Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
14-09-2013, 11:22:12

No i milłego,bezbólowego weekendu dla wszystkich! Pogoda nie rozpieszcza..
gość
14-09-2013, 11:27:00

Dzień dobry.
Czytając wpisy forumowiczów, zastanawiam się nad tym, czy ja mam w życiu szczęście czy tylko zbieg okoliczności pozwolił mi przejść, przez walkę z chorobą nowotworową oraz dyskopatią, na miękko.... Nie miałam problemów z nowoczesnym leczeniem, dostępem do badań, super leków...Być może to zasługa mojego lekarza prowadzącego. Wszystko skończyło się dobrze. Żyję w miarę normalnie, bez dolegliwości bólowych. Jednego nie stosowałam po operacji kręgosłupa szyjnego....nie stosowałam rehabilitacji przypadkowej...pojechałam do Krojant 6 miesięcy po operacji tj. w X 2012 w tym roku w sierpniu byłam ponownie. Mam to szczęście, że mój pobyt jest finansowany przez mojego pracodawcę. Strasznie mi przykro, że ludzie cierpią, że nie mają możliwości leczenia siebie, że są odsyłani z powodu braku miejsc w szpitalach.
Czytam forum często ale sporadycznie się wypowiadam bo jest mi zwyczajnie głupio...Może to mój upór w poszukiwaniach prawdziwego fachowca pozwolił mi spotkać na swej drodze moich lekarzy. Za to dziękuję losowi oraz za forum....pisałam już wielokrotnie, jak bardzo dziękuję Zosi za to, że swego czasu "odpaliła" ten wątek. :) Pozdrawiam serdecznie i życzą Wam życia bez bólu i powodzenia w walce z dolegliwościami jakie daje dyskopatia. One ustępują po operacji, przynajmniej ja tego doświadczyłam oraz inni, których poznałam np. w Krojantach. Potrzebny jest czas i spokojna rehabilitacja.
Bogna
Forumowiczka
14-09-2013, 13:05:49

Ola(twixmama) proponuję tego specjalistę
http://centrumleczeniabolu.pl/
Ja korzystam z pomocy osteopaty, który był uczniem dr.Mularczyka.
Osteopatią nie wyleczy się dyskopatii ale można uzyskać wyraźnie złagodzenie objawów co razem z nieco oszczędzającym trybem życia może oddalić perspektywę potencjalnej operacji.
Ja mam terapię ukierunkowaną właśnie na łagodzenie okresowego bólu i niwelowanie objawów neurologicznych z bardzo dobrym skutkiem.
Jest to metoda bezpieczna, nieinwazyjna.
Opis radiologa nie zawsze oddaje stan faktyczny i skoro pojawiają się niedowłady chyba warto pokusić się o konsultacje neurochirurgiczną lub neurologiczną z tym, że neurolodzy często poprzestają na przeczytaniu wyniku MRI bez oglądania zdjęć co ma znaczenie diagnostyczno/rokownicze.
Z doświadczeń naszych uczestników z Wrocławia polecany był dr. Załuski.
Bogna, taka kolej rzeczy, że upływ czasu i dobre samopoczucie powoli wyłączają nas z nas aktywności forumowej ale to chyba jak choroba przewlekła-wciąga
Trudne do zaakceptowania, że dochodzi do absurdów wieloletnich kolejek na operację, wielomiesięcznych oczekiwań na rehabilitację.
Smutne, że na NFZ trudno znaleźć dobrze wykształconych terapeutów pogłębiających wiedzę.
Dla osób z mniejszymi możliwościami finansowymi też można znaleźć w miarę dostępne placówki.
Warto szukać ośrodków prywatnych mających kontrakty z NFZ, korzystać z rehabilitacji w Oddziałach Dziennych gdzie okres oczekiwania jest krótki, składać skierowania przez NFZ na rehabilitację szpitalną i wysyłać skierowania na rehabilitację szpitalną do wybranego przez siebie szpitala uzdrowiskowego bądź oddziału rehabilitacyjnego. Dla osób zatrudnionych lub na rencie okresowej ZUS proponuje Prewencję Rentową.
Dyskopatia operacyjna nie jest błahostką i rehabilitacja szpitalna jest ze wszech miar wskazana. My nie jeździmy na sanatoryjny relaks tylko na ukierunkowaną rehabilitację. A relaks, jaki jest przy okazji polepsza efekt.
Bogusiu, jest nas więcej takich szczęściarzy ale masz rację-wiodącę w tym szczęściu jest spotkanie na swej drodze odpowiednich ludzi.
A z tym głupio to daj spokój
Takie radosne posty są potrzebne ,,ku pokrzepieniu" oczekujących, zmagających się, wątpiących.
A może nasze przetarte szlaki tez się komuś przydadzą.
Pogoda fajna na leśne spacery a jak jeszcze uda się coś do koszyczka wrzucić to przyjemne z pożytecznym
Pozdrawiam Z.
Początkująca
14-09-2013, 13:51:02

Hamer, dziekuję:) Na prawdę cieszę się, że tutaj trafiłam bo dzięki temu, dzieki Wam jakoś mi razniej stawic czoła temu problemowi.
Niestety, ani ja ani moi znajomi nie znają żadnego dobrego neurochirurga,dlatego pogrzebałam w necie i napotkałam się z dobrymi opiniami o dr.J.Sakowskim.Może ktos z Was zna?
Centrum Leczenia Bólu tez odwiedzę..
Początkująca
15-09-2013, 09:17:44

Witam, jestem 3 tygodnie po operacji kręgów szyjnych poziom C 4-5 wiem, że jeszcze przede mną długa droga do pełnej sprawności, ogólnie czuję się dobrze, ale mam pytanie czy ktoś występował po operacji o stopień niepełnosprawności i jaki dostał, czy jest to choroba zawodowa (praca biurowa), ile trwa rehabilitacja i po jakim czasie można wrócić do pracy. Dokucza mi jeszcze szum w głowie.
Wtajemniczona
15-09-2013, 09:18:14

Twixmama,
dr Sakowski jest ordynatorem w Wojskowym we Wrocławiu. bardzo trudno się do niego dodzwonić, często operuje. ja chodzę do dra Bojdy, też z tego szpitala. zanim zrobią operację konsultują (pewnie ta jest też w innych szpitalach). wraca jutro po urlopie i będzie dostępny.
ja wybieram się teraz do osteopaty, polecany przez dziewczyny z forum. dotychczas był na urlopie. Aleksander Kosendiak. przyjmuje też we Wrocławiu
pozdrówka dla wszystkich Szyjek ;) jak dobrze,że jesteście:)
Początkująca
15-09-2013, 12:45:27

Jesteście wielcy :)
Poradzcie,proszę,czy na wizyte do neurochirurga udać się prywatnie czy na NFZ, -pytam z myślą o ewentualnym skierowaniu na operacje. Jestem zielona jesli chodzi o te procedury.
U neurologa byłam prywatnie bo okres oczekiwania przy moim samopoczuciu na fundusz był zbyt długi. Rezonans w takim wypadku tez zrobilam prywatnie.
Teraz muszę dowiedziec sie co dalej-rechabilitacja, farmakologia, operacja?
Odkąd wiem co sie dzieje z moim kregosłupem zaczelam sie oszczedzac(to spanie na poduszcze ortopedycznej poki co nieciekawe),niestety doszło drętwienie/mrowienie palców serdecznych i małych w obu dłoniach i mrowienie lewej części twarzy..Szczerze mówiąc troche podupadam psychicznie,tym bardziej ,że kregosłup boli równiez w odcinku piersiowym i ledzwiowym a tam rezonansu jeszcze nie robiłam.Ech..
Wtajemniczona
15-09-2013, 15:02:30

Dzisiaj trochę odczuwam między łopatkami pieczenie ale pomału zbliża się jesień a ten okres nie jest najlepszy dla nas. Co tam u Piotra zawsze z uwaga czytam jego, jak się czuje. Podobnie jak i innych po. Bo to żywa kopalnia wiedzy. Ja dalej walczę przed tym chyba co ma nadejść . Basiu pisz bo ty jesteś ta szyjka marcowa co ja miała bym być. Ale trochę los zdecydował inaczej. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Forumowiczka
15-09-2013, 19:06:17

Bogna czy ty usunęłaś swoje konto?
Dlaczego?

Asia
gość
16-09-2013, 11:33:44

Wiesia, można się starać o st. niepełnosprawności. Ja mam umiarkowany na dwa lata. Rehabilitacja w zależności od tego co masz wstawione (stabilizacja sztywna, czy proteza ruchoma), wg wskazań pewno operatora (pytaj zatem co Ci wolno i kiedy). Do pracy też różnie, pewno będziesz wiedzieć, że to ten czas. Nie jest to choroba zawodowa. Ja wróciłam po 5 tyg. a są ludzie którzy wracają po pół roku. Mamy różne potrzeby, stany ogólny zdrowia też różny, to zależy od wielu czynników. Na stronie forum jest wyszukiwarka wpisz tam interesujące Cię zagadnienia a na pewno znajdziesz, poczytasz :)
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: