Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-09-2013, 17:24:09

hej,
Jestem juz po pierwszej wizycie u neurologa z moim rtg. Lekarz mnie postukal, porobil inne cwiczenia zeby sprawdzic czy wszystko u mnie ok i powiedzial ze badanie pod wzgledem neurlologicznym bylo ok. Co do zawrotow glowy . dostalam skierowanie na MRI ale glowy, nie odcinka szyjnego kregoslupa...
Mam isc jeszcze do larygologa i ortopedy..powiedzial z ortopeda musi zobaczyc to moje RTG..
Sluchajcie czy jest mozliwosc za jedym razem zrobic MRI glowy i szyji???? Czy trzeba zrobic to odzielnie?
Skierowanie na glowe juz mam,a wizyta u ortopedy po uropie czyli za 2 tyg...
Eh powiem Wam że teraz to zaczynam si negatywnie nakrecac ze mam cos z mózgiem,skoro skierowal mnie na MRI glowy...czemu jestem taka pesymistka?; :/
pozdrawiam
Początkujący
16-09-2013, 18:43:46

"Sluchajcie czy jest mozliwosc za jedym razem zrobic MRI g
lowy i szyji???? Czy trzeba zrobic to odzielnie?"
Tak. Miałem tak robione razem z kontrastem.Jakieś 40- 50min.Myślałem że sie z zleje w gacie(chyba ze strachu jak zobaczyłem kratke nad głową).
Podstawa to zamknąć oczy przed wjechaniem do tuby. Zakladają Ci na wysokości głowy i szyji kratke i można niezłych lęków sie nabawić wjeżdzając do środka.
Proponuje oczy zamykać przed i otworzyć po, no i wyobrażać sobie coś jak w śnie,albo liczenie, mi to pomogło.Napisał bym coś jeszcze ,ale po 5min. przy kompie zaczyna sie ból i pieczenie.
Pozdrawiam wszystkich, Tych co przed i Tych co po.
Marian
gość
17-09-2013, 12:00:14

Witam Wszystkich,bardzo dawno mnie nie było ale musiałam,(nie musiałam,chciałam, źle się wyraziłam)cały czas poświęcić mężowi,było bardzo źle przez miesiąc,poddał się jakby chorobie,dopiero po pierwszej chemii się ożywił wrócił do życia i jest już w miarę dobrze.
twixmama ja byłam operowana w Nowej Soli 12.08.2013 przez dr Wyszyńską 1 z 20 neurochirurgów w Polsce,jest świetnym lekarzem ma super podejście do pacjenta bardzo polecam,lub dr Moroń co prawda mnie nie operował ale od pacjentów słyszałam bardzo dobre opinie.W czwartek 18.09 jestem umówiona z panią dr na kontrolę,przyjmie mnie bez rejestracji ,bo nie ma miejsc. Rzadko tak się zdarza,tym bardziej że dr przyjeżdża z Nowej Soli do Lubina to jest godzina jazdy w jedną stronę.Bardzo gorąco polecam tego neurochirurga.
A u mnie po malutku przez chorobę męża zapomniałam o sobie,tylko kiedy ból daje się we znaki wtedy przypominam sobie o swoich problemach z szyjką.
Pozdrawiam :***
Operacja 12.08 ,implanty C-5 C-6 stabilizacja przednia LFC Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego. Becia
Początkująca
17-09-2013, 19:14:45

Witam Wszystkich Martisza ja też pierwsze dostałam na MR głowy zaliczyłam laryngologa,ortopede a dopiero pózniej dostałam na MR szyjny i tak od lekarza do lekarza...dzisiaj byłam u neurochirurga potwierdzić wczesniejszą diagnozę..w czwartek 19.09 mam sie zgłosic do szpitala na operacje...dysk wpadł do kanału rdzeniowego i jest duzy ucisk...bardzo się boję...Pozdrawiam gorąco w ten deszczowy wieczór...Wioletta
Początkujący
17-09-2013, 20:46:12

Do Fiollki
U mnie był tak duży ucisk na rdzeń, że każdy lekarz który oglądał moje mri szyji (1 profesor, 3 neurochirurgów i 2 neurologów, o których ja wiem) było w lekkim szoku że jeszcze chodzę i nie wyje z bólu.
Neurochrurg który mnie operował, wpadł przed operacją do sali (byłem już po głupim jasiu, w ponczochach i na łózku do transportu) powiedział że musi mi to powiedzieć iż mogę sie obudzić sparaliżowany, rok, dłużej,jeśli sie nie zgodze na operację to w kołnierz do końca życia i na księżyc :) autentycznie.Po operacji około 20 godzin zelżało dretwienie ręki,czułem różnice,teraz też czuje:)
W niedzielę zostałem przyjęty na oddział, w poniedzałek operacja,we wtorek byłem już w domu.Kołnierz i pokazywanie palcem co chcę :) jak to fachowcy z tego forum piszą- wielkie dzięki im za to. ( w moim przypadku to był tylko tydzień )
Jestem 2,5 miesiąca po, mam chyba objawy typowe jak po operacji i myśl że jednak warto było,chociaż daleka droga jeszcze przede mną do w miare normalnosci.
Trzymam kciuki za Ciebie i za wszystkie chore szyjki.Będzie dobrze, musi być dobrze!!!.Pozd.
Wtajemniczona
18-09-2013, 05:15:12

fiolka, dysk nie mógł ci nigdzie wpaść, bo tam w kręgosłupie żadnej dziury nie ma , do której cokolwiek mogłoby wpaść, napewno się przesunął i uciska wiadomo że człowiek się boi, wkońcu to kręgosłup a nie palec,
marian ja jak przeczytałam co może mi się stać po opracji, cała litanię powikłań to miałam ochotę spieprzać z tego szpitała choćby w koszuli i kapciach, bałam się jak nigdy w życiu....ale tak jak ty poddałąm się operacji i nie żałuję, lekarze tez się dziwili że tak mało na oko mam zmian a tak dużo na mri
od poniedziałku mam rehabilitację bolącego barku, karku, właściwie pierwsza rehabilitacja tego odcinka po operacji, wieczorem bardzo boli mnie cała łapka, cały bark i kar, bolą mnie kręgi od c7 do th4 czyli poniżej operowanego odcinka, nie wiem czy nie mam za duzo zabiegów na jedno miejsce, może wybrać się do dr która mi dała skierowanie na te zabiegi?
masaż i polużnianie mięsni, powięzi mam robione bardzo bardzo delikatnie, czasami fizjoterapeuta tylko lekko uciśnie, a mnie boli jakby mi ktoś gwoździa wbijał, fizjo stiwierdził ze mam przykurcz mięsnia dźwigacza łopatki, że aż w tym mięsniu doszłó do zwłóknień i stwardznień i trzeba to delikatnie i długo przywracać do zdrowia
na lewą kończynę górną i lewy bark mam, ćwiczenia indywidualne (fizjo układa mi rękę i nią macha) masaż obręczy barkowej, prąd interferencyjny, drenaż mechaniczny lewej ręki, laser skanujący ale to między łopatkami, i na koniec krio punkotwe na lewy bark, wieczorem jestem taka zmęczona...
betka fajnie że wróćiłaś i że lepiej z mężem, będzie dobrze, i tobie i twojemu męzowi życze dużo zdrówka
a wszystkim dni bez bólu
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
18-09-2013, 09:47:46

dla naszych nowych świezynek znalazłam na internecie grafiki jak ten nasz biedny kręgosłupek wygląda[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=52397543cc459 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/pokaz/52397543cc459]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/210438/52397543cc459_200x200_adaptive.jpg[/img][img hash=5239761a35952 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/pokaz/5239761a35952]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/210438/5239761a35952_200x200_adaptive.jpg[/img][img hash=523975bc89f69 href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/pokaz/523975bc89f69]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/210438/523975bc89f69_200x200_adaptive.jpg[/img]
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
18-09-2013, 11:18:28

Witajcie obolałe SzyjkiDzielą mnie już godziny strach jest mega wielki...nie ma wyjścia w rozpoznaniu Mielopatia dysk...Stokrotko ,Marianie dzięki za słowa wsparcia...świeżak ze mnie i tak to zrozumiałam jak mi neurochirurg tłumaczył...stres był górą...Trzymajcie się ciepło odezwie się jak wróce już po...Pozdrawiam
Wtajemniczona
18-09-2013, 11:25:57

Fiolka trzymaj sie! Wierzę, że bedzie dobrze. Idziesz tam zeby potem nie bolalo. Jestem z toba:) i czekam na wiesci po.
Wtajemniczona
18-09-2013, 17:46:31

Witam Fiolka będzie wszystko dobrze. Wszystkie osoby które zrobiły operacje czują się dobrze tylko niektórzy szybciej inni wolniej dochodzą do siebie. Stokrotka ja jak byłam w sanatorium to bardzo pomogły mi ćwiczenia w basenie co dziennie po 25 min. Woda tak wszyscy mówią jest dobrym sprzymierzeńcem w rehabilitacji Ja jutro jadę na badanie EMG zobaczymy co pokaże. Pozdrawiam Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: