Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-07-2009, 08:45:00

12-07-2009 o 12:52, gość :

12-07-2009 o 09:20, gość :
Zadam dużo pytań, proszę o odpowiedź bo zamierzam zabrać śpiocha ze szpitala do domu?
- kto nauczy mnie karmienia przez peg,
- gdzie znajdę informację o karmieniu przez peg,
- co jest lepsze cewnik czy pampers
- skąd wziąć specjalne łóżko
- jak z pomocą pielęgniarską, lekarską
- czy dam radę?

[/CYTAT

Napisz co się stało i w jakim stanie jest teraz śpioch jak oddycha, jak jest rehabilitowany, czy ma przykurcze itd, napisz czy to kobieta czy mężczyzna, czy będzie ktoś kto ci pomoże w razie czego?
Forumowicz
13-07-2009, 09:38:00

Hej. Ja bym jeszcze dodal,ze wyjac rurke mozna jak jest pewnosc,ze dobrze odkrztusza i nie ma opcji zachlysniecia sie jak i plynem ani jedzeniem.

Aga jezeli sam swobodnie odkrztusza wydzieline to tym bym sie mocno nie przejmowal. Wydzielina jako taka musi byc zawsze bo kazdy zdrowy czlowiek co jakis czas musi odchrzanac prawda. A mi nadmiar wydzieliny sam sie uregolowal po wyjeciu rurki,a bylo tego naprawde duzo. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
13-07-2009, 12:56:00

Na rurke nie ma regul. Mojemu tacie mieli tylko wymienic na metalowa pzy okazji pobytu w szpitalu a nie mogli jej wlozyc bo byly zrosty i kiedy okazalo sie ze sobie bardzo dobrze radzi z oddychaniem to ja po prostu wyjeli, a do szpitala trafil z ciezkim zapaleniem pluc. Bylo to po 9 miesiacach spiaczki. Moj tata od poczatku mial i ma bardzo duzo wydzieliny, ale jakos sobie radzi - nie ma innego wyjscia, majac rurke tez mial bardzo duzo wydzieliny, nawet w wosjkowym w Bydgodzczy bali mu sie dlatego wyjac rurke. Ale stalo sie tak jak sie stalo i tata od prawie roku jest bez. Radzi sobie raz lepiej raz gorzej, jest dodatkowo odkrztuszany ssakiem. Minusem jest ze nie je przez buzie, tylko troche wody lub soczku. (wczesneij tez nie jadl, mimo wielu prob i cwiczec). Ale moim zdaniem to byl dobry krok, usuniecie rurki.
Probujcie, tu zadne reguly nie pomoga, kazdy spioszek inaczj sobie z tym radzi.
pozdrawiam
Megi
gość
13-07-2009, 13:48:00

Hejka
Probowalam znalez darmowa opieke dla kogos po zawale z niedotleniem.
Po 8 godzinach spedzonych przez telefonem , zostalam z niczym.
Hospicja zabieraja tylko z RAKIEM-
szpitale dla ludzi przewlekle chorych trzymaja tylko 30 -40 dni.
Na koniec mojej wedrowki zadzwonilam do NFZ - panie kazala mi napisac skarge he heh ee
Wszystkie domy opieki biora 70 % emerytury ,ale sie czeka - pierwszemstwo ma najwyzsza emerytura , ktora karmi te wszystkie inne nizsze.
Probowalam zalatwic emerytowi opieke , ale stoje w miejscu bo emeryt ma raty w banku , bo nie przewidzial choroby i sobie tak bezczelnie pozwoil sobie zyc a ma emeryture 2,500 wiec fajna i kazdy go chce .
sytuacja nie wiem jak to opisac,
gość
13-07-2009, 18:39:00

witam ,
prosze o podpowiedź w kwestii mowy u osób po śpiączce , z uszkodzonym pniem mózgu, do kogo sie zwrócić , w tej chwili do siostry przychodzi logopoeda ale jest szczekoscisk , siostra sklada pojedyncze litery ale nie wydobywa sie zaden dzwiek . prosze o rady . o kontakt .
dziekuje
gość
13-07-2009, 19:23:00

Logopeda powinien zaczynać pracę z pacjentem od masażu logopedycznego i powinien nauczyć osoby opiekujące się tego masażu. Masaż powinien być wykonywany kilka razy dziennie, a i tak musi upłynąć czas zanim szczękościsk minie. Czas jest ten różny dla każdego pacjenta i może trwać kilka miesięcy lub nawet lat, wszystko to zależy od uszkodzenia i cech osobniczych, ale mija!!!

Na temat opieki i pomocy ze strony instytucji państwowych można by tomy napisać i najbardziej sprawdza się powiedzenie: jak umiesz liczyć, to licz na siebie. Pozdrawiam
gość
14-07-2009, 10:08:00

ma ktoś śpioszka na oddziale paliatywnym?
Kika
Początkujący
14-07-2009, 12:50:00

Witam , poszukuję producenta/apteki strzykawek(żanety) 100ml do karmienia przez sondę żołądkową PUR . Konkretnie chodzi o strzykawkę bez gumowego tłoka - ta nie zdaje egzaminu - tylko z gumową uszczelką wokół tłoka . Jeszcze kilka miesięcy temu
apteki miały takie strzykawki , teraz niestety nie umią mi podać nawet producenta .
[addsig]
gezeb
Początkujący
14-07-2009, 15:03:00

Tak tą znalazlem , tylko że 140 ml jest za duża i nie radzę sobie z nią szczegolnie przy gęstszych posiłkach zupa,ser itp . [addsig]
gezeb

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: