Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
03-09-2013, 17:57:36

Dobry wieczór PERYSKOPKI.AGATA Jak tak dalej pójdzie to mozesz spotkać się z operatorem dość szybko.U mnie po operacji na pierwszą kątrole jechałem 110 km, a wracałem po 1 dniu lub po 2 dniach oczywiście w kołnierzu.Teraz bez ale za rada operatora . Bez niej to bym nie jeżdził.....pytaj...jeszcze raz pytaj...każdy jest inny...ale
ostrożności nigdy za wiele...piotr..Szyjka74 jestem fanem audi moja pierwsza i druga była bez wspomagania.tuz pred operacja miałem audi 100 c3 wielka limuzyne bez wspomagania i było cieżko mimo ,że byłem przyzwyczajony.Teraz niestety seat cordoba ale ze wspomaganiem i jest ogromnie wygodnie-polecam..piotr..
I stara rada Zosi dać czsowi czas i Pokora dla własnego ciała i słuchanie go ze zrozumieniem..piotr.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
04-09-2013, 07:23:57

Witam
Serdeczne dzięki za odpowiedzi Jak wychodziłam ze szpitala to nikt mi nic konkretnego nie powiedział co mogę a czego nie, jedynie że mam się oszczędzać więc według mnie to się oszczędzałam i byłam w błędzie. Najwięcej wiadomości zebrałam z tego forum, za co jeszcze raz dziękuję. Pytałam lekarza jak długo na L 4 i co z rehabilitacją to powiedział że chyba nie będzie konieczna, a Wy tyle piszecie o rehabilitacji, więc widzicie że sama nie wiem co myśleć.
Czasami to się czuję jak bym była po zabiegu wyrwania zęba, a nie po operacji kręgosłupa.
Zobaczę co mi powie lekarz na wizycie kontrolnej, będę go musiała wypytać dokładnie co i jak?
Pozdrawiam
Forumowicz
04-09-2013, 07:44:57

Witam WSZYSTKICH POŁAMAŃCÓW>Agata u mnie przez 2 kontrole i tóż po operacji tez operator pisał i mówił oszczędny tryb życia-i to wszystko.Przy kolejnych już byłem uzbrojony w konkretne pytania.Powoli udało mi się dowiadywać co moge a co nie......Odrób zadanie domowe
i bądz cierpliwa.Operator uwaza ,że operacja sie udała,pacjęt przezyl to niech nic nierobi i bedzie dobrze,my wiemy że tak sie nieda....piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
04-09-2013, 07:46:02

Agatko,rehabilitacja ogólnoustrojowa jest niezbędna. Trzeba wzmocnić mięśnie kręgosłupa aby zminimalizować efekt domino tzn. aby się nie posypały kolejne poziomy. Nie wolno rozpoczynać rehabilitacji przed upływem trzech miesięcy! Szyji się poprostu nie dotyka. Najlepiej odczekać 6-8 miesięcy. Dobry rehabilitant to podstawa.Warto starać się o szpital rehabilitacyjny.Pozdrawiam
Wtajemniczona
04-09-2013, 15:26:57

Agata,
300km???? toż to samobójstwo. chyba siebie nie lubisz :(
ja nie byłam operowana, a każdą dłuższą podróż "odchorowuję". parestezje na maksa i inne.
dbaj o siebie.
mam do Was pytanie z innej beczki:
czy takie zastrzyki milgamma i olfen cos dają? czy to tylko takie "pitu pitu"? poszłam dzis do swojej lekarki pierwszego kontaktu i spytałam, co przepisywała kiedyś pacjentom z takimi objawami, jak ja mam. kiedy nie było jeszcze MRI i innych wynalazków. i dostałam te dwa plus tramal domięśniowo (ale to chyba hardcor jest). i do nacierania plus oszczędny tryb życia i chciała mi koniecznie dać L4, ale nie wchodzi w rachubę.
w piątek przyjeżdza neurochirurg z Nowej Soli.idę na konsultację.
dziś jest prawie dobry dzień :) to ciesz! oby tak dalej:)
pozdro dla Wszystkich
Wtajemniczona
04-09-2013, 16:17:27

Witajcie dyskofani
Szyjko 74 ja też dostałam olfen i milgammę ale od neurologa, tramalu nie bo mnie właściwie nic nie boli Mam wkurzające mrowienia czy parestezje jak kto woli inna nazwę.
Olfen i milgammma są na stany zapalne nerwów , tramal działa silnie przeciwbólowo .
Po trzecim zastrzyku mrowienia parestezje mam trochę jakby mniejsze , siedem jeszcze przede mną więc zobaczymy .
A Ty szyjko 74 jesteś przed czy po operacji ?
Moja neurolog odradza operację , neurochirurg oczywiście doradza , rehabilitant mówi że w takim stanie się jeszcze nie operuje i że mogę sobie operacją pogorszyć.
Ja jestem wkurzona dolegliwościami i chyba mam zakodowane że operacja mnie uleczy i będę się czuła jak "18" co jest piramidalną bzdurą bo mam dyskopatię wielopoziomową i wiek 3x18.
Na dodatek chyba mnie dopadł kryzys wieku średniego.Podobno ludzie mają to po 40 , mnie dopadł później ale pocieszenie żadne bo i tak nie wiem co z tym fantem począć .
Dobrze że już diabły nie czatują na nasze dusze bo bym chyba jakiś cyrograf podpisała .
Pozdrawiam.Karolina
Początkująca
04-09-2013, 16:28:24

Witam serdecznie.Mam wynik MR i jestem bardzo zdumiona.
Poprzedni z 2010 r tylko w dużym skrócie Na poziomie C3-C4 wypuklinie prawobocznej towarzyszą osteofity na tylno-prawobocznych krawędziach obu trzonów kręgowych.Zmiany te spłycają zachyłek boczny i zwężają otwór międzykręgowy po stronie prawej modelując biegnący w nich korzeń nerwowy.Przednia krawędź worka oponowego jest nieznacznie modelowana na prawo od linii pośrodkowej,rdzeń nieuciśnięty.
Obecne MR-Stan po operacji dysków na poziomach C5-C6 i C6 -C7 za stabilizacją międzytrzonową.Na wszystkich wysokościach są osteofity na krawędziach trzonów kręgów .Wyraźnych wypuklin krążków międzykręgowych w kierunku kanału kręgowego na poziomie odcinka szyjnego kręgosłupa nie stwierdzono.Kanał kręgowy prawidłowej szerokości.Rdzeń szyjny nieuciśnięty.W uwidocznionym badaniu fragmencie odcinka piersiowego kręgosłupa na poziomach Th2-Th3 i Th 3-Th4 widać wypukliny krążków międzykręgowych.
Jestem przerażona i co dalej --bo ból jest bardzo uciążliwy -łopatki bolą okrutnie uczucie wbitego noża,pieką,palą ,kark ,bóle głowy.Kurcze odjęło mi mowę- dosłownie!
Może Wy coś podpowiecie?
Leki :Milgamma i Olfen bardzo dobre połączenie,dość dobrze łagodzi dolegliwości ,działa p/zapalnie i p/bólowo.
Pozdrawiam gorąco .Gonia
Wtajemniczona
04-09-2013, 16:54:15

Gonia
Może ten ból pod łopatkami pochodzi od wypuklin w odcinku piersiowym ?
Karolina
Wtajemniczona
04-09-2013, 17:35:59

Du,
ja w sumie piąty rok uciekam przed operacją. ale jest kiepsko :(
wszyscy rehabilitanci zgodnie mówią,żeby się operować. i nikt mnie nie chce rehabilitować :(:(
dziś dostałam te zastrzyki (olfen i milgammę). zobaczę. kurczę, przecież kiedyś ludzie też mieli chore kręgosłupy i nie operowali się. musi być jakiś sposób, żeby tej operacji uniknąc.
te parestezje są najgorsze. moje ręce żyja własnym życiem i nie chce mnie słuchać. pieką, szczypią, drętwieją, jedna jest prawie cały czas zimna i biała,czasem tylko się nawraca ;)
ja mam dwa poziomy do stabilizacji i jeden do implantu.podobno to się robi na dwa razy. co lekarz to mówi coś innego.
wróciłam do pracy po urlopie i nie jest za dobrze. nie moge iść na L4. mogę nie mieć dokąd wrócić. więc chcę jeszcze powalczyć.
czy ktoś z Was próbował akupunktury?
Wtajemniczona
04-09-2013, 17:51:00

Szyjka 74
Chyba mieszkasz niedaleko ode mnie .Ja mam blisko do Z.Góry , do Nowej Soli też nie najdalej.Moja neurolog dobrze mówi o neurochirurgach z Wrocławia.
Piszesz że możesz nie mieć dokąd wrócić po L-4 .Spytam nieśmiało : czyżby szkoła to twoje miejsce pracy ?
Pozdrawiam Karolina

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: