Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-07-2009, 21:02:00

16-07-2009 o 10:46, ElaKa0 :
9 lipca miałam operację usunięcie przepukliny C5-6 w Klinice Neurochirurgii w IPiN na Sobieskiego w Warszawie. Polecam wszystkim, warunki bardzo komfortowe i atmosfera anielska. Po operacji nie zakłada się kołnierza. Mija tydzień i czuję się coraz lepiej. 17 lipca mam zdjęcie szwów. Za miesiąc badanie kontrolne. Pozdrawiam wszyskich przed i po operacji.

witam,
przede mną 28 lipca ta sama operacja w tym samym szpitalu...bardzo się boję...

Forumowiczka
22-07-2009, 06:57:00

Powyższy Gościu - strach przed operacją jest dobrym objawem - tak twierdził mój lekarz i nie pomylił się.
Jak mawia nasza Zosia - dasz radę

dodane: 12-07-2009 o 16:25 autor: Gość
(...) szczęściara bo ma już kontrlna wizytę 20 lipca pozazdrościć i trzymam kciuki głowa do góry wszystko będzie ok. Napisz relacje z wizyty (...) Pozdrawiam Gosieńka

Już po wizycie, jest tak:
1. Rtg kontrolne ok
2. Od kołnierza mam się odzwyczajać stopniowo przez najbliższy miesiąc, spać na poduszce ortopedycznej bez niego,
3. Mogę SAMA jeździć pociągiem (mieszkam pod Warszawą i bywam skazana na podmiejskie) - pod warunkiem, że w kołnierzu, bez tłoku i miejsce siedzące. Hura !
4. Opisałam bóle (odczuwam je po lewej stronie klatki piersiowej lub na ramieniu, barku - w porównaniu ze stanem przed operacją są zupełnie inne, słabsze i bardziej powierzchniowe) i usłyszałam, że SUPER - czyli chyba jest to normalne po operacji ...
5. Z leków przeciwbólowych zażyczyłam sobie efferalgan z kodeiną - nigdy tego nie brałam ale chętnie spróbuję.

To chyba tyle. Następna wizyta w połowie sierpnia. Wtedy popytam o rehabilitację bo teraz na to za wcześnie.

Spinka

Spinka
gość
22-07-2009, 07:26:00

No pewien etat masz za sobą , gratulacje dałaś radę i wszystko jest ok . U mnie pozostało jeszcze 39 dni . Codziennie wyznaczam sobie trasę i wychodzę na spacer sama są to odcinki blisko domu bo jeszcze mam miękkie nogi . Dzisiaj wyprawa do biblioteki oddać książki i wypożyczam następne , teraz przynajmniej mam na to czas. Ciężar kołnierza dalej odczuwam ale muszę to noszę . Dzisiaj nie spałam całą noc bo budziło mnie co ? Własne chrapanie tak strasznie chrapie ze sama się budzę. Chrapie od przyjścia ze szpitala mój mąż śpi w zatyczkach bo nie wytrzymał nerwowo ja chyba tez zacznie stosować zatyczki . Nie wiem czy to pozycja płasko czy kołnierz powoduje u mnie te niedogodności. Błagam napiszcie czy wy to też mieliście . Pozdrawiam Gosieńka
gość
22-07-2009, 09:01:00

Gościu - Wszyscy sie tu baliśmy, bez wyjątku. Niedługo sama będziesz pocieszała tych przed operacją. Nie taki diabeł straszny...
Spineczko, no to gratulacje ! Dla grzecznej rekonwalescentki, piękne zdjęcie o podróże PKP Pocieszylaś mnie, że takie bóle to normalka, bo mnie tez nękają, a wizyte mam dopiero 6 sierpnia. Z tym, ze ja, przypominam, jestem objęta programem bezkołnierzowym, który tu występuje w zdecydowanej mniejszości, stad moje niepokoje są tutaj nie do przekonsultowania. A czy masz te bóle w odstępach czasowych czy ciagłe ? A jak z ruchomością szyi ? Bo mnie nie boli ciagle, w każdym razie nie biorę żadnych prochów. Zmieniam często położenie, trochę siedzę, trochę leżę, sporo chodzę, tak po domu jak i po dworze ( wychodzę wieczorkiem na długie ale dość wolne spacery, Gosieńko, ja nie mam galaretki w nogach ). Najczęściej boli mnie na ( w ?) karku, zwłaszcza przy nachyleniu głowy, np. przy czytaniu czy pisaniu ( wzrokowo, bo niestety bezwzrokowo się nie nauczyłam) na klawiaturze. I bardziej mnie boli w nocy, zwłaszcza jak się przewracam z boku na bok. Strofuję sama siebie za czytanie na wznak i trzymanie książki nad głową, bo może to od tego te bóle, ale to najlepsza pozycja do czytania, bo nie mam glowy nachylonej. Niemniej gdy książka trochę waży ( od operacji staram się wybierać te w miękkiej oprawie, ale nie wszystko przecież jest tak wydawane ) to czuję w łopatce i w ramieniu ból, jakby po przeciążeniu. A jak funkcjonujecie w takim normalnym domowym życiu ? Schylacie się gdy coś zleci na podłogę ? Same obcinacie sobie paznokcie u nóg, same myjecie głowę ? Bo ja czuję pewną sztywność w karku, wiec ciężko mi np. zasznurować adidasy. Mam na mysli skłon głowy w kierunku klatki piersiowej, nie dotknę brodą mostka, W poziomie, czyli w lewo i prawo też za bardzo nie ruszam, jakieś 1/3 tego, co u normalnych ludzieńków I jeszcze o poduszce:- ja od paru lat śpię tylko na poduszce ortopedycznej, miałam ją nawet ze sobą w szpitalu przed i po operacji. Chrapanie przerabiałam w szpitalu, trzymało mnie chyba 3-4 doby, takie furkotanie w przełyku czy w gardle, tez sama to słyszałam i się budzilam. Musiałam przeykać śline, a z tym po operacji miałam ogromne problemy, i wtedy przechodziło... na parę minut zaledwie. Podejrzewam, że było to spowodowane naruszeniem albo opuchlizną okołooperacyjną, w domu chrapanie już mi przeszło, choć z łykaniem jeszcze długo miałam pronlemy, bolało mnie gardło, brałam tantum Verde w tabletakch do ssania. Czy smarujecie już bliznę ? Ja mam jeszcze w jednym miejscu mały, ok. 3 mm strupek, nie wiem czy już można ?
Dziewczyny, Spineczko, Gosieńko, jak to wyglada u was ? A może znajdzie się ktoś bez kołnierza i opowie o swoich odczuciach ?
Trzymaj /cie / -my się, pozdrawiam mocno.
Gosia SL

gość
22-07-2009, 09:08:00

Witajcie WItam wszystkich może ktoś z was mi pomoże wyjaśnieniu moich wyników lekarz rodzinny powiedział ze czeka mnie operacja może ktoś z was ma ten sam problem prosze o pomoc neurolog powiedział też to samo co lekarz rodzinny i skierował mnie do neurochirurga i boję się mam naimie ANNA mieszkam w goleniowie proszę o pomoc to jest mój wynik TKwitam byłam na badaniu TK kręgosłupa szyjnego i wyszło bardzo dużo .
Badanie kręgosłupa szyjnego wykazuje jego kyfotyczne wygięcie . Na poziomie C3/C4 widoczna jest centralna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca przedniej powierzchni worka oponowego .Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 1,00cm.Na poziomieC4/C5 widoczna jest centralna wypuklina krążka miedzykręgowego otoczona centralnym wystepem kostnym wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 0,95 cm. Widoczne są ponadto zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych.Na poziomie C5 C6widoczna jest szeroka asymetryczna wypuklina krążka międzykręgowego z paracentralnym lewobocznym uwypukleniem ku tyłowi uciskającym przedniolewą powierzchnię worka oponowego .Wypuklina ta otoczona jest osteofitycznymi progami kostnymi . obustronnie widoczne są zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych powodujące po stronie lewej przewężenie otworu międzykręgowego oraz lewej częsci kanału kręgowego . To tyle proszę o pomoc co teraz mnie czeka mam skierowanie do neurochirurga .dostałam od neurochirurga skierowanie do szpitala na operację ma być ona3.07.2009.Ale się trochę obawiam ,może zrezygnować i może jakieś ciwiczenia rehabilitacja .Mam skierowanie od lekarza neurochirurga prywatnego a jak by było z operacją czy będe płacić czy na kasę chorych .operacja ma być w szpitalu w Gryficach proszę o odpowiedz . A tak wogóle to co trzeba mieć lepiej piżamę czy koszulę i czy do operacji rozbieramy się.dziękuje i pozdrawiam wszystkich.
gość
22-07-2009, 10:45:00

Cześć Aniu , dużo tu napisałaś o swoich dolegliwościach nie znam sie na tym ale wiem jak było u mnie miałam dwie przepukliny i bezwzględnie nadawałam sie na operację . Trafiłam na bardzo dobrego neurochirurga i w ciągu tygodniu byłam w szpitalu w Szczecinie. Pamiętaj to sie nie cofnie przepuklina musi być operowana potem jest jeszcze gorzej , także jak masz dobrego sprawdzonego lekarza i on Ci mówi ze masz mieć operacje to idź. Pytałaś co lepsze piżama czy koszula , ja miałam chyba z 5 piżam letnich i co dwa dni zmieniałam raz ze był upał a drugie po narkozie to człowiek wydziela takie jakieś dziwne zapachy wiec dla własnego komfortu lepiej częściej zmieniać . Do operacji dostałam przydziałową koszulę z flizeliny ale i tak anastazjolok mi ja od razu podarł aby podłączyć aparaturę. Na pewno zabierz to co lubisz i żeby miało duży dekolt bo przy kołnierzach to łatwiej sie wkłada.Operacja jest oczywiście na kase chorych także sie nie martw o pieniądze . Powodzenia głowa do góry i rób porządek ze swoja szyją
Gosia ja bóli nie mam czasem tylko jak jakoś gwałtownie sie odwrócę ale blokuje mnie kołnierz wiec jest mi łatwiej .Ty musisz bardziej uważać niż my . Przyjęłam zasadę w domu przewróciło sie niech leży , staram sie we wszystko angażować męża i ciągle miauczeć ze mi złe aby mnie ciągle żałował ale niestety facet to "świnia" i nie ma litości nad kobieta . Nie żartuje nie jest tak zle i tak dużo w domu robi nie mogę narzekać. Bałagan mi zupełnie nie przeszkadza , nie muszę codziennie prasować koszul i to mnie najbardziej cieszy .
Ja swoje blizny nie smaruje bo nie wiem czy już można , może ktoś podpowie.Gardło , krtań i przełyk to bolał mnie w szpitalu a teraz to czasem przełyk jak za szybko chce zjeść i połykam za duże kawałki bo jestem szybsza jak wiatr. Cały czas uczę sie życia pomalutku , teraz tylko męczy mnie to chrapanie. Pozdrawiam Gosieńka
gość
22-07-2009, 10:53:00

A Gosiu z książkami to też biorę te lżejsze łatwiej sie trzyma a mój sposób na czytanie to krzesło i na kolanach duża gruba poduszka i na to łokcie i książka . Po jakimś czasie boli pupa od siedzenia to trochę pospaceruje po mieszkaniu i znowu siadam to teraz moje podstawowe zajęcie w domu . Pozdrawiam Gosieńka
gość
22-07-2009, 16:39:00

Drogie rekonwalescentki wiecie jak czytam o waszych problemach pooperacyjnych trochę się śmieje i bardzo prosze o wybaczenie mi moich uśmiechów jeśli chodzi o blizny dziewczyny czym wy sie przejmujecie one na pewno bedą mało widoczne jeśli jesteście po jednej operacji a po za tym w dobie gdzie jest moda na tatuaże oraz wszczepianie jakiś dziwnych implantów podskórnych i robienie sobie blizn gdzie się da i jak sie da to myślę że taka mała blizna na szyjkach dodaje wam uroku i będzie wzbudzać szacunek dla was . jęsli chodzi o czytanie to najlepiej przy biurku z zrobioną podstawką na książkę wygodne krzesełko no i zagłębiać w się w tajniki słowa pisanego . ANNO ten Twój opis nie jest zbytnio ciekawy radził bym poszukać dobrego neurochirurga i myślę aby dokładnie opowiedział na czym Twoja operacja będzie polegać jakie implanty oraz ewentualnie co jeszcze ma zamiar zrobić przy twoim kręgosłupie podczas operacji , z tego co czytam to właściwie twoja operacja odbyła się juz 19 dni temu o czywiście tylko w nie licznych ośrodkach można na sali operacyjnej być w majtkach ale to tylko w nie licznych no cóż to jest krępujące ale zapewniam Ciebie że lekarze i pielęgniarki juz sie opatrzyli tymi widokami i nie mają zbyt dużo czasu na oglądanie pacjentów bo juz następny w kolejce na stół czeka . A teraz najważniejsze jeśli chodzi o chrapanie zapraszam na koncert dziś w nocy jak już pisałem jestem po czterech operacjach odcinka szyjnego czekam na dalszą diagnostykę bo nadal ni czuje sie najlepiej ale nie bede opisywał swych bóli bo znacie je z własnego doświadczenia oraz czekam na operacje odcinka lędźwiowego, lecz wracając do chrapania musiałem opuścić łoże małżeńskie gdyż nie idzie słuchać moich koncertów do tego stopnia ze sam się budzę z przełykaniem mam problem do dzisiaj chociaż juz za trzy dni będzie rok jak jestem po ostatniej operacji byłem u laryngologa zapisała mi jakieś leki i krople zobaczymy może chociaż o pare oktaw bedę ciszej chrapał Pozdrawiam Wszystkich Janusz
gość
22-07-2009, 19:30:00

Witam. Mam pytanie Janusz. Czy będąc po 4 operacjach szyjnego dostałeś zdolność do pracy? Pytam, ponieważ prawie 3 tygodnie temu miałam 5 operację i zastanawiam się co dalej. Bożena
gość
22-07-2009, 22:45:00

Hej
Co do tych majtek to jeśli mamy jakieś opory, poprośmy chirurga by pozwolil nam zostać w majteczkach. To na ogol dl anich nie jest problem. Można tez zapytać, czy moglibysmy kupic sobie majteczki jednorazowe w aptece. w szpitalu gdzie ja mialam operację, standardowo pacjenci są rozbiernai do naga, ale powiedzialam neurochirurgowi ze będzie mnie to bardzo krępować- nie widzial żadnego problemu, jeszcze wyszperal mi koszulkę sterylną Nie wiem jak to jest przy lędźwiowym odcinku kręgoslupa, ja mialam operowaną rękę na neurochirurgii tzn nerw obwodowy... ale w narkozie. Rozumiem 'wsydziochow" bo sama nim jestem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: