Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-09-2013, 13:44:12

No i ja jestem podczytująca. Zaczęłam przygodę z szyjką w 2004 zakończyłam w 2010- mam nadzieję! ale tu już nie ma chyba co robić. No to posypał się piersiowy ale diagnostykę zakończyłam na RTG i te zmiany mi wystarczą! Rehabilitacja tego odcinka zakończyła się bólem szyjnego bo zabiegi sa leżąc na brzuchu a u mnie to pozycja niekomfortowa, zwłaszcza w cyklu 3x 20 min.
Moje podróże autem polegają na przyjęciu pozycji półleżącej najlepiej na boku i tak jeżdżę urlopowo na długie dystanse.jedynie widoki nieciekawe
Vika
Początkująca
10-09-2013, 15:11:57

No i dodam,że pogoda na mnie też źle wpływa, zwłaszcza zbliżający się wiatr sztormowy. O mojej kuracji przeciwbólowej w tym przypadku nie wspomnę bo przeczy wszelkim normom ale mnie pomaga.
A ostatnim moim największym grzechem jest grzybobranie- trzeba być idiotą aby trzy dni z rzędu łazić po lesie a teraz przede mną tydzień umierania. Głupota nie boli.....
Vika
Forumowiczka
10-09-2013, 15:19:55

na południu Polski takie dyskopatyczno -meteorologiczne odczucia zmiany pogody były w nocy. nawet mnie to dziwiło co się dzieje, dopóki nie zobaczyłam rano mgły za oknem :)
no i jutro ma padać cały dzień.......
Ale ja już tego teraz nie czuję, było w nocy i już przeszło.
Asia
Początkująca
10-09-2013, 16:12:50

Witam Was
Jak mogę polecić dobrego neurochirurga to polecę dr. Macieja Wojtachę przyjmuje na kasę NFZ i prywatnie. Operuje w CSK - Katowice - Ligota. Jak już kiedyś pisałam facet jest konkretny, dokładny i bardzo szczery (nie owija w bawełnę, ja usłyszałam od niego operacja albo paraliż) Oglądając moją płytkę z rezonansu - na pierwszej wizycie od razu mówił co jest do zrobienia i jaką metodą. Do mnie wtedy mało co docierało byłam w szoku usłyszawszy o operacji, ale po słowach końcowych operacja czy paraliż? decyzja była błyskawiczna, a termin jeszcze szybszy. W klinice co dziennie był u mnie i pytał jak ręce, barki tzn czy czuje jeszcze jakieś uciski? Przy wypisie zapytałam go co mi wolno? a on odpowiedział że nic.
Ja po przyjściu do domu czułam się prawie dobrze więc stwierdziłam że wszystko jest ok i mogę "mieszkanie do góry nogami przestawić " Poważną operację potraktowałam jak mały zabieg. W pierwszym dniu pobytu w domu odkurzyłam chałpę i wstawiłam pranie, potem go powiesiłam a wieczorem zaczęła się jazda bólowa ( w domu oczywiście nikomu się nie przyznałam co zrobiłam)
Po paru dniach wpadłam na to forum i dopiero się uświadomiłam z Waszą pomocą - za co jestem bardzo wdzięczna
Moja wyprawa 300 km autem to też moja głupota-odcierpiałam. Teraz siedzę grzecznie w domu mało co robię i jest lepiej ale nie mogę się już doczekać 17.09.13 pierwsza wizyta kontrolna po operacji. Przygotowałam już sobie małą listę pytań do pana dr.
Od 21 września zaczynają mi się zajęcia na uczelni (studiuję na stare lata) ale już załatwiłam z dziekanem że nie wysiedzę 10 godzin na zajęciach i będę siedzieć w miarę moich możliwości, zgodzili się.
Jednym słowem szaleństwa już się skończyły i muszę się przestawić na spokojniejszy tryb życia.
Jeśli ktoś był by zainteresowany namiarami na pana dr to podam.
Pozdrawiam Agata
Wtajemniczona
10-09-2013, 16:46:53

Zosiu dziękuje poczytam. Ja tez mam skierowanie na badanie EMG chociaż ja nie mam takich objawów jak piszesz. Jak się oszczędzam , a tak staram się, to po południu przeważnie dokucza mi umiarkowany czasami silniejszy ból głowy i ból i pieczenie między łopatkami. Czasami lekkie drętwienie ręki. Natomiast opis z rezonansu mam fatalny. Mój lekarz powiedział że objawy kliniczne są lepsze od opisu płytki. Też mała zagadka . I dlatego ciągle przekładam operację. Pozdrawia Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Forumowicz
10-09-2013, 17:39:51

Witam PERYSKOPKI. Vika to ty jesteś twarda sztuka tyle wytrzymać na brzuchu.U mnie prawie rok i teraz mam masarz klasyczny co 2 , 3 tyg po 40 min.Daje rade-jest wszystko w porządku......Agata69 szkoda że nie szukałas wczesniej-to po operacji to jak to się mówi na forum to jazda bez trzymanki.Dobrze ,że nic ponadto.....uwazaj na siebie pani studentko........piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
10-09-2013, 18:55:24

Witam Was,
Przepraszam że Wam się wcinam do dyskusji,ale pomyślałam że macie pewną wiedzę i może byście mi trochę nakreślili temat..
Miałam RTG odcinka szyjnego kręgosłupa i dostałam taki opis "lewoboczne skrzywienie kresgslupa szyjnego. Splycenie fizjologicznej lordozy. Zwezenie tarczy miedzykregowej C4-C5. Podwichniecie na poziomie C2-C3. Zaostrzenie krawedzi trzonow"
Prześwietlenie zrobiłam bo dokuczają mi ciągłe zawroty głowy..wykluczona anemia, tarczyca ok, dlatego wysłano mnie na to badanie.
Wizytę u neurologa mam dopiero za jakiś czas...ja - totalnie nie znam się, a im więcej czytam ..tym jestem coraz głupsza. Jeśli moje wyniki nie są jakieś bardzo poważne, proszę nie wściekajcie się na mnie..Ja po prostu naprawdę się nie znam ai dla mnie wyniki nie brzmią jakoś pozytywnie. Wiem że nie jesteście lekarzami,ale myślę że jesteście bardziej w temacie ode mnie..Bardzo Was proszę o rzucenie okiem.
Z góry dziękuję! a dla Was dużo zdrówka!
Początkująca
10-09-2013, 19:12:09

Piotr ja już przywykłam do trudnościMasaż pół biedy bo dziurka w stole i idzie makówkę ułożyć. Gorzej z fango na plecki czy jakimiś tam prądami ale zaczęłam sobie nosić poduszkowy wałek. Wyglądałam dziwnie ale cóż komfort najważniejszy. Jak mam masaż góry-ramion to zawsze na koziołku czyli siedząc.
Drugiej rehabilitacji na piersiowy ani lędźwiowy nie chcę, najwyżej będę cierpieć ale mniej niż podczas zabiegów
Vika
Początkująca
11-09-2013, 06:53:25

Martisza,obraz Rtg pokazuje niewiele,konieczne jest zrobienie rezonansu magnetycznego i dalsza diagnostyka najpierw przez neurologa potem w razie poważnych kłopotów neurochirurga.Pozdrawiam
Forumowicz
11-09-2013, 07:13:57

Dzień dobry WSZYSTKIM.Matrisza o diagnostyce wiesz,ale jezeli na wizyte masz odległy termin to moze w twoich stronach ortopeda ma bliższe terminy.U mnie to on dał skierowanie na rezonans.Moze tedy trzeba...pozdrawiam..piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: