Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowiczka
29-07-2009, 07:16:00

W sprawie lokopedy: z takim chorym powinien pracować nie zwykły lokopeda, który ćwiczy z dziećmi złą wymowę tylko neurolokopeda.

W sprawie programów komputerowych wspomagajacych lokopedię: jest takie wydawnictwo http://www.komlogo.pl/ które w swojej ofercie ma programy komputerowe, ale wydaje mi się że to dla chorych już wybudzonych, którzy mają problemy z mówieniem. U nich może również kupić wilbatory lokopedyczne (urządzenia do stymulacji), które mogą być pomocne w masażu twarzy i jamy ustnej

Polecam rówenież Http://www.plock.edu.pl/prv/logopeda/index.html
można opracować z chorym alternatywną komunikację

Można również kupić komunikator - urządzenia na które nagrywa się wiadomość, a chory włączając guzik uruchamia to urządzenia np. "Proszę podejdź do mnie" - firma znajduje się w Warszawie w Al. Jerozolimskich ale nie pamiętam nazwy

A dla lepiej wybudzonych polecam: przed lustrem i...

Aby usprawnić język:
-mlaskamy,
-układamy język w rurkę,
-wypychamy językiem policzki,
-układamy język w „koci grzbiet”,
-wsuwamy język pod górną i dolną wargę,
-przesuwamy język na boki w jamie ustnej,
- dotykamy czubkiem języka kolejnych zębów,
-formujemy język szeroko i wąsko w jamie ustnej,
- przesuwamy czubek języka zygzakiem po podniebieniu,
- przesuwamy czubek języka od górnych zębów wzdłuż podniebienia.

Aby usprawnić wargi:
-cmokamy,
-parskamy, prychamy,
-na przemian robimy „dzióbek” i rozszerzamy usta,
-wydymamy, zaciskamy, rozluźniamy, masujemy wargi palcami,
-układamy wargi jak do wymawiania samogłosek: A, O, U, E, Y, I,
-przy zaciśniętych zębach, naprzemiennie zakładamy wargi na siebie.

Aby usprawnić policzki:
-poruszamy policzkami jak żaba,
-napinamy policzki wraz z wargami,
-wydymamy je i wciągamy do wewnątrz,
-masujemy policzki dłońmi, okrężnymi ruchami.

Aby łatwiej uzyskać głoski: SZ, CZ, Ż, DŻ:
-cofamy czubek języka wzdłuż podniebienia,
-czubkiem języka dotykamy wałka dziąsłowego,
-czubkiem języka kreślimy kółka na podniebieniu miękkim,
-czubkiem języka dotykamy na przemian dwóch górnych ostatnich zębów,
-próbujemy dmuchać na czubek języka uniesiony do podniebienia, równocześnie przyciskając policzki dłońmi (język nie może przywierać do podniebienia, żeby powietrze nie przedostawało się bokami).

Oczywiście najpier należy pokazać choremu jak ma to robić a najlepiej robić to razem z nim

Aniaiania
Forumowicz
29-07-2009, 08:22:00

Hej. Już wiecie więcej niż niejeden logopeda dzięki Ani. Dla mnie bomba. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
Forumowiczka
29-07-2009, 09:01:00

Grzesiek ćwicz to pogadamy przez telefon
Aniaiania
Początkująca
29-07-2009, 14:16:00

Grzesiek wczoraj zaczełam czytać to co pisałeś pierwszy raz na forum,przesłałam zaraz link mamie Karola,zarówno jej jak i mi dodaje to tak wiele wiary,jestes poprostu niesamowity Żywy dowód że idzie z tego wyjść

Zauważyłam że Mariola1972 jest osobą która się wybudziła ze spiączki,ale teraz nie widzę by pisała w ostatnich postach,szkoda

U Karola narazie bez zmian,ale ważne że zaczoł oddychać,to przeciez już ogromny postęp

Dwa dni temu zaczeli do niego przychodzic rehabliltanci,narazie rehablilitacja trwa 15 min i jest dla niego męcząca,widać że jest to dla niego wysiłek i tak samo widać ze oddychanie samemu to dla niego wielki wysiłek

Nabrał kolorów na twarzy,bo wczesniej był bardzo blady ale to chyba dobrze??!!

Jak tak pisze to myślę sobie że tak jak Grzesiek,Karol kiedyś zacznie sam tu pisać.......Pozdrawiam cieplutko[addsig]
next2008
gość
29-07-2009, 14:22:00

Hej!
mam problem ze skierowaniem do bydgoszczy.w objaśnieniach zawarte jest że są niezbędne badania mikrobiologiczne czyli z rurki,odbytu,moczu itp. mam tylko karty informacyjne a w szpitalu gdzie leży brat nie robią takich badań także czy bez tych badań warto jechać do bydgoszczy czy są one rzeczywiście niezbędne.kto wie?
Izaa
Początkująca
29-07-2009, 14:27:00

To taki też poniekąd pamiętnik dla Karola gdy juz całkowicie do nas wróci ...............by mógł sobie przeczytać wszystko co się z Nim działo .................[addsig]
next2008
Forumowiczka
29-07-2009, 14:28:00

Izo - tak to najważaniejsze badania jakie tam wymagają, bez nich nie ma co jechać, bo jak pojedziesz to i tak każą ci dosłać. A w szpitalu napewno wykonują badania - chodzi tu o badania na posiew czy nie ma bakerii. Jeśli wynik będzie pozytywny - to znaczy wykaże że sa bakterie najlepiej chorego wyleczyć a potem badania powtórzyć i dopiero jak będą dobre to znim jechać.

Mam pytanie czy ktoś z was był ostatnio w Bydgoszczy? Czy tam się coś pozmieniało? Bardzo proszę o odpowiedź
ania.ania.michal@neostrada.pl
Aniaiania
Forumowiczka
29-07-2009, 14:31:00

29-07-2009 o 16:27, next2008 :
To taki też poniekąd pamiętnik dla Karola gdy juz całkowicie do nas wróci ...............by mógł sobie przeczytać wszystko co się z Nim działo .................

NEXT też tak myślałam
Aniaiania
Początkująca
29-07-2009, 22:33:00

Witajcie,mama Karola i Jego siostra mają wiele wątpliwości i pytań na które nie znają odp.proszę Was o odp,wasze sugestie,rady

1----Dzis Karol był mało obecny,widac było że jest bardzo zmęczony,prawie cały czas spał i mało reagował PYTANIE mamy Karola :CZY TO MOŻLIWE ŻE MĘCZY GO TAK REHABLILTACJA,SAMODZIELNE ODDYCHANIE? I CZY OBECNOŚĆ RODZINY MOŻE GO TAK MĘCZYĆ??(przy nim na zmiany ktos zawsze jest od godz.8 do godz 20 -najbliższa rodzina ma dyżury)

2----Lekarz kazał ograniczyć wizyty bo wczoraj miał Karol zdjęty opatrunek z głowy i lekarz powiedział ze to jest głowa tam ma rany szyte i ze rodzina która przychodzi żeby z nim być wnosi bakterie i naraża go na zakażenie i infekcje CO WY O TYM SĄDZICIE?

3----Trzecia kwestia to to ze jak ma gorączkę(miał 39 ale teraz coraz częściej ma 37.2 stopni) to pielęgniarki kładą mu na głowę,równiez na miejsce zszycia okład-pieluchę zamoczoną w WODZIE Z KRANU!!! Naszym zdaniem w takiej wodzie jest dopiero skupisko bakteri?CZY TO nie powinna być przegotowana woda???

4----Karol jak do niego mówią rodzice,siostra to wtedy dość często płacze,mruga tak półprzymkniętymi oczami Ciagle siedzi w nas ta myśl że w ten sposób chce się skomunikować,dać znak że słyszy????!!!!!!????Jak mama Karola wyszła z sali to tata chciał zobaczyc czy reaguje i do niego mówił ze mama sie zdenerwowała,że czuje sie bezsilna Karol zaczoł się tak prężyć,zaczoł kaszleć,aż się alarmy włączyły CO WY O TYM SĄDZICIE? .............

5----GRZESIEK_81 czy ty pamietasz coś co by cie w śpiączce denerwowało by prowadziło do prężenia ciała,kaszlu lub czy rodzina ci to opowiadała że reagowałes w taki sposób na jakieś słowa????

6---Karol sie pręży tez przy odśluzowywaniu,widac że mu się to chyba nie podoba i go denerwuje

NA JAKIE czynności,słowa wy zauważyliście u swoich bliskich prężenie ciała oraz na co reagują łzami?????

BARDZO WAS PROSZĘ O ODP

[addsig]
next2008
Początkująca
29-07-2009, 22:35:00

Witajcie,mama Karola i Jego siostra mają wiele wątpliwości i pytań na które nie znają odp.proszę Was o odp,wasze sugestie,rady

1----Dzis Karol był mało obecny,widac było że jest bardzo zmęczony,prawie cały czas spał i mało reagował PYTANIE mamy Karola :CZY TO MOŻLIWE ŻE MĘCZY GO TAK REHABLILTACJA,SAMODZIELNE ODDYCHANIE? I CZY OBECNOŚĆ RODZINY MOŻE GO TAK MĘCZYĆ??(przy nim na zmiany ktos zawsze jest od godz.8 do godz 20 -najbliższa rodzina ma dyżury)

2----Lekarz kazał ograniczyć wizyty bo wczoraj miał Karol zdjęty opatrunek z głowy i lekarz powiedział ze to jest głowa tam ma rany szyte i ze rodzina która przychodzi żeby z nim być wnosi bakterie i naraża go na zakażenie i infekcje CO WY O TYM SĄDZICIE?

3----Trzecia kwestia to to ze jak ma gorączkę(miał 39 ale teraz coraz częściej ma 37.2 stopni) to pielęgniarki kładą mu na głowę,równiez na miejsce zszycia okład-pieluchę zamoczoną w WODZIE Z KRANU!!! Naszym zdaniem w takiej wodzie jest dopiero skupisko bakteri?CZY TO nie powinna być przegotowana woda???

4----Karol jak do niego mówią rodzice,siostra to wtedy dość często płacze,mruga tak półprzymkniętymi oczami Ciagle siedzi w nas ta myśl że w ten sposób chce się skomunikować,dać znak że słyszy????!!!!!!????Jak mama Karola wyszła z sali to tata chciał zobaczyc czy reaguje i do niego mówił ze mama sie zdenerwowała,że czuje sie bezsilna Karol zaczoł się tak prężyć,zaczoł kaszleć,aż się alarmy włączyły CO WY O TYM SĄDZICIE? .............

5----GRZESIEK_81 czy ty pamietasz coś co by cie w śpiączce denerwowało by prowadziło do prężenia ciała,kaszlu lub czy rodzina ci to opowiadała że reagowałes w taki sposób na jakieś słowa????

6---Karol sie pręży tez przy odśluzowywaniu,widac że mu się to chyba nie podoba i go denerwuje

NA JAKIE czynności,słowa wy zauważyliście u swoich bliskich prężenie ciała oraz na co reagują łzami?????

BARDZO WAS PROSZĘ O ODP

[addsig]
next2008

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: