Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
10-11-2019, 15:09:59

Gość 2019-11-10 15:33:21
Witam Was mam dyskopatie c5c6 zwężenie krazka miedzykregowego z obu stron ucisk na rdzen ręka jakby nie moja i zimna Jak sobie z tym poradzić Mam Wskazania do zabiegu chciałabym odwlec Proszę o radę
Witaj na forum !! Myślę, że skoro lekarz zdecydował o zabiegu to nie ma co odwlekać...ucisk na rdzeń to ryzyko nieodwracalnej mielopatii. Ja mam ucisk nie na rdzeń "tylko" na worek oponowy na dwóch poziomach i neurochirurg orzekł, że nie widzi tu innego leczenia niż operacja...nikt tu nie powie Ci - operuj lub nie...decyzja zawsze należy do Ciebie (i do lekarza) i to Ty ponosisz jej konsekwencje ;)
Forumowiczka
10-11-2019, 15:13:59

Wiadomo...każdy chciałby odwlec operację...ja również - bo jestem jeszcze przed...i często nachodzą mnie myśli, że może jeszcze nie pora, może rehabilitacja, wątpliwości i obaw mam mnóstwo, i tyle samo ataków paniki ale wiem, że lepiej nie będzie, że ból będzie pewnie większy bo i ucisk będzie postępował - tak sobie to tłumacze ;) i takie myślenie mi trochę pomaga...aż do następnego ataku paniki 😜
gość
10-11-2019, 18:20:27

Witajcie ,W lipcu miałam operację dyskopatię
lędźwiową L 5/S1 po stronie lewej ,rwą kulszowa lewostronna. Operacja z wstawienie implantu sztywnego Do dzisiejszego dnia pozostała przeczulica w lewej stopie oraz drętwienia i sztywność palcy u stóp .Za kilka dni idę na operacji szyjki odcinek c3/c4 oraz c5/c6 również dyskopatia , rwą szyjno-ramienna obustronna .Ból okropny , wypadanie przedmiotów, drętwienia rąk , mdłości i zawroty głowy .Boje się strasznie ze historia powtórzy i teraz będzie problem z rękami ale nie mam wyjścia .Jestem na l4 od lipca i będę musiała złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny po raczej miesiąc po kolejnym zabiegu nie będę mogła wrócić do pracy. Mam pytanko do Renaty co daje stopień niepełnosprawności o który się postarała .
Forumowiczka
10-11-2019, 19:08:30

Umiarkowany stopień chyba daje tyle, że pracujesz 7h, masz chyba prawo do 30 min przerwy...chyba jakiś dodatkowy urlop...i pracodawca może się starać o dofinansowanie z PFRON - nie wiem czy czegoś nie pokrecilam więc poczekaj aż Renata się wypowie ;)
A przechodziłas już jakąś rehabilitację po tamtej operacji ? Czasem pomaga czas, a czasem dobry fizjoterapeuta jak w przypadku naszej Zosi ;) trzeba próbować wszystkiego, żeby było lepiej i mam nadzieję, że u Ciebie też będzie lepiej !!
gość
10-11-2019, 19:39:39

Bidusia81 2019-11-10 20:08:30
Umiarkowany stopień chyba daje tyle, że pracujesz 7h, masz chyba prawo do 30 min przerwy...chyba jakiś dodatkowy urlop...i pracodawca może się starać o dofinansowanie z PFRON - nie wiem czy czegoś nie pokrecilam więc poczekaj aż Renata się wypowie ;)
A przechodziłas już jakąś rehabilitację po tamtej operacji ? Czasem pomaga czas, a czasem dobry fizjoterapeuta jak w przypadku naszej Zosi ;) trzeba próbować wszystkiego, żeby było lepiej i mam nadzieję, że u Ciebie też będzie lepiej !![/CYTAT
Tak ,jestem w stałym kontakcie z fizjoterapeutą ,podejrzewam ze gdyby nie on ,to bym tak nie funkcjonowała .
Przez kilka lat leczyli mnie różni ortopedzy , którzy nie pomagali . Dlatego udałam się do fizjoterapeuty , który mnie ratował i do tej pory to robi.
Forumowiczka
10-11-2019, 19:47:12

A Twój fizjoterapeuta co mówi na te drętwienia stopy ? Daje nadzieję że to minie ? A może to też być przecież od kręgosłupa szyjnego ;) Aga chyba miała takie niedowłady jednej strony przed operacją...zresztą...ja sama mam wrażenie dziś, że znów prawa ręką i noga są słabsze...
gość
10-11-2019, 20:13:43

Bidusia81 2019-11-10 20:47:12
A Twój fizjoterapeuta co mówi na te drętwienia stopy ? Daje nadzieję że to minie ? A może to też być przecież od kręgosłupa szyjnego ;) Aga chyba miała takie niedowłady jednej strony przed operacją...zresztą...ja sama mam wrażenie dziś, że znów prawa ręką i noga są słabsze...
Tak , mówi ze czas tylko czas jest potrzebny . Nerwy były cały czas uwięzione a teraz po odbarczeniu oszalały .Wszystko musi się zregenerować.
gość
10-11-2019, 20:26:14

Tak , podobno czas jest potrzebny. Nerwy były bardzo długo uwięzione i teraz po odbarczeniu oszalały a i również interwencja neurochirurga robi swoje . Regeneracja może trwać kilka miesięcy
Forumowiczka
10-11-2019, 20:27:46

Gość 2019-11-10 21:13:43
Tak , mówi ze czas tylko czas jest potrzebny . Nerwy były cały czas uwięzione a teraz po odbarczeniu oszalały .Wszystko musi się zregenerować.
No widzisz...czyli trzeba czasu, pracy i wiary, że jednak będzie dobrze i tego się trzymaj !!! A kiedy masz mieć szyjny operowany ?
gość
10-11-2019, 20:32:35

Bidusia81 2019-11-10 21:27:46
Gość 2019-11-10 21:13:43
No widzisz...czyli trzeba czasu, pracy i wiary, że jednak będzie dobrze i tego się trzymaj !!! A kiedy masz mieć szyjny operowany ?[/CYTAT
W przyszłym tygodniu- 15.11 .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: