Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
18-09-2013, 19:50:13

fiolka, będzie dobrze, a z każdym dniem po, lepiej, juz nie będzie ucisku i stopniowo wróci do normy, jak piszą inni, u jendych jak ręką odjął u drugich troche dłuzej, zalezy od bardzo wielu rzeczy nawet od naszego wieku i predyspozycji, strach jest mega ale wizja lepszego życia jeszcze lepsza
trzymam kciuki na nowe dyski
renatka oswiec minie co to za badanie EMG...? ja takiego nie miałam,
jak wiesz przed sanatorium sie bronilam i mam rehabilitacje dzienna, na drugi rok pojade jak nabiore sil, na podróż bez łaski, czyli samej sobie jak to samosie mają
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
19-09-2013, 05:53:04

Witam, fiollka spokojnie, ja jestem miesiąc po operacji, właśnie jestem po rengenie i po wizycie u lekarza jest wszystko ok , u Ciebie też tak będzie głowa do góry, trzymam kciuki, powodzenia i pozdrawiam wszystkie szyjki
Wtajemniczona
19-09-2013, 15:21:38

Wróciłam z badania EMG. Stokrotko Badanie to jest mało przyjemne nawet troszkę bolące. Polega na sprawdzeniu czynności mięśni oraz przedstawia przewodnictwo w nerwach. ( dokładny opis w internecie) Badanie składa się z dwóch etapów (ja miałam badanie prawej kończyny górnej pod kątem zaburzeń korzeniowych) - pierwszy etap podłączaj elektrody i jest takie małe "kopnięcie" prądem ale to nie boli .Drugi to po przez elektrodę igłową wkuwają się kilka razy to trochę boli. Ale da się wytrzymać - jak przy pobieraniu krwi. Wnioski mam takie W badaniu EMG bez ewidentnych wykładników uszkodzeń korzeniowych na poziomie C5,C6,C7 po prawej. To dobrze natomiast mogę mieć zaburzenia w sferze zaburzeń czuciowych ale tego badanie EMG nie pokarze. To tyle podsumowując badanie wykluczyło jakieś poważne uszkodzenia zaburzeń korzeniowych. To kolejne badanie które ma nas przybliżyć do prawidłowej diagnozy. Pa. pozdrawiam teraz odpoczywam bo trochę emocje mnie zmęczyły.
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Forumowicz
19-09-2013, 16:59:13

Dzień doberek WSZYstkim PERYSKOPKOM.Pare dni nie pisałem byłem w Szczecinie między innymi na kontroli ,która wykazała same pozytywy jesli chodzio ioplantysą na miejscu no i wszystko gra jak w dobrej orkiestrze.Dostałem zgode na masaż klasyczny części szyjnej,a równiez wszelkie inne zabiegi w tym wzmacniające mieśnie.Rower nader wskazany by pozbyć sie nadwagi...a dziadostwo trzyma od operacji całe 10 kg.Kolejna wizyta za 1 ROK-cel profilaktyczno kontrolny pełnego zrostu.I to bu było na tyle kochane szyjki.Dzisiaj o 20 czek mnie rwanie zeba niestety prywatnie bo 90% detystów na wyspie wyjechala na jakies targi.Ćmi jak niewiem,ale kto wytrzyma lból kregosłupa /[przepukliny /to ten to pikuś.Ach zapomniał bym ---- terminy --- operacji w Szczecinie na Unni Lubelskiej to marzec 2014-to chyba nie tak żle.Bynajmniej takie terminy były do wczoraj......Wizyta to już 150 pln.......RENATA to nieżle o takich emocjach to wszyscy coś wiemy,ale oby były tylko takie...piotr..
............Stokrotka bardzo dobry pomysł z tymi zdjęciami--Tak Trzymaj--..piotr..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
19-09-2013, 21:50:59

to i ja outsiderka rehabilitująca się dorzucę trzy grosze. Też miałam badanie EMG - wszystkie parametry w normie.. Niektórzy lekarze i rehabilitanci badania EMG i ENG oraz gruntowne neurologiczne przedkładają jako bardziej miarodajne nad obrazek MR - cytuję za dwoma neurologami, ortopeda i dwoma terapeutami - żeby nie było, ze znowu się upieram bo możemy nie chcieć operacji, iśc w zaparte a organizm swoje i na odwrót
grunt to nie tracić ducha, realnej oceny swoich dolegliwości i nie zakładać okularów , kiedy pojawia się nie już czerwone ale choćby żółte migające światło
Zdrowie wszystkich dyskopatów, ja już za trzy dni na rehab. w Krojantach..
Ostatnio spotkałam Hołowczyca , może tym razem zawita kolejny raz Doda po słynnym upadku

Ela
gość
20-09-2013, 06:06:37

Elu cofnęłam się dziś do Twojego 1,2,3 wpisu ;) No to się tylko cieszyć, bo padały tam dużo smutniejsze i wiejące nawet lękiem słowa ;) Miałaś szczęście bo trafiłaś od razu na lekarza/terapeutę manualnego, sama poleciłam Ci Marcina i walkę z dyskopatią ale rehabilitacją- o ile się da! Cieszę się, że się udało, oby na zawsze, a co tam chwilo trwaj ;) Mam brata w takiej samej sytuacji jak Ty, chwalę się, że sama go wyleczyłam, no ale wiem, że i mi 10 lat temu mijało, a teraz nie chce...Z moich doświadczeń wynika, że nic nie działa tak źle jak ból, nawet słaba neurologia. Przewlekły, nie poddający się leczeniu ból wysysa hart ducha ;)
Co do EMG (POPRAWCIE MNIE JEŚLI NIE MAM RACJI, BO MOGŁAM COS ŹLE ZROZUMIEĆ)..miałam i lekarz mi powiedział, także terapeuta manualny (który bez badania mi to powiedział EMG), że nerw może być uciśnięty na poziomie szyi, a nie na obwodzie, a EMG bada nerw na obwodzie, czyli badanie może wyjść dobrze a i tak jest ucisk...no tak zrozumiałam...
A ja po badaniu (już drugim) tętnic do mózgowych, usłyszałam, że mam piękne tętnice, że aż miło mnie badać :) no rozkosz
Miłego ;)
Początkująca
20-09-2013, 08:44:30

Cześć! Śledzę Wasze wypowiedzi od jakiegoś czasu, jednak wcześniej nie zdecydowałam się wziąć udziału w dyskusji ze względu na strach związany z moim stanem. Miałam wypadek,który wyglądał bardzo niepozornie, jednak nieszczęśliwie "wypadł" mi dysk C5 C6 - potrzebna była natychmiastowa operacja. Byłam w szoku, bo jestem osobą młodą (27lat) i bardzo przeraził mnie fakt, że moje dotychczasowe, aktywne życie może się diametralnie zmienić. Teraz jestem 2 tygodnie po operacji, nieco oswojona z tematem, jednak po wyjściu ze szpitala mam pewne wątpliwości. Mój operator zaprosił mnie na wizytę kontrolną za rok - trochę to dla mnie odległy termin. Dodał, że mam teraz jak najmniej ruszać głową, a w szczególności nie odchylać głowy w dół ani w górę (mam implant nieruchomy, kołnierza nie noszę). I tu mam do Was pytanie: jak długo obowiązuje mnie ten zakaz ruszania głową? I czy z czasem po udanej operacji można zapomnieć o stałej kontroli ruchów głowy i zachowywać się swobodnie? ;) Dodam, że po operacji czuję się dobrze, oprócz bólu pleców w odcinku piersiowym jak dłużej pospaceruję - mam nadzieję, że nie jest to oznaką zmian także poniżej szyjki;) Będę wdzięczna za kilka słów wyjaśnienia. Pozdrawiam Was serdecznie!
Wtajemniczona
20-09-2013, 17:49:29

Abakleszek, cieszę się,że u Ciebie do przodu :) czy jeśli to badanie EMG wyjdzie dobrze to znaczy,że nie trzeba się operować? czytałam w necie na ten temat. informacje są niepełne. koleżanka miała to badanie robione przy zakrzepicy żył.
ja wróciłam po wakacjach do pracy i rzuciłam się w wir obowiązków. jest inaczej niż przed wakacjami. robię wolniej. oddałam część obowiązków pozalekcyjnych powołując się na "oszczędzający tryb życia" zalecony przez lekarza. po przyjściu do domu kładę się, żeby "oddrętwieć". kręgosłup to surowy guru i niestety nieubłagalny jeśli chodzi o odpoczynek. dałam sobie rok jeszcze bez operacji. takie mam postanowienie. odpuściłam wiele spraw, podróże towarzyskie. ludzie się poobrażali, bo "nie wyglądam na chorą" a w "moim wieku" to ręce czasem drętwieją (za rok dopiero 40 lat minie, więc chyba lekka przesada ;) ). kładę się w dzień, co kiedyś było nie do pomyślenia. i nie noszę. jak kilka dni temu przyniosłam średniej wielkości zakupy to od razu łapy dały o sobie znać. noszę częściej niż kiedyś kołnierz.wiem,że to nie jest rozwiązanie, ale na ten czas trochę pomaga.
dostałam inf. ze szpitala, że mam przyjechać na rezonans zamiast w listopadzie - w pazdzierniku, bo jestem na "pilnej liście", więc wcześniej będę wiedziała, co dalej. ze świeżym badaniem MRI rehabilitanci będą mogli podjąć stosowną decyzję.
kurczę, jak tak ma wyglądać życie, że się tak człowiek musi oszczędzać, to ja tak nie chcę.
czy macie też okresy buntu?
pozdrawiam wszystkie Szyje :):):)
Wtajemniczona
20-09-2013, 18:57:27

Pawiku, no rzeczywiście - jak sama sobie przypomnę te moje pierwsze wpisy to hardcore;)- pokłosie słów pana neurochirurga, który powiedział po kilkumin. wizycie- oglądając tylko MR - operacja bez dyskusji albo niedowład nóg- na moje pytanie o ryzyko operacji - powiedział - ryzyko operacji i nie operacji jest takie samo tu niedowład i tu niedowład - dzięki forum dowiedziałam się, że chyba raczej nie był z tych fajnych, jacy operowali forumowiczów
a tymczasem dziś usłyszałam od terapeuty ze jestem w rewelacyjnej formie...
co do EMG- rzeczywiście bada nerwy obwodowe - ale prawda jest taka , że im niżej schodzą reakcję tym gorzej - stąd w MC Kenzim kłada nacisk na centralizacje bólu - jak schodzi np. do ręki to średnio - im wyżej przy ćwiczeniach - plecy bark ramiona w końcu szyja- tym lepiej- tak mi mówiono...
Pawiku - polecany przez Ciebie terapueta McKenziego...opowiadał mi o dużej konferencji neurol.i rehab. na której dyskutowano nad dokładnością badań MR i w wielu przypadkach większą przydatnością badań EMG
Szyjka, rozumiem ten bunt ja tez musiałam z powodu tych ograniczeń przewartościować wiele spraw (a i wiek mamy podobny o tekstach typu" świetnie wyglądasz. naprawdę jesteś chora?" nie wspomne
Serdeczności!
Ela
gość
20-09-2013, 20:23:44

Elu- tak, centralizacja bólu to bardzo dobry objaw, ale mnie boli ręka a nawet dwie po koniuszki palców, jedna tylko od łokcia w dół, a druga przez szyję, bark, itd. odruchy neurologiczne dalekie w prawej ręce od poprawnych, osłabienie siły mięśniowej, na dzień dzisiejszy kartonika z mlekiem w nią nie wezmę, bo upuszczę, a mimo to badanie EMG wyszło poprawnie, bez objawów ucisku na obwodzie...i to miałam na myśli...o konferencji wiem, też od terapeuty, który mi powtarza jednocześnie, że fizjoterapia leczy odwracalne uszkodzenia układu ruchu, no ale fajny jest zawsze można sobie podyskutować ;)
Szyjka no jasne sie wie ;) to jest to...dużo można znieść, można nie używać prawej ręki do nalewania mleka, noszenia kubka z kawą, itp. ale ciężko znieść życie, które tylko częściowo jest życiem, każdy ma inną wytrzymałość, ale każdy też pragnie normalnie żyć...Ja po operacji mimo, że objawy nadal paskudne robię duuużżżooo więcej niż przed i podziwiam tych co zmagają się z notorycznym bólem, bo ja mam różnie z tym.
Przespanej nocy ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: