Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
04-09-2013, 18:10:39

tak, uczę w szkole ;) i pisanie na tablicy to nie jest to,co mi wychodzi najlepiej (szczególnie wysoko). radze sobie troche innymi środkami, ale po trzech lekcjach kolnierz okazuje się niezbędny, bo głowa sama się rusza na wszystkie strony i robi mi sie zwyczajnie słabo. nie znalazłam jeszcze sposobu na to.ale do odkrywców świat należy :)
byłam na konsultacji w Wojskowym we Wrocławiu. wydaję i się ok. lekarz mówi,żeby rehabilitować póki się da. bo nie wiadomo,co potem.
chce jeszcze konsultować, więc jade w piątek do Lubina.będzie przyjmował dr z Nowej Soli. podobno dobry. posłucham,co powie.
Wtajemniczona
04-09-2013, 18:16:22

Szyjka...
ja miałam akupunkturę w Krojantach - zresztą po 20 września znów się tam wybieram - wtedy mi pomogło (ale razem z innymi zabiegami)
Moja fryzjerka na drętwienie rąk właśnie (które o dziwo trochę mi też zaczyna dokuczać...) wzięła serię 10 zabiegów akupunktury - mówi, że rewelacyjnie jej pomogło- a ma dyskopatię wielopoziomową...
Prawda jest taka- że każdemu co innego - jednemu MC Kenzi, drugiemu manualna, trzeciemu akupunktura, czwartemu czary mary piątemu butelka wina a szóstemu operacja..- najważniejsze to zindywidualizowane podejście lekarzy...- o co najtrudniej - jesteśmy tak rózni i tak odmiennie tryby zycia prowadzimy...mimo zarzekania się na przestrzeganie kodeksu Szyjek...
współczuję Wam drogie Szyjki- Belferki (sama jestem z tej branży) bo to chyba obok pracy biurowej jedno z najtrudniejszych psych. i fiz. wyzwań....
Trzymajmy się!!!!
Serdeczności!!!!
Ela
Wtajemniczona
04-09-2013, 19:50:19

Pozdrawiam wszystkich. Ja też się teraz rehabilituje laser, tens i lampa soluks . Moja neurolog zleciła takie lekkie zabiegi odradziła nawet ultradźwięki. Każdemu co innego. I można różne warianty próbować czytać kodeksy ale najważniejsze wsłuchać się w swój organizm i znaleźć takie rozwiązanie przy rehabilitacji które nam pomoże. Ostatni pokazano mi kilka bardzo prostych ćwiczeń - podstawa to leżymy na podłodze - kręgosłup na prostym i twardym odpoczywa . Mi to bardzo pomaga Na pewno ćwiczyć i rehabilitować się trzeba aby wzmocnić kręgosłup i po i przed. Taka wymiana doświadczeń na forum b. pomocna jest. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Forumowiczka
05-09-2013, 06:16:40

ja miałam elektroakupunkturę przed operacją. Polegało to na tym, ze oprócz wbijania igły w dwa miejsca byłam jeszcze przez te igły podpięta do prądu o minimalnych natężeniach - czułam takie leciutkie mróweczki.
W teorii ma to pomóc zwiększyć krążenie w chorych miejscach i usunąć produkty zapalne, przez co ból się zmniejszy.
Troszkę pomogło ale nie całkiem.
Spróbuj jak masz gdzieś szansę się na to zapisać - ja dostałam skierowanie do poradni leczenia bólu od lekarza pierwszego kontaktu, czekałam na zabiegi tylko 3 tygodnie ale może to w mojej okolicy akurat tak się udało.
To było przed operacją.
Wiadomo - póki się da, trzeba próbować się rehabilitować. Póki się da - bo rehabilitacja to tez nie jest rozwiązanie dla każdego - nie jesteśmy tacy sami, nasze dyskopatie tez nie są takie same :).
Terapia Mckenziego jest tez chwalona a u mnie wywołała bóle w odcinku lędźwiowym - przed tą terapią nawet nie wiedziałam, ze mam tam kręgosłup. Próbowałam się tym ratować przed operacją szyjnego a okazało się, ze zaszkodziło na inny odcinek, na szyjny też nie pomogło.
No i tak sobie teraz z tym lędźwiowym już z przerwami co jakiś czas walczę. Żałuję, ze próbowałam McKenziego.
tak więc - szukaj pomocy w rehabilitacji ale nie bezkrytycznie.
Za to bardzo sobie chwalę ćwiczenia pilates - o!- faktycznie mi pomagają.
Asia
Forumowiczka
05-09-2013, 06:21:35

Gonia a jaki czas jesteś po operacji? jakoś nie kojarzę.....
długo już masz te bóle łopatek?
Bo po operacji szyjnego jest taki moment, kiedy piersiowy się przestawia i boli, ale to nie trwa długo - kilka dni.
U mnie było to tylko 3-5 dzień po operacji i potem przeszło. Wiadomo, ze potem jeszcze przy różnych okazjach (przeważnie przed deszczem) łopatki czasami bolały ale w ciągu pół roku powoli się to uspakajało.
Asia
Wtajemniczona
05-09-2013, 08:09:40

od poniedziałku dołączyłam do rehabilitujących się, mam laser na bark, i tens oraz prądy interferencyjne na lędźwiowy i hydromasaż, wieczorem boli mnie potylica, nie wiem czy od pracy czy od rehabilitacji, a może się tylko wczuwam...? ogólnie jest coraz lepiej, ustąpiło pieczenie pod łopatką i to właściwie nie wiem kiedy, ale juz od dłuższego czasu nie dokucza, jeszcze ten bark nieszczęsny został noi kuperek, ale zobaczymy co będzie, nie wiem chyba przez te skoki ciśnienia dzisiaj mnie bardzo boli głowa, nawet ketonal nie pomaga
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
05-09-2013, 15:25:16

Elu ja słyszałam o tych Krojantach mam koleżankę w Borach Tucholskich okolica cudna spokój czyste powietrze. U mnie też jest wybudowana klinika prywatna ale to takie picum picum. Jak płacić to wiedzieć za co.. Wiem że to nie jest tania impreza ale może jak wrócisz napisz jakie miałaś zabiegi i co najlepiej Ci pomogło i jak tam się zapisać. Może się tam przymierze skoro Ty już przetarłaś szlaki. Renata
Wtajemniczona
05-09-2013, 17:15:50

Renatko,
zobaczymy, jaki mi zabiegi zaserwują teraz. Ale mogę powiedzie co miałam w marcu: Zabiegów przy pierwszej wizycie lekarskiej dostałam sporo - ale tam w trakcie pobytu jest przewidzianych kilka wizyt - zaraz na kolejnej pytają o zabiegi i modyfikują ich plan, Ponadto w każdej chwili możesz iść do lekarza jakiego chcesz i zapytać się o taki czy inny zabieg - że chciałabyś go też- czy jest wskazany - ja tak robiłam po podpowiedziach kuracjuszy - nic ci za to nie doliczają (chyba, ze jest to zabieg dodatkowo płatny - ale takie są tylko jakieś orientalne masaże lub kosmetyczne i kriokomora) a w sumie, jeśli się już płaci to czemu nie skorzystać- w efekcie nawet jednego dnia razem z wizytą lekarska miałam 15 zabiegów- jak tak na to spojrzeć - to ta cena naprawdę jest przyzwoicie skalkulowana - w porównaniu do innych sanatoriów, gdzie zabiegi sa trzy cztery w cenie.
Ja miałam przede wszystkim: gimnastykę indywidualną - to jest terapia manualna najczęściej z przydzielonym do końca rehabilitantem - a oni tam naprawdę są super- jak ja byłam w Krojantach leczył się razem ze mną K. Hołowczyc... miałam też masaż suchy(oni wiedzą że szyjki się nie masuje... chodzi o rozluźnienie innych mięśni), gimnastykę w basenie-super, cała serię zabiegów z fizykoterapii: prądy interferencyjne, jonoforeze, TENS, lasery, lampy, pole magnetyczne, krioterapię miejscową i cudowną akupunkturę z takim zabiegiem Moxa no i relaksjację-psychoterapię
Jedzenie super, personel medyczny miły i fachowy, idą na rękę jak mogą, czułam się bardzo zaopiekowana, choć bardzo też tęskniłam za mężem i dziećmi, właściciele przemili - raz w tygodniu zapraszają wszystkich pacjentów na winko do swojego salonu i raz w tyg. jest ognisko

Pozdrowionka
Ela
Wtajemniczona
06-09-2013, 14:13:10

Elu dziękuje i życzę wszystkiego dobrego . Muszę to skalkulować ale jest to kuszący wyjazd. Pozdrawiam Renata
Forumowiczka
06-09-2013, 18:55:44

witajcie.
Mam pytanie do moich starych znajomych szyjek - meteopatów: czy teraz, jak pojawiły się duże różnice temperatury w dzień i w nocy odczuwacie dyskomfort w kręgosłupie wieczorem i rano?
Właśnie wróciłam ze spaceru z psem i kurcze trochę mnie "muli" i lędźwiowy i ręka i zastanawiam się co się dzieje. Tak samo było wcześnie rano, za to w ciągu dnia było idealnie.
Wilgoć i chłód?
Czujecie coś meteopaci, czy tylko ze mnie taka księżniczka na ziarnku grochu?
Na południu Polski mamy teraz duże różnice temp w dzień i w nocy, w innych rejonach może nie jest to az tak dokuczliwe
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: