Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
22-10-2020, 09:16:09

Mojra, po pierwsze musisz sobie uzmysłowić jedno, po tak dużej operacji nigdy już nie będziesz robić wszystkiego. Ja też należe do kobiet tzw. Zosia samosia Wiertarka dla mnie była tak jak pędzel do makijarzu, koła w aucie sama zmieniałam bez problemu. Ale niestety to juz nie wróci. Uzmyslowilam sobie to po operacji na lędźwiowym. Jeśli nawet delikatnie przesadzę, nawet z zakupami od razu czuję efekty. Może też dlatego, ze mam tam do zrobienia jeszcze dwa poziomy. Teraz po tej operacji dochodzą następne ograniczenia. Unoszenie rąk do góry wogóle nie sprzyja szyji, wiem, że osoby juz kilka miesięcy po, narzekają na zawroty. To nie jest tak, ze operacja pozwoli Ci wrócić do tamtego życia, mogę Ci powiedzieć, że napewno nie. Trzeba przestawić myślenie, że do cięższych prac potrzeba mężczyzny. Wiesz, na siłę można wszystko, tylko po co rujnować kręgosłup do końca.
Co do leków, no ja niestety potrzebowałam 3 razy dziennie. Rano Ketonal 100,potem Dorete. Jednak boli, szczegolnie łopatki i barki. Teraz ograniczam do jednej dorety na noc, lepiej mi się śpi. Autem jeszcze nie jeżdzę, narazie się nie odważyłam. Zobaczymy co dalej.
Mojra, ja zawsze powtarzam, operacje nie leczą nas, pomagają osiągnąć tylko lepszy komfort życia. Zniszczony kręgosłup dyskopatia nigdy sie nie wyleczy, niestety.
Może troche Ci pomogłam, wszystko co piszę to z mojego doświadczenia.
P.S do firanek kupilam drabinkę, inaczej sie nie da
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
gość
22-10-2020, 09:36:04

Mojra, po pierwsze podpisuję się obiema rękami pod tym co napisała Dorka, ograniczenia będą zawsze i trzeba się z tym pogodzić dla własnego dobra.
Po drugie- ja miałam zrobiony tylko jeden poziom, ale dolegliwości bardzo podobne do Dorki, czyli bol ramion, łopatek i między łopatkami, sztywność, trudności w odwracaniu głowy na poduszce, itd. Nie napisze,ze to wszystko jedno, bo wyszlabym na ignorantke, ale czasami ktoś kto ma operowany jeden poziom może przejść ciężej okres rekonwalescencji niż ktoś inny z trzema poziomami. Ja jestem dwa miesiące po operacji i dopiero niedawno zaczęłam wracać do życia, a Dorka po miesiącu już super sobie radzi, więc myślę, że nie ma reguły. Dodatkowo napisze Ci, że u mnie teoretycznie mogły być zrobione dwa poziomy, ale ostatecznie lekarz zdecydował inaczej. Teraz niestety męczę się od nowa, prawa strona już wporzadku, zaczęła doskwierać lewa i kto wie czy za jakiś czas znowu nie wyląduje na stole operacyjnym, a mogłam mieć już to z głowy
Początkująca
22-10-2020, 09:37:01

Zapomniałam się zalogować wyżej
Wtajemniczona
22-10-2020, 09:47:42

Mojra nie jesteś sama. Też mam do zrobienia trzy poziomy i tez się boję ale czekam na operację, bo już nie mogę normalnie funkcjonować.
Na pewno będzie ciężko na początku ale damy radę. Dziewczyny będą nam kibicować jak my im teraz ;)
Daagula też czeka więc będziemy się pocieszać i wspierać
Forumowiczka
22-10-2020, 09:51:54

Nataleo, no właśnie, jakoś to tak dziwnie wygląda, że po jednym poziomie nie tak łatwo wrócić do szybkiej sprawności. Doktor mi powiedział, ze ta moja płytka stabilizyjaca kręgi działa ochronnie na te wystawione implanty dysków, dlatego nie potrzebny jest kołnierz do stabilizacji. Nie powiem, boli mnie tam w środku szyji, ale już sie przyzwyczaiłam do tego. Czas pokaże co będzie dalej. Nawet Kawo wspominał, że też w miarę szybko doszedł do siebie. Nawet pamiętam, jak pisał, że już w pierwszym miesiącu siadał za kierownicę. No ja się jeszcze nie odważę
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
22-10-2020, 10:05:11

Kobitki dziekuje za wasze informacje są na wagę złotai zawsparcie - dobrze,ze takie forum jest- tylko właśnie oprócz fizycznego bólu trzeba jeszcze przeorganizować myślenie.Zawsze czułam się wolna niezależna od nikogo.Umiem sama wiele rzeczy męskich zrobić nie prosząc się.Myslicie,że na skuterze będzie mozna śmigać bo oprócz autka to mój ulubiony letni środek transportu.
Mojra
Forumowiczka
22-10-2020, 10:33:27

No pewnie dziewczyny, wsparcie to podstawa, mimo, że tylko w necie
Forumowiczka
22-10-2020, 10:40:52

Mojra, myślę, że skuter jak i rowerek jak najbardziej. Oczywiście na wiosnę
Forumowiczka
22-10-2020, 11:19:30

A jeśli chodzi o poduszki ortopedyczne - ja juz chyba przerobiłam z 5 szt. Teraz mam 3 warstwowa i w zależności jak mi pasuje to obejmuje lub dodaje warstwę .Pierwsze 2 warstwy są proste o ostatnia najwyższa jest profilowana pod szyję.Wydawaloby się ,że już lepszej nie można znaleźć ale ja nadal nie mogę się dopasować bo albo jest za nisko albo za wysoko. Na pewno macie doświadczenie z tym tematem-moze polecicie jakieś podusie
:-
Rozumiem,ze do szpitala trzeba zabrać swoją?
Mojra
Forumowiczka
22-10-2020, 12:51:30

Mojra, przed zabiegiem, kilka miesiecy wcześniej kupilam sobie poduszkę w,, józku,, Dobrej jakosci, dobrze mi się spało. Niestety po zabiegu absolutnie mi nie odpowiada, próbowałam dwie noce i była masakra. Wiem, że większość osób od razu toleruje te poduszki. Moja szyjka po zabiegu absolutnie nie. Trudno mi było przesunąć głowę, wiec kupiłam sobie z takim chyba sztucznym wkładem za 30 zł. Sprawdza sie super, głowa mi nie wpada i mogę spokojnie się przekręcać. Myślę, że jak dojdę do siebie w pełni wróce do tamtej poduszki.
Wiem, że niektórzy biorą te poduszki ze soba do szpitala, ja nie miałam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: