Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
09-11-2019, 11:42:15

AgaZielona 2019-11-09 11:27:25
W tym szpitalu nie dawali nam zastrzyków, kazali ubrać te pończochy przed operacją i sciagałyśmy je na 2 dzień, jak nas pionizowali. One też zapobiegają zakrzepicy, być może to ich sposób oszczędności 😉 wolą, żeby pacjent kupił pończochy niż szpital miałby wydać pieniądze na zastrzyki 😉
Hmmmm....to chyba taniej by wyszło jakbym dostała receptę na Clexane 😂😂 bo rozumiem że to takie pończochy profilaktyczne z medycznego za ok.80 zł ?
Wtajemniczona
09-11-2019, 12:39:57

Bidusia81 2019-11-09 12:42:15
AgaZielona 2019-11-09 11:27:25
W tym szpitalu nie dawali nam zastrzyków, kazali ubrać te pończochy przed operacją i sciagałyśmy je na 2 dzień, jak nas pionizowali. One też zapobiegają zakrzepicy, być może to ich sposób oszczędności 😉 wolą, żeby pacjent kupił pończochy niż szpital miałby wydać pieniądze na zastrzyki 😉
Hmmmm....to chyba taniej by wyszło jakbym dostała receptę na Clexane 😂😂 bo rozumiem że to takie pończochy profilaktyczne z medycznego za ok.80 zł ?
Dokładnie 🤣
gość
09-11-2019, 18:40:23

Cześć dziewczyny 🙂. Czyli wygląda na to że powinnam już składać papiery w kierunku orzeczenia o niepełnosprawności, bo nie wiadomo na jaką komisję trafię 😉. Alu, Renatko, nie pamiętam ile macie implantów. Może to ma znaczenie? Jeśli chodzi o kwestie zakrzepowe, to na Woloskiej bandazuja całe nogi od stóp do uda, a i tak dają codziennie zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch. Beata
Forumowicz
09-11-2019, 18:41:27

CD .... rehabilitacji.
W środę był pierwszy dzień rehabilitacji i też było pierwsze odblokowanie punktów spustowych, w czwartek ponownie.
W piątek już nie dałem się dotknąć - samopoczucie jak przed operacją a mierząc punkt w którym ból nastąpił - jeszcze gorsze (chyba).
Minęło dwa dni i dopiero dochodzę do siebie. Z rehabilitacji jako takiej nie rezygnuję ale dalszego odblokowania punktów nie dam.
Może to przypadek ale teraz wiem jaka jest różnica pomiędzy typowym gabinetem rehabilitacyjnym a
gabinetem osteopaty. Osteopata (może to wyjątek) ale po 3 zabiegu powiedział, że więcej nie pomoże (a każdy zabieg trwał około 40 min.), tutaj zapewne by mnie "rehabilitowano" do upadłego.
Forumowiczka
09-11-2019, 18:54:29

Gość 2019-11-09 19:40:23
Cześć dziewczyny 🙂. Czyli wygląda na to że powinnam już składać papiery w kierunku orzeczenia o niepełnosprawności, bo nie wiadomo na jaką komisję trafię 😉. Alu, Renatko, nie pamiętam ile macie implantów. Może to ma znaczenie? Jeśli chodzi o kwestie zakrzepowe, to na Woloskiej bandazuja całe nogi od stóp do uda, a i tak dają codziennie zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch. Beata
O widzisz....co szpital to inne obyczaje jednak 😉 ja wezmę na wszelki wypadek pończochy ze sobą a anestezjologa i tak zapytam o zastrzyki...powiem, że ze względu na żylaki to miałam zlecane przy każdej operacji.
Forumowiczka
09-11-2019, 19:03:57

Kawo... współczuję bólu ;) ale to może tak ma być ma początku ? A potem lepiej będzie...tzn ja często słyszałam opinie, tylko no nie po operacji to fakt 😉 że efekty zabiegów często widoczne/odczuwalne są nawet dopiero miesiąc po zakończeniu...A terapia punktów spustowych, mięśniowo-powieziowa ma to do siebie właśnie, że uciska się ten punkt do momentu ustania bólu i tak kilka razy - ja przy rwie barkowej miałam tak robione, że masażysta mi naciągał tkanki i bardzo bolało, w tym czasie miałam oddychać głęboko nosem i wypuszczać powietrze ustami i tak aż do ustania bólu...i faktycznie ustawał 😜 ALE TAK JAK NAPISAŁAM - to nie było po operacji więc się nie kłócę bo nie wiem jak to jest PO 😜 oby Ci szybko przeszło i zabiegi odniosły jakiś pozytywny skutek 😉
Wtajemniczona
09-11-2019, 20:13:04

kawo 2019-11-08 08:59:30
Gość 2019-11-07 22:05:37
Jak dla mnie to był wielki pic na wodę. 10 sesji "odbębniłam", przychodnia dostała za to kasę i wszyscy piwinni być zadowoleni haha. Pozdrawiam. Ala.
Mam dokładnie takie samo zdanie. Te lasery, soluchy, prądy, ultradźwięki, ..... to jest udawanie, że człowieka leczą. Niech będą rehabilitanci, chyba jest ktoś komu faktycznie pomogą, jednak nie przesadzajmy w wierze, że rehabilitacja pomoże.
Oczywiście, jak ktoś wierzy to niech wierzy - ponoć wiara czyni cuda. Jakby nie fakt, że do przychodni rehabilitacyjnej ( są nawet dwie) mam około 200 metrów - zapewne bym nie chodził.
Wtajemniczona
09-11-2019, 20:29:27

AgaZielona 2019-11-08 12:38:44
Z tym kołnierzem każdy lekarz ma inne podejście właśnie. Dla mnie to dziwne, że mam chodzić bez. Zakładam tylko, jak wychodzę z domu, ale dotychczas tylko raz byłam na spacerze. W przyszłym tyg odwiedzi mnie moja fizjoterapeutka, pomóc przy ćwiczeniach izometrycznych, to ciekawe, co powie o tym kołnierzu, dam znać.
Wtajemniczona
09-11-2019, 20:40:51

kawo 2019-11-08 08:59:30
Gość 2019-11-07 22:05:37
Jak dla mnie to był wielki pic na wodę. 10 sesji "odbębniłam", przychodnia dostała za to kasę i wszyscy piwinni być zadowoleni haha. Pozdrawiam. Ala.
Mam dokładnie takie samo zdanie. Te lasery, soluchy, prądy, ultradźwięki, ..... to jest udawanie, że człowieka leczą. Niech będą rehabilitanci, chyba jest ktoś komu faktycznie pomogą, jednak nie przesadzajmy w wierze, że rehabilitacja pomoże.
Oczywiście, jak ktoś wierzy to niech wierzy - ponoć wiara czyni cuda. Jakby nie fakt, że do przychodni rehabilitacyjnej ( są nawet dwie) mam około 200 metrów - zapewne bym nie chodził.
Wtajemniczona
09-11-2019, 20:56:56

Witaj AgaZielona
Coś mi nie idzie z cytowaniem innych wypowiedzi.
Chciałabym Ci dodać otuchy, nie przejmuj się brakiem kołnierza. Też byłam trochę spanikowana jak się dowiedziałam, że mam chodzić bez kołnierza tylko uważać na zakres ruchów. Przeżyłam , nic się nie stało, implanty są na swoim miejscu. Mam 2 szt. bez dodatkowej stabilizacji. Kołnierz zakładałam na wyjście na zewnątrz, do jazdy samochodem, oczywiście jako pasażer .
Po pięciu tygodniach kołnierz był już zbyteczny i zaczęłam samodzielnie prowadzić samochód ( krótkie dystanse)
Pozdrowionka dla wszystkich tu zaglądających

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: