Witajcie Drodzy Forumowicze!
Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu bo jestem tu świeżynką ale może ktoś będzie tak miły i poradzi mi jakie kroki mam przedśięwziać w mojej obecnej sytuacji..
Od początku.Mam na imie Ola, mam 30 lat, od 2 lat jestem mamą 2 coreczek, a od dłuższego czasu zmagam sie z bólami kregosłupa. Przed ciążą bóle były bardzo uciązliwe ale każdy "zwalał to" na zniesioną
lordozę szyjną i nerwowość(spinanie mięśni)oraz długie godziny spedzone przed sztalugą a potem przed komp.
W trakcie ciąży wszystko sie uspokoiło(musiałam leżeć plackiem przez 7 miesięcy).Od kilku miesięcy bóle zaczęły sie nasilać do tego stopnia,ze utrudniało mi to opieke nad dziewczynkami- okropne
bóle głowy, potylicy, mdłości, spięcie karku. Sa to bóle napadowe(wydaje mi si,z po wysiłku fizycznym) trwajace po 2/3 dni a potem spokoj na jakis czas. Od dłuższego czasu mam tez problem typu wylewanie wszelakich cieczy, ktore niosę, tudzież wypadanie przedmiotów z prawej ręki(kiedy siegam cos wysoko z szafki),ogólnie mam często wrazenie jakbym była na lekkim rauszu..
No nic, zrobiłam wczoraj MR odcinka szyjnego.
Oto wyniki:
Badanie MR kręgosłupa szyn.wykonano w sekwencji SE,FRFSE oraz MERGE w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.
-Zniesienie fizjo.lordozy szyjnego z niewielkim kyfotycznym ustawieniem na poziomie C4-C6.
- na poziomie C4/C5 widoczna jest posrodkowa wypuklina krążka mięzzykregowego uciskająca worek oponowy.
-na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowa,nieco wieksza na strone prawą wypuklina krażka miedzykregowego uciskajaca worek oponowy.
-krazki miedzzykregowe C4/C5 i C5/C6 wykazuja obnizenie sygnalu w obrazach T2-zaleznych odpowiadajace zwyrodnieniowemu odwodnieniu(dehydrytacja).
Poza tym obraz kanalu kregowego i rdzenia kregowego ww odc.szyjnym bez zmian.
Co teraz robic? Do kogo sie udac? Do neurologa czy do neurochirurga? Czeka mnie operacja? Czego mi nie wolno robic(cwiczeni,taniec,podnozenie dzieci).Strasznie sie boje,prze ciez musze byc sprawna dla moich dzieci..
Z góry dziekuję za odpowiedz,pozdrawiam!