Pawik
fizjoterapeuta ogladal i powiedzial ze przy takim ucisku nie wiadomo czy cos pomoze
ja tez jakos pod nóż sie nie spiesze ale nie chce czekac do ostatniej chwili jesli i tak tego nie unikne
powiem tak napisze zaraz moje MR niech szyjki zobaczą czy jest źle:
-zniesiona/wyrównana fizjologiczna
lordoza szyjna
-ząb obrotnika ustawiony prawidłowo wzgledem łuku przedniego C1
-wysokosc trzonów kręgów prawidłowa
-niewielkiego stopnia wyostrzenia krawędzi trzonów
- na poziomie C5-C6 obniżona wysokość przestrzeni m-kręgowej i niewielki tyłozmyk;
-bardzo duża szerokopodstawna bardziej lewostronna
przepuklina krążka m-kręgowego na 7,5mm w kierunku kanału kręgowego; modelowany przedni zarys worka oponowego,zredukowana objętość przedniej rezerwy płynowej wewnątrzoponowej, modelowany przedni zarys rdzenia kregowego,
Materiał krążka widoczny jest lewostronnie poniżej poziomu przestrzeni m-kręgowej jako sekwestr sięgający do ok 1/3 dolnej C6, w znacznym stopniu wypełnia objętość zachyłka lewego bocznego i ograniczona objętość wejścia do prawego otworu m-kręgowego z przyleganiem do nerwu rdzeniowego.
-na poziomie C6-C7 szerokopodstawna bardziej lewostronna przepuklina krążka m-kręgowego na 3,6mm w kierunku kanału kręgowego, modelowany przedni zarys worka oponowego prawostronnie, ograniczona objetość przedniej reserwy płynowej wewnątrzoponowej i objetość zachyłków bocznych
-rdzeń kręgowy w szyjnym odcinku bez zmian
-pogranicze czaszkowo-szyjne bez zmian
To jest moje mr szyjnego niech szyjki się wypowiedzą w porównaniu ze swoimi mr
dzięki