Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
07-07-2009, 21:02:00

Szukam dobrego neurochirurga.W kwietniu zostałam zakwalifikowana do operacji (wypadnięcie dysku szyjneg) w trybie pilnym niestety do dnia dzisiejszego mój doktor nie ustalił mi terminu.
gość
07-07-2009, 21:18:00

Jak Polska długa i szeroka?
Forumowiczka
08-07-2009, 06:06:00

Gosiu SL pytasz czy lepiej. Ja na razie nic nie przesądzam, obserwuję się, czekam na zdjęcie kołnierza i wynik rtg, który lekarz obejrzy 20 lipca. Staram się być dobrej myśli i czasem zawracam głowę Zosi

Nic nie robię, leżę i pachnę, i to mnie załamuje

IZA39 - skąd jesteś?

Spinka
Spinka
gość
08-07-2009, 06:27:00

Nie wiem z kad jesteś w Szczecinie jest super lekarz i ja w ciągu tygodnia po diagnozie byłam w szpitalu , szpital super , opieka super . Szpital to możne za dużo powiedziane super ale odział neurochirurgi super. Szpital Wojskowy w Szczecinie. Pozdrawiam i służę rada jak potrzebujesz. Gosieńka
gość
12-07-2009, 08:46:00

21-01-2008 o 18:22, pirania1 :
Jestem ci niewypowiedzianie wdzięczna za swój czas i wiedzę, którą się ze mną podzieliłaś. Jastem już prawie przekonana o zasadności interwencji chirurgicznej.
Wstępne rozeznanie potwierdziło, iż w Olsztynie tylko dr Niedźwiedzki - ortopeda z Sz. Wojewódzkiego zna się na implantach i po rozważeniu za i przeciw Bydgoszczy zdecydowana jesten wstępnie na niego i na Olsztyn.
teraz muszę trochę do niego pochodzić, podopytywać się o szczegóły operacji.

DOJRZEWAM do operacji

Dziękuję tobie i innym za podzielenie sie soim doświadczeniem i wiedzą

Pozdrawiam
gość
12-07-2009, 14:25:00

Ty dojrzewasz do operacji a ja skreślam dni do zdjęcia kołnierza . Iza szczęściara bo ma już kontrlna wizytę 20 lipca pozazdrościć i trzymam kciuki głowa do góry wszystko będzie ok. Napisz relacje z wizyty Cos cisza u Gosi , jak Twoja szyja i jak idzie obijanie się i leżenie u mnie kiepsko . Pozdrawiam Gosieńka
gość
14-07-2009, 20:16:00

Witam, bardzo proszę o pomoc, na ból pleców narzekam od lat ale od roku bolą mnie polecy prawie nieustannie nie mogę pracować ani normalnie funkcjonować bez środków przeciwbólowych , chodziłem na zabiegi, masaże, i pomaga na krótko,robiłem ostatno rtg kręgosłupai może ktoś pomógłby mi zinterpretować te wyniki: skrzywienie boczne lędźwiowego odcinka kręgosłupa z rotacją oraz pogłębienie lordozy lędźwiowej. Zmiany zwyrodnieniwe w trzonach kręgów lędźwiowych. Zwężenieszczelin miedzykręgowych L4?L5, pozostałe- szerokości w normie. Stawy krzyżowo - biodrowe w normie. Odprostowanie lordozy szyjnej. Zmiany zwyrodnieniwe na tylnych krawędziach trzonów kręgów szyjnych od C4 do C7 poza tym kręgi szyjne iszczeliny międzykręgowe prawidłowe. Skrzywienie boczne piersiwego odcinkas kręgosłupa oraz pogłębienie kyfozy piersiowej. Zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgów piersiowych. Szczeliny miedzykręgowe prawidłowe. Zwapnienie pomiędzy wyrostkami kolczastymi kręgów C5 i C6.
Nie wiem czy może rezonans zrobic, jężeli znacie jakiegoś dobrego lekarza to podajcie namiary, jestem z okolic Kępna, Sycowa z góry dziękuję

Forumowiczka
15-07-2009, 08:24:00

02-07-2009 o 10:05 autor: Gość
Spineczko,
ale ja nie ma żadnych szwów ! i nie mam opatrunków ! moje poderzniete gardło jest sklejone, a opatrunki miałam przez 4 doby, Cosmopor.E. W domu mialam zdjąć plaster i umyć mydlem i przetrzeć spirytusem i to wszystko co mi zalecono i co skrupulatnie uczyniłam.
W marcu mialam inną opercje parę centymetrów niżej ( przy obojczykach prawie ) i też byłam klejona, ale tamta blizna jest o niebo ładniejsza. To prawdziwe dzielo szuki. Stosowałam wtedy Contactubex ale po ok. miesiącu zaczął mnie uczulać. Teraz tamtą bliznę tylko nawilżam ( kremem do twarzy) albo traktuje oliwką dla dzieci. Natomiast blizna czerwcowa jest paskudna, ale za świeża na smarowanie czymkolwiek. (...)
Spineczko, dbaj o siebie, leż do góry brzuchem jesli w takiej pozycji Ci dobrze, angażuj domowników do czynienia Ci przysług wszelakich a jak nabierzesz sił, napisz jak Ci było i jak Ci jest. (...)

Hej Gosiu
Ano leżę. leżę ale już mniej. Nabrałam nieco sił. Czuję się jako tako choć pobolewa mnie lewy bok i ramię Pocieszam się, że ból jest zupełnie inny niż przed operacją, nie taki piekący jakby w środku ale powierzchniowe pieczenie skóry, niezbyt dokuczliwe, delikatne i jak trochę poleżę to odpuszcza. Rehabilitant mówił, ze to mogą być "bóle resztkowe" po odbarczeniu korzenia nerwowego (a właśnie lewy miałam uciśnięty, moja operacja była na poziomie C4/C5). Poza tym mam wilczy wprost apetyt, bywa że nocną porą grasuję po lodówce i wyjadam wszystko co mięsne
Moja blizna wygląda ładnie, taka kreska tylko, szwy zdjęłam tydzień temu. Na razie tylko psiukam ją OCTENISEPTEM i niczym nie smaruję. Kołnierz mam zalecony do trzech tygodni po operacji, mam nadzieję się z nim rozstać w przyszłym tygodniu. No cóż... Przyjemnie mi w nim nie jest ale za to bezpiecznie. Nawet wroga trzeba czasem pokochać . Gosieńko, nie traktuj kołnierza źle, on ma Ci pomóc, pamiętaj, że to tylko chwila w życiu a potem masz się przecież czuć lepiej !

Gosiu, jak się teraz czujesz? Ciekawi mnie jak to jest kilka tygodni po operacji bez noszenia kołnierza...

Spinka
Spinka
gość
15-07-2009, 12:25:00

Spineczko, witaj
A ja już trzy razy bylam na świecie Wyczyn niby niewielki, ale ja mieszkam na IV pietrze bez windy wiec przez jakis czas przerażały mnie te schody. No i spacery zafundowałam sobie od razu długie. Nie byłam jakoś słaba kondycyjnie, nie miałam galarety w nogach ani zawrotów glowy. W domu dzialam w zasadzie w każdej dziedzinie - oprócz dźwigania, tak do 1 kg i schylania się nisko,w okolice podłogi. Sama już myję głowę, ale np. paznokcie u nóg to obcina mi jeszcze mąż. Jakoś czuję się sztywno, choć specjalnie nic mnie nie boli. Najbardziej dokucza mi ból przy lewej łopatce, ale czuje go w zasadzie tylko jak leżę i chcę się przewrócić z boku na bok. Jest to o tyle dziwne, że wcześniej nigdy nie miałam żadnego bólu po lewej stronie, zawsze po prawej. No i pobolewa mnie okołolędźwiowo i to jest największy powód moich zmartwień ( nie byłam w tym odcinku kregosłupa nigdy diagnozowana, a boli mnie coraz częściej od paru już lat ). Oczywiście kołnierza nie noszę, tak jak mi zalecił lekarz ( z tej supernowoczesnej szkoły bezkołnierzowej). KU PRZESTRODZE napiszę dużymi literami, aby nikt nie brał ze mnie przykładu i stosował się do wskazówek SWOJEGO lekarza : metoda kołnierzowa lub niekołnierzowa zależy chyba od techniki operacji albo od rodzaju dysku czy też wzmocnienia, które zastosowano w konkretnym przypadku i u konkretnego pacjenta. Tak mi się wydaje, mnie laikowi.
Z radościa przeczytałam, że kolnierz masz zalecony na 3 tygodnie, bo ja nie jestem tak w 100 % przekonana do szkoły bezusztywniaczowej i mam obawy, czy dobrze mi się tam wszystko zrośnie bez kołnierza. Ale skoro kołnierz jest na 3 tygodnie, a ja już 3 tygodnie zaliczę jutro, to może wszystko jest OK. ? Wizyte kontrolna mam dopiero 6 sierpnia ( tak mam zwolnienie ). A ty ? I jeszcze jedno pytanie : czy sama zgłosiłaś się na rehabilitację czy miałas skierowanie od lekarza ? Czy masz już jakieś zabiegi i jakie ? będę wdzięczna za rady
Gardło i przelyk już dawno mnie nie bolą, w zasadzie wśród tzw. skutków ubocznych to najbardziej dolega mi blizna. W sensie, ze jest wybrzuszona. Noszę apaszki, jak elegancka kobieta szkoda tylko, ze jest teraz tak upalnie, bo wychodzę z moja blizną na spacer a ona nie oddycha pod tymi apaszkami No ale w domu jest nie zasłaniana, wiec chyba tlenu jej nie brakuje...
Sciskam serdecznie, pa.
Gosia SL
gość
15-07-2009, 20:59:00

Witam WSZYSTKICH SERDECZNIE

Właśnie po kilku dniach doczytałam się do bieżących wydarzeń na TYM forum.
Dużo już wiem, jednak decyzję o operacji zmieniam kilka razy na dzień. Dwie przepukliny i chyba dwie wypukliny jak nie więcej, bo przyznam się, że opis rezonansu jest na całą stronę A4 i strasznie dołuje mnie wgłębianie się w niego. Pierwszy rezonans, pół roku wcześniej wykazał tylko/aż dwie przepukliny bo był robiony na mało dokładnym aparacie, przynajmniej tak postęp choroby sobie tłumaczę...
Dwóch neurochirurgów powiedziało, że jest pilna ze względu na ucisk na rdzeń . Badanie ubytków neurologicznych? podobno lewa ręka słabsza, mi to nie przeszkadza w niczym, ponieważ jeszcze tego nie odczułam ani razu. Zalecenia oszczędnościowe stosuję od kilku miesięcy i nawet drętwienia palców mi ustały.

Pytanie się już przewijało, jednak chyba tylko jedna osoba poddała się operacji bez uciążliwych bóli i pogarszających się niedowładów.

Czy są na tym forum osoby, które zdecydowały się na operację odczuwając tylko ciągły dyskomfort w obrębie szyi?

Pozdrawiam serdecznie Anita

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: