Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
10-11-2019, 11:36:56

Bidusia81 jak ja Ciebie rozumiem 😁 u mnie w domu jest obecnie Armagedon! Dosłownie! A ja walczę sama ze sobą, właściwie z moim pedantyzmem 😂 przestałam nawet krzyczeć na domowników i cieszę się, że w ogóle coś robią. Poza tym wiem, że nie mogę zwracać uwagi mężowi, bo jeszcze się zniechęci i przestanie w ogóle cokolwiek robić. A jemu też jest ciężko, dlatego staram się mówić mu, że super sobie radzi i robi lepsze obiady ode mnie. Jak to się zmienia od punktu siedzenia 😁 zastanawiam się, czy za pół roku będę miała wystarczająco siły, żeby ten galimatias ogarnąć 😱🤪 hmmm a jeszcze na święta przydałoby się posprzątać, okna umyć... Ale czy to ważne tak naprawdę? Najważniejsze, żeby atmosfera była rodzinna, a my zdrowe!
Wtajemniczona
10-11-2019, 11:51:59

renata071173 2019-11-10 01:35:38
Witam ,Beatko ja ma robione dwa poziomy C4-C5 i C5-C6 mam implanty stał.
Całe szczęście że nie musiałam nosić nawet jednej minuty tego kołnierza.Czytając te Wasze wpisy to to aż mi niewygodnie 😉
Życzę Wszystkim zdrówka !!!
Coś w tym jest, bo jak zakładam kołnierz na wyjście, to potem mnie wszystko boli. Kołnierz wymusza nienaturalną postawę, a chyba implant ma się dostosować do mojej naturalnej postawy. Poza tym mięśnie muszą zacząć pracować, żeby trzymać te nasze Szyjki. Niepotrzebnie spanikowalam z tematem kołnierza 😉
Forumowiczka
10-11-2019, 12:01:57

Ehhhh....no właśnie dziwią mnie to różne szkoły z kołnierzem...mój operator zaleca na 4 tygodnie non stop i wiem, że część Szyjek miała tak samo...dziwi mnie to, że ile lekarzy tyle szkół 😜😜 człowiek się w tym wszystkim gubi...z jednej strony kołnierz to swego rodzaju poczucie bezpieczeństwa, bo jednak nie jesteś w stanie sobie "kimnac" tej głowy w żadną stronę, implant raczej nie ma szans się wysunąć...aż drugiej strony wiadomo, że kołnierz to zabójstwo dla tkanek, bo jednak mięśnie się rozleniwiają/zanikają i rehabilitacja potem pewnie dłuższa, i cięższa praca nad przywróceniem mięśni do sprawności no ale cóż...pozostaje mi zaufać mojemu lekarzowi i postępować potem według zaleceń 😑😑
Aga a Ty masz zlecone RTG kontrolne ? Bo często zlecają tak po około miesiącu od operacji żeby sprawdzić czy implanty na miejscu...a piszesz, że wizytę kontrolną masz dopiero po trzech miesiącach...a szwy masz już zdjęte ? Bo ja to myślałam że pierwsza wizyta kontrolna to właśnie razem ze zdjęciem szwów 😜 chociaż sama nie wiem jak to u mnie będzie wyglądało bo w sumie nie dopytalam 😜
Wtajemniczona
10-11-2019, 12:04:02

Drogie Szyjki! Mam nietypowe pytanie. Jak radziłyście sobie z goleniem? Wiem, że zbytniej rangi to pytanie nie ma, bo ważniejsze są kwestie. Ale mnie to dręczy, bo nie mogę ruszać głową przód-tył, a pod prysznicem golenie wymaga niezłej gimnastyki. Dotychczas opracowałam tylko mycie głowy. Czy czekałyscie, aż można było już ruszać głową w pełni czy miałyście jakiś patent?
Wtajemniczona
10-11-2019, 12:13:37

Bidusia81, właśnie nie mam żadnej wizyty umówionej. Lekarz, neurochirurg, powiedział, że mam się zgłosić przed powrotem do pracy, czyli za 3 m-ce. Dziwi mnie to bardzo, bo skąd ta pewność, że będzie u mnie wszystko w porządku? Mialam zdjecie rtg na drugi dzien po operacji. Nikt mi nie powiedział, czy mam zrobić kontrolne. Dlatego czuję się taka skołowana, bo nic nie wiem, poza "oszczędzający tryb życia". A objawy dochodzą nowe. Dziwne to wszystko. Szwy sciagnelam u siebie w przychodni, pielęgniarka zapewniła, że ładnie się goi. Zostało dużo strupów, ale nawet rana się skurczyla, jest krótsza. I tak to u mnie jest, zostałam pozostawiona sama sobie. Pocieszam się, że mam wizytę u neurologa w grudniu (jestem diagnozowana z powodu omdleń), może on mnie pokieruje.
Wtajemniczona
10-11-2019, 12:17:43

Wiesz co Bidusia81 to wszystko jest dziwne. Co lekarz i szpital, to inna szkola. Gdybym wcześniej znalazła to forum, to przygotowalabym sobie listę pytań do operujacego. A tak to już po ptakach.
Forumowiczka
10-11-2019, 12:25:22

Dokładnie...dlatego ja bardzo się cieszę, że tu trafiłam przed operacją ;) mam już listę pytań do anestezjologa i listę rzeczy, które mi się przydadzą w szpitalu :)
Myślę, że neurolog to też Cię pokieruje co i jak teraz po operacji...doradzi jeśli chodzi o objawy, ewentualnie zleci jakieś badania w tym kierunku, a pewnie też uspokoi, że wszystko jest ok i tak przez jakiś czas po operacji może być ;) ja w sumie też nie wiem jak będzie po - może też wizyta za 3 mc będzie i szwy ściągnę w zabiegowym w przychodni...do neurochirurga mojego to albo do Warszawy muszę jechać - czyli 120 km... ewentualnie raz w tygodniu jest w Radomiu więc 80 km....ale co to jest za odległość skoro na operację jadę 250 km przecież 😂 jak pytałam ostatnio neurologa o rehabilitację po, o ściągnięcie szwów itp to powiedziała, że najpierw kontrol u neurochirurga i potem postępujemy zgodnie z jego zaleceniami - chyba że nic nie zaleci to wtedy będziemy sobie radzić 😜
Forumowiczka
10-11-2019, 12:30:12

AgaZielona 2019-11-10 13:04:02
Drogie Szyjki! Mam nietypowe pytanie. Jak radziłyście sobie z goleniem? Wiem, że zbytniej rangi to pytanie nie ma, bo ważniejsze są kwestie. Ale mnie to dręczy, bo nie mogę ruszać głową przód-tył, a pod prysznicem golenie wymaga niezłej gimnastyki. Dotychczas opracowałam tylko mycie głowy. Czy czekałyscie, aż można było już ruszać głową w pełni czy miałyście jakiś patent?

A golenie ? Hmmm...no cóż...nie myślę jeszcze o tym 😜 zima będzie to będzie cieplej 😂 w wannie to jeszcze może bym sobie poradziła - zadrzeć nogi na wannę i jakoś się da...ale pod prysznicem to nie wiem jak to ogarnę gorzej z innymi miejscami...tu już faktycznie kłopot 😜
Forumowiczka
10-11-2019, 12:32:18

Niech się wypowiedzą te Szyjki co już są po - pewnie miały swoje sposoby 😜 chętnie je przyswoje...jak wszystkie rady z forum 😁
gość
10-11-2019, 14:33:21

Witam Was mam dyskopatie c5c6 zwężenie krazka miedzykregowego z obu stron ucisk na rdzen ręka jakby nie moja i zimna Jak sobie z tym poradzić Mam Wskazania do zabiegu chciałabym odwlec Proszę o radę

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: