Ola(twixmama) proponuję tego specjalistę
http://centrumleczeniabolu.pl/
Ja korzystam z pomocy osteopaty, który był uczniem dr.Mularczyka.
Osteopatią nie wyleczy się dyskopatii ale można uzyskać wyraźnie złagodzenie objawów co razem z nieco oszczędzającym trybem życia może oddalić perspektywę potencjalnej operacji.
Ja mam terapię ukierunkowaną właśnie na łagodzenie okresowego bólu i niwelowanie objawów neurologicznych z bardzo dobrym skutkiem.
Jest to metoda bezpieczna, nieinwazyjna.
Opis radiologa nie zawsze oddaje stan faktyczny i skoro pojawiają się niedowłady chyba warto pokusić się o konsultacje neurochirurgiczną lub neurologiczną z tym, że neurolodzy często poprzestają na przeczytaniu wyniku MRI bez oglądania zdjęć co ma znaczenie diagnostyczno/rokownicze.
Z doświadczeń naszych uczestników z Wrocławia polecany był dr. Załuski.
Bogna, taka kolej rzeczy, że upływ czasu i dobre samopoczucie powoli wyłączają nas z nas aktywności forumowej ale to chyba jak choroba przewlekła-wciąga
Trudne do zaakceptowania, że dochodzi do absurdów wieloletnich kolejek na operację, wielomiesięcznych oczekiwań na rehabilitację.
Smutne, że na NFZ trudno znaleźć dobrze wykształconych terapeutów pogłębiających wiedzę.
Dla osób z mniejszymi możliwościami finansowymi też można znaleźć w miarę dostępne placówki.
Warto szukać ośrodków prywatnych mających kontrakty z NFZ, korzystać z rehabilitacji w Oddziałach Dziennych gdzie okres oczekiwania jest krótki, składać skierowania przez NFZ na rehabilitację szpitalną i wysyłać skierowania na rehabilitację szpitalną do wybranego przez siebie szpitala uzdrowiskowego bądź oddziału rehabilitacyjnego. Dla osób zatrudnionych lub na rencie okresowej ZUS proponuje Prewencję Rentową.
Dyskopatia operacyjna nie jest błahostką i rehabilitacja szpitalna jest ze wszech miar wskazana. My nie jeździmy na sanatoryjny relaks tylko na ukierunkowaną rehabilitację. A relaks, jaki jest przy okazji polepsza efekt.
Bogusiu, jest nas więcej takich szczęściarzy ale masz rację-wiodącę w tym szczęściu jest spotkanie na swej drodze odpowiednich ludzi.
A z tym głupio to daj spokój
Takie radosne posty są potrzebne ,,ku pokrzepieniu" oczekujących, zmagających się, wątpiących.
A może nasze przetarte szlaki tez się komuś przydadzą.
Pogoda fajna na leśne spacery a jak jeszcze uda się coś do koszyczka wrzucić to przyjemne z pożytecznym
Pozdrawiam Z.