Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
09-10-2015, 20:05:20

Hej hej!!
wieki tu nie byłam!! Pozdrawiam Wszystkich Znajomych Buraczku- Asiu, Piotrze, Szyjko ...itd... Ja od ponad dwóch lat szczęśliwie się rehabilituje, bez operacji!!! Mimo modelowania rdzenia na C 5-C6. Tez lekarze opowiadali mi cuda wianki, tylko operacja, wózek, paraliż itp. Zawzięłam się - codziennie cwicze , raz w tygodniu od dwóch lat terapia manualna u mojego doktorka (doktorka bo ma doktorat z rehab. i szkoli przyszłych rehabilitantów) no i rzecz jasna - przynajmniej raz w roku klinika w Krojantach - 10 dni intensywnych zabiegów - po 12-15 dziennie , alleluja i do przodu!!! Czuje się rewelacyjnie, właśnie jestem 2 tyg. po Krojantach...niesamowita energia, radość spotkania ludzi, którzy z o niebo gorszymi schorzeniami dzielnie i pełni uśmiechu i pozytywnego nastawienia funkcjonują ...czegóż więcej trzeba..... Nie poddawajcie się - nastawienie to klucz!!!! Trzeba dbać o siebie, pilnować sę na każdym kroku, ale życ , zyc pełnią!!! Czego Wam życzę i dla dobrego nastroju , przesyłam , może nieco kiczowaty ;) ale jednak - manifest naszej Krojantowej grupy: https://www.youtube.com/watch?v=IX-vZrug6Lc
Pozdrawiam
Ela
gość
10-10-2015, 09:12:30

Dzięki Szyjka , że Ci się chciało jeszcze raz powtórzyć ABC.Ja też czytałam forum ale nie wszystko znalazłam. Przyda się wszystkim świeżym forumowiczom. 😊
Jeszcze jedno pytanie techniczne: Czy można spać na boku oczywiście na poduszce ortopedycznej ?
Pozdrawiam serdecznie 😊, Kamila
Początkująca
10-10-2015, 13:36:56

Ja też przyłączam się do podziękowań za ABC;)
Co do spania na boku, to nam w szpitalu powiedzieli, że nie ma przeciwskazań, nawet tuż po operacji. Oczywiście w kołnierzu i na poduszeczce;) Operowana byłam w Konstancinie.
Sama natomiast mam wątpliwości co do schylania się. Czy pochylenie się np. nad wanną albo z pozycji siedzącej jest dozwolone? Niektórych czynności samoobsługowych nie da się wykonać bez podniesienia rąk, jak np. czesanie, mycie i suszenie włosów. Jak sobie z tym radzić?
Proszę o podpowiedź;)
Pozdrawiam wszystkich,
Dora
Początkujący
10-10-2015, 14:03:59

witaj Dora
kto Cie operował w konstancinie??
jak ogolnie sie czujesz,co mialas robione?
jak ogolnie pobyt tam?
tez mam miec tam operacje,
Początkujący
10-10-2015, 14:11:03

szyjki odpowiedzcie na pytanie czy ABC szyjek obowiązuje całe życie czy tylko do momentu zrostu kostnego?
po operacji juz nie bedzie mozna rak do góry podniesc??
Początkująca
10-10-2015, 16:33:23

W Konstancinie operowali mnie Baranowscy;)
Miałam, jak z wypisu wynika usunięte dwa dyski C5-C6-C7 i usztywnienie. Co dokładnie z tego wynika nie wiem, wiem tylko, że wstawiono mi PEEK.
Po samej operacji doba na R. Ja strasznie cierpiałam, wiec morfina i wszystkie inne znieczulacze były w ruchu. Dodatkowo obrzęk krtani, taki, że się dławiłam. Ale gdy tylko zameldowałam o tym na obchodzie, natychmiast dostałam sterydy i...ulga).
Do operacji leżałam tydzień, po wyszłam w czwartej dobie.
Dni różne, ale do tej pory biorę leki przeciwbólowe (w małych ilościach).
Dopiero niedawno przespałam, a nie wymęczyłam noc.
Codziennie jest lepiej, ale do rewelacji droga daleka.
Jedno jest pewne....ustąpiły makabryczne bóle głowy;))))
Pozdrawiam
Dora
Początkujący
10-10-2015, 19:26:38

tez jestem do nich zapisany
ale chyba jeszcze po zwlekam bo mam stres jak nie wiem mi dokuczaja zawroty głowy głownie nerologicznie nie jest źle zero objawów czasami reka i bark zaboli pomrowi ale jest ok, szyja tylko pobolewa i ucucie sztywnosci.
jakos tak pod noz mi sie nie spieszy :)
Początkująca
10-10-2015, 21:13:01

Cwiety7, ja też miałam wiele obaw.
Dolegliwości pojawiały się przez wiele lat, ale człek myślał, że skoro się narobił to i boli.
A właściwie to zaczęło się od rwy kulszowej, po kilka razy w roku trafiałam do lekarza, bo nie mogłam chodzić. Silne leki stawiały mnie na nogi, ale problem powracał, tym bardziej, że nie brałam zwolnień lekarskich i tak łaziłam do pracy. Często bolała mnie głowa, ale myślałam, że migrena. Jednak kiedy ból trwał po 2 tygodnie i nie działały żadne leki przeciwbólowe, poprosiłam lekarza o skierowanie na prześwietlenie. Wcześniej udało mi się zrobić RM odcinka lędźwiowego (też popsuty). Lekarz bardzo się ociągał, bo jak stwierdził, po co się badać jak wiadomo, że mam cały kręgosłup chory i lepiej go nie ruszać. Ale w końcu udało się. Kobieta, która wykonała prześwietlenie, razem z kliszą wręczyła mi listę nazwisk neurochirurgów, a pan doktor stwierdził, że już się nie dziwi, że tak mnie boli.
Były też momenty, że czułam się świetnie, jakbym cudownie ozdrowiała, szczególnie jak byłam w górach;))))
To tyle narzekań;)
Wszystko zależy od tego jakie masz wyniki, nikt na siłę nie będzie Cię operował. Ja dostałam skierowanie na operację po pierwszej wizycie. A że terminy odległe, mogłam się zastanawiać do woli;)))
W razie co służę informacjami o szpitalu;)
Pozdrawiam,
Dora
gość
10-10-2015, 21:59:44

Dora z tym podnoszeniem rąk to chodzi o ekstremalne podnoszenie jak przy wieszaniu firanek. Normalne czynności jak mycie głowy, czesanie itd. nie szkodzą.
Przeczytałam znaczną część forum i ABC Zosi trzeba starać się przestrzegać dożywotnio 😃, żeby reszta szyjnego nie odmówiła współpracy.
Mnie po zabiegu też pozwolono spać na boku / bez kołnierza - miałam go zakładać tylko do samochodu kilka tygodni po zabiegu / na poduszce ortopedycznej. Ale ciekawa jestem jak doświadczenia innych.
Mnie najlepiej poprawia samopoczucie chodzenie - spacerowanie 😊 - mija większość drętwień itd. które czasami się pojawiają .
Pozdrawiam, Kamila
Początkujący
11-10-2015, 06:55:03

Dora skierowanie na operacje to ja tez dostalem po pierwszej wizycie
i jak bylem u 3 nastepnych neuro tez chcieli operowac
sam nie wiem jeszcze sie jakos dobrze czuje:)
moze samo sie wyleczy :)
mnie najbardziej przeraza ABC szyjek cale zycie sie stosowac to moza isc na rente odrazu:( a ja mam dom do utrzymania i jeszcze cos trzeba kolo niego zrobic
a jak beda takie ograniczenia to nic nie po majsterkuje nie porabie drewna na opal itd
masakra:(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: