robić te kontrolne rezonanse, choć niektórzy lekarze nie chcą dawać tak od ręki. Człowiek byłby spokojniejszy. Dorka. Aha, czy ktoś wie może jak sie zalogować na forum, jeśli się nie ma fejsa, bo szukałam i nie znalazlam
Forumowiczka
27-08-2020, 20:55:42

Nataleo,
To Ty "świeżynka" jesteś takie bóle między łopatkami to normalka po operacji szyjnego - też tak miałam...to może potrwać nawet kilka miesięcy, ale zazwyczaj szybciej przechodzi nerwy poruszone podczas zabiegu muszą się na nowo poukładać - czas jest tu słowem klucz odpoczywaj, nie forsuj się, dużo odpoczywaj na leżąco, głowę póki co skręcaj tylko do połowy zakresu ruchu, nie podnoś rąk za bardzo do góry - staraj się nie sięgać po nic wysoko, niech ktoś Cię wyręcza w cięższych sprawach...po prostu naucz się póki co wydawać polecenia otoczeniu tydzień to naprawdę malutko...ja teraz funkcjonuje w miarę normalnie, ale dojście do tego stanu zajęło mi właściwie z 7 mc (bóle, sztywność karku, pieczenie między łopatkami, fascykulacje, mrowienia kończyn, bóle głowy, uczucie przechodzenia jakby prądu itp...) oczywiście mam jakieś ograniczenia - a raczej odzew rozsądku jak przeginam ale jest ok i staram się nie uśpić czujności DAJ SOBIE CZAS I NIE MARTW SIĘ !!! BĘDZIE OK
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczony
27-08-2020, 21:16:32

Nataleo,
Mnie nawet po operacji dwa palce bolały jeszcze jakiś czas tak samo jak przed operacją - ból jakbym sobie w te palce młotkiem przywalił. Nie popełnij mojego błędu i nie przeginaj. Ja po rehabilitacji poczułem, że mogę wszystko i tutaj się niestety pomyliłem. Owszem, ruch jest wskazany ale wszystko stopniowo i powoli. Mnie teraz najbardziej wykańcza długie siedzenie. Robić lubię i to mnie gubi i tak samo jak Kawo, czasem muszę pewne prace wykonać sam. Po operacji doszły fantastyczne doznania serwowane przez odcinek piersiowy - tam też mi zły rezonans magnetyczny wykrył dwie przepukliny. Też miałem pieczenie pod lewym barkiem od paru dni i też, zapewne jak większość z nas, dostaję już świra przez tę cholerną dyskopatię. Dodatkowo dziś lewa ręka podejrzanie czuła się jak prawa w trakcie rwy, ale z mniejszym nasileniem. Spacer, chwila odpoczynku i jakoś przeszło. Cudownie ozdrowieć się nie da. Dość dobrze pomagają spacery i ćwiczenia. Ja osobiście muszę sobie rozszerzyć spektrum ćwiczeń bo czuję niedosyt, że nie wszystko mi ćwiczą. Wszystko co Twój organizm będzie Ci teraz fundował to najprawdopodobniej stabilizujące się struktury po operacji, nerwy, które muszą się ułożyć i regenerować. Jeżeli będzie naprawdę fatalnie i coś Ci zacznie odcinać to wtedy się martw i uderzaj do lekarza ale jak tylko boli to jeszcze nic złego - po tygodniu ma prawo jeszcze boleć. Sporo zależy też od tego jak długo Twoje nerwy były w ucisku.
Wtajemniczony
27-08-2020, 21:17:42

Kawo, ja takie piski też mam od kilki lat. Zwariować z tym można. Jak to od kręgosłupa to chyba życzę sobie zostać bezkręgowcem.
gość
27-08-2020, 21:47:27

Tltester, to ja też chcę zostać bezkregowcem, myślę, że jak większość z nas Dorka
gość
27-08-2020, 23:45:42

Dorka, wchodzisz w ludzika w prawym, górnym rogu (w kółeczku okrągła główka i elipsowaty tułów) i lecisz według instrukcji.
Forumowiczka
28-08-2020, 07:32:29

No w końcu udało mi się zalogować

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: