Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
23-09-2013, 15:29:52

o... szyjka 74 - ładnie to podsumowałaś :)
Fordzik - piszesz "Od czasu, kiedy się "za siebie wziąłem", prawie zapomniałem o moich problemach, zdarza się, że kark twardnieje albo coś tam pobolewa, ale na tyle słabo że można o tym prawie zapomnieć - bynajmniej w porównaniu z początkowymi objawami"
Myślę, za w tym zapisie sam dałeś sobie odpowiedź.
Prawdopodobnie bardzo się teraz pilnujesz no i masz pozytywne efekty.
Jeżeli nie masz ucisków rdzenia, to jak ja bym była na twoim miejscu, to bym tę operację przeciągała. Ucisk rdzenia najczęściej mocno nie boli (robi gorsze szkody), bardzo wyraźnie boli ucisk korzeni nerwowych. Dlatego, jeżeli nic ci się tam podstępnie nie rozwija w kierunku mielopatii, to przecież zawsze możesz umówić sie, żeby cie w kolejce do operacji przerzucili np. na za pół roku.
mądry lekarz nie operuje dla samej operacji - jak nie masz poważnych wskazań - a wygląda na to, ze na cito się nie łapiesz, to walcz.
Oczywiście pod warunkiem, ze nie zaszkodzisz rdzeniowi - o niego przede wszystkim rozgrywa się ta gra.
Asia
gość
23-09-2013, 17:03:12

Witam!Jestem tu nowa ,proszę o pomoc .Mam wynik badania MRkręgosłupa szyjnego może ktoś mi pomoże go rozszyfrować bo ja się nie znam.Pogłębienie fizjologicznej lordozy.Cechy degeneracji krążków międziędzykręgowych C4/C5,C5/C6. C6/C7 w postaci ich dehydratacji i obniżenia.Relatywnie wąski kanał kręgowy.Na poziomie C4/C5 widoczna jest wypuklina krążka międzykręgowego oraz tylno-krawędziowe osterofity ,które powodują zniesienie prrzedniej rezerwy płynowej oraz ucisk obu korzeni brzusznych.Na poziomie C5/C6 widoczna jest szerokopodstawna wypuklina krążka międzykręgowego oraz wydatne tylnokrawędziowe osterofity które powodują zniesienie rezerw płynowych i zwężenie kanału kręgowego do ok. 7mm w AP Rdzeń kręgowy na tym poziomie jest nieznacznie uciśnięty ,bez cech obrzęku.Uciśnięte są także korzenie brzuszne i grzbietowe,wyrażnie zwężone oba zachyłki boczne.Proszę jeśli ktoś ma podobne wyniki albo się na tym zna niech mi pomoże!
Wtajemniczona
23-09-2013, 17:22:37

Ika 23 masz podobny opis do mojego ( co nie znaczy że mamy takie same obiawy). Mój lekarz powiedział że musi usunąć osteifity to te zwyrodnieni kostne. Mam też przepukliny. Ale ja decyzję o operacji już trzy razy odwlekałam i przekładałam. To decyzja indywidualna. Najlepiej jak przy kolejnej wizycie podpytasz się swojego lekarza bo tylko on dokładnie Ci wytłumaczy . Ja 30 idę na kolejną konsultacje do neurochirurga ( oczywiście prywatnie) bo chcę zebrać jak najwięcej opinii. Np. nie do końca wiem czy dobrym rozwiązanie jest robienie od razu wszystkich uszkodzonych poziomów ja mam 3.: Wiem że na końcu i tak zostanę sama z tą decyzją , ale lepiej więcej wiedzieć niż mniej. Pozdrawiam Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
gość
23-09-2013, 17:30:49

Dzięki Renato!Wizytę mam na 11 pażdziernika a to jeszcze długo.Nie mam pojęcia co oznacza mój wynik ,trochę się martwię.pozdrawiam!
Początkujący
23-09-2013, 18:22:09

Dziękuję za odpowiedź drogie Panie. Czuję się miło przywitany na forum :).
Zastanawawiam się tylko czy moja przepuklina się nie powiększa, bo przecież może być coraz gorzej, a objawów mogę nie mieć (ponieważ staram się pracować nad sobą).
Czy jest sens zrobić nowy "aktualny" rezonans na 2-3 tygodnie przed wizytą? Ostatni mam z lutego albo marca, więc już chyba nie najnowszy. Czy nie pomogę w ten sposób neurochirurgowi w ocenie postępu choroby mojej szyi?
Pozdrawiam!
Wtajemniczona
23-09-2013, 19:23:49

Pozdrawiam wszystkich serdecznie z Krojant!!
Rehabilitacja przebiega na razie super- w porównaniu do mnie sprzed pół roku jak tam byłam (a nie było wtedy tak najgorzej przy takiej przepuklinie to mówią, ze forma naprawdę niezła, pełna ruchomośc, bólu prawie wcale, neurologia ok - aż dziw bierze przy tym modelowaniu rdzenia....
Także fordzik - moje zdanie jest takie - patrz na objawy, *** się w swój organizm...- na pewno nie przegapisz czegos co mogłoby Ciebie zaniepokoić. Mi lekarze mówią, żeby jeszcze czekac z kontrolnym rezonansem - bo objawów prawie nie ma, a na rezonansie jakakolwiek zmiana - to kwestia mikrometrów czy jakoś tak - ale każdy ma inny organizm i jak mówi Asia i inni to decyzja indywidualna - i tylko Twoja..
Serdeczności!
Ela
Wtajemniczona
23-09-2013, 19:44:47

czemu mi wygwiazdkowało słowo *** to nie wiem
Wtajemniczona
23-09-2013, 19:45:40

chodziło o słuchanie;)
Forumowiczka
24-09-2013, 15:33:22

Mnie mówiono, że nie ma sensu powtarzać MR szybciej niż po pół roku, a jak masz wyciszenie objawów to pewnie i zmian gorszych nie masz.
Ja powtórzyłam mimo tego co pisałam powyżej, a w tym okresie bardzo na siebie uważałam i efekt był taki, ze dostałam opis słowo w słowo identyczny z tym wcześniejszym :)
No ale JA to inna para kaloszy - panikara ze mnie nieziemska :)
Fordzik lekarz ci sprawdzi odruchy. jak będą dobre a do tego twoje objawy bólowe praktycznie zniknęły, to znaczy, ze naprawdę dobrze się pilnujesz, czyli robisz to, do czego my wszyscy usilnie dążymy (z rożnymi efektami :) ).
Kiedyś była taka stara metoda leczenia dyskopatii szyjnej - zakładano pacjentowi na 6 tygodni kołnierz miękki na cały dzień i noc. To powodowało, że przez te 6 tygodni ten odcinek był bardzo chroniony przed wyginaniem i wymuszonymi pozycjami. Ponoć pomagało, chociaż nie na długo bo po zdjęciu kołnierza pacjenci wracali do złych nawyków.
Pilnowanie siebie daje u ciebie bardzo dobry efekt - trzymaj się tego. Tylko pamiętaj, że jak to olejesz to wszystko wróci :(
Asia
Forumowiczka
24-09-2013, 15:34:55

muszę coś spróbować, to nie będzie na temat ale mnie zżera ciekawość
no to już:
*** się
i jak to się pokazało?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: