Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
16-10-2015, 09:45:41

Z cyklu znalezione w necie http://www.polskieradio.pl/75/921/Artykul/413251,Neurochirurg-oboz-pracy-grozi-Bandarence-kalectwem
Początkująca
16-10-2015, 17:15:09

Ciekawy wywiad;) Dużo w nim nauki dla nas;)
Dora
gość
16-10-2015, 20:33:05

Dobry tekst - ABC dyskopatów. 😊
Pozdrawiam, Kamila
Początkujący
17-10-2015, 11:29:40

Witam wszystkich serdecznie dawno mnie tu nie było ale codziennie czytam nowe posty . Tak pisze dzis dla wszystkich tych którzy mieszkaja w UK i nie tylko. Wiec zaczne od tego ze od roku czekalem na wizyte u neuro oczywiście w uk w ostatni czwartek mialem wizyte nie dość ze czekalem okolo 3 godzin chociaż miałem wizyte na godzine to przebieg rozmowy był taki . Dzien dobry dzien dobry co panu dolega i wszystko od nowa po raz kolejny opowiadać no ale ok mowie mu jakie mam dolegliwosci produkuje sie tam pan doktor cos tam sobie notuje. Po zakonczonej rozmowie patrzy na zdjecie mri ktore mi zrobili tam w szpitalu jakies 10 miesiecy temu i mowi tak no ma pan ucisku na jeden nerw i z dolegliwości jakie powinienem miec to z prawej strony ból barku i to wszystko a ja sie pytam ale ja mam tam ucisk na rdzeń kregowy i to jest ok po czym on na to ale to nie jest takie duze i jest ok a ja mu jeszcze a te moje dolegliwości jak ból karku ,zawroty glowy no i reszte mu wymienilem kazdy wie o jakich mowie co on mi na to on nie wie od czego to trzeba to skonsultować z neurologiem a ten ucisk na nerw to podamy w szyje sterydy i bedzie ok. Pytam sie go jeszcze to operowac nie trzeba on mowi no gdzie tam wszystko jest ok poza tym uciskiem na nerw. Nie pytajac go o nic wiecej wwyszedłem z gabinetu i pojechałem do domu. I wzięło mnie na przemyślenia w te lato bedac w Polsce zrobiłem kolejne Mri zeby zobaczyc czy jest gorzej czy moze tak samo jak przed dwoma latami jak po MRI poszedłem do dwóch neuro i fizjo i wszyscy powiedzieli to samo trzeba to zrobic czyli operacja c6/c7 ucisk na rdzeń. Wiec z tym nowym MRI pojechałem do szpitala na oddział na rozmowe z profe***m ordynatorem oddzialu on zobaczyl na plyte i mowi tak jest gorzej na dzien dzisiejszy trzeba juz robic dwa poziomy czyli c5/c6/c7 jakos tak mowi ze poszedł mi juz nastepny i żebym nie czekał tylko robil wiec po rozmowie z nim mowie ze bede na koniec grudnia i poczatek stycznia bym sie położył oczywiscie prywatnie on mi na to ze nie ma problemu . I teraz wracam znowu do przemyslenia po powrocie ze szpitala tu w uk po wizycie z tutejszym neuro ktory mowi ze prawie wszystko jest ok oprócz tego ucisku na korzeń nerwowy z prawej strony i nie ma mowy o zadnej operacji ale te objawy on nie wie od czego sa to sobie mysle tak czy on widzi inne zdjecie niz te co widzieli polscy lekarze i każdy powiedział to samo a nawet ten ostatni ze sie pogorszylo i z jednego zrobily sie dwa do remontu . Na koniec wstawię mój opis MRI z tego lat jeszcze raz pozdrawiam wszystkich serdecznie mysle ze nie zanudzilem
Początkujący
17-10-2015, 11:38:40

Początkujący
17-10-2015, 11:40:44

gość
17-10-2015, 16:00:35

szoko opis jeśli nie jest wykonany PRAWIDŁOWO NIE MÓWI NIC....Miałam robiony MRI niedawno, poszłam z nim do Fizjo. Pan ogląda płytę, potem czyta opis, potem ogląda znowu płytę, znowu opis...Zerknął na obraz TK, potem na płytę z MRI... Moje obawy rosną, więc pytam: o portuzję krążka międzykręgowego na poziomie NA KTÓRYM OD PONAD 3 LAT MAM IMPLANT!!! Oczywiście opis jest zły, delikatnie mówiąc... Potem była kolejna konsultacja i to samo zdziwienie: czyj to opis, bo na pewno nie tego co jest na obrazie. Zaznaczę, że MRI robiłam prywatnie, niby w dobrym ośrodku. O opisach MRI można by osobne forum otworzyć.
No właśnie ale skąd, aż tak duża rozbieżność w ocenie neurochirurgów... Rozumiem, że z fizjoterapii/terapii manualnej nie korzystasz, albo nie przynosi efektów... Idź w UK do innego lekarza i pamiętaj operacja nie jest lekiem na wszystko, choć wiem, że jak boli to aż się marzy o niej. Potem i tak czeka Cię rehabilitacja, oszczędne życie itd. A jeśli opis "nie kłamie" zmiany masz wielopoziomowe i tak naprawdę nie wiadomo od czego masz zawroty, ból karku czy głowy, niekoniecznie od tego co chcą Ci usunąć. Bóli głowy nie pozbyłam się po operacji, pochodzą najczęściej z poziomów wyższych niże te, które chcą Ci zoperować. Rwy w ręce lewej (a na obrazie mam uciśnięty lewy korzeń) nie mam od lat, natomiast prawa rąbie mnie nieustannie, a w obrazie nie ma nic co by mogło za to odpowiadać. Za to po operacji w ekspresowym tempie poleciał mi już uszkodzony poziom i kolejny całkiem zdrowy, więc....
Powodzenia!
gość
17-10-2015, 16:25:12

szoko i to co jeszcze mi przychodzi do głowy ale zupełnie nie wiem czy mam rację (może ktoś z forumowiczów to wie) to czy te osteofity, nie są przeszkodą, która uniemożliwia wysuwanie się dalej krążka??? Czyli mogły by pomóc aby zmiany już nie szły dalej?
Początkujący
17-10-2015, 16:38:40

Pawik ja wiem ze operacja nie jest lekiem na wszystko tylko operator mi powiedział ze prędzej czy później i tak to musze zrobic poniewaz mam ten nieszczęsny ucisk na rdzen to jest chyba to w opisie c6/c7 9,5 mm nie znam sie wiem tylko ze mowil żebym zrobił póki jestem jeszcze w miarę młody. A rozbieżności jakie sa miedzy lekarzami to dlatego ze tu sie chyba nie znaja z tego co zauważyłem a to dlatego poniewaz jak bylem rok temu u innego to mi powiedzial ze jak mnie boli to nie do niego tylko na ortopedie mam isc bo on jest od nerwów wiec sie z nim poklocilem i mi zmienili na innego i rok czekałem. Mi tylko chodzi zeby zlikwidować ten ucisk na rdzen i tyle zeby kiedys przy jakiejś okazji cos sie nie wydarzyło jakieś nieszczęście. Co do opisu według lekarza jest zgodny z obrazem MRI on nie sugerował sie opisem tylko co jest na zdjeciach pozdrawiam .
gość
17-10-2015, 16:55:54

Osteofity niestety nie zwalniają wysuwania krążka.😞 Natomiast czym większe tym bardziej zmniejszają przestrzeń dla nerwów odchodzących od rdzenia - mam tego też dużo 😞 - w konsekwencji nawet przy mniejszej przepuklinie mogą występować uciski i rozmaite objawy : ból, mrowienia itd.
Poza tym"dzięki osteofitom" nie mam implantu ruchomego .
Pawik , łączę się z Tobą w bólu. Tydzień temu byłam na masażu u dobrego fizjo a po nim drętwieje i rąbie mnie prawa ręka, bark i szyja. Znów prochy i leżę ile mogę - praca i dzieci. A miało być super...
Pozdrawiam, Kamila

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: