Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-01-2014, 16:55:32

Tak buraczku wszystko sie zgadza bo jądro miażdżyste nie jest unerwione ono nie boli za to pierścień włóknisty jest.
Świetny film ładnie to przedstawia http://www.youtube.com/watch?v=eRdjR1gL6FE
Drugi filmik o ruchomej protezie szyjnej
http://www.youtube.com/watch?v=ENU4nCr3tzs
Forumowiczka
23-01-2014, 18:15:25

smoczek a jaką masz mieć rehabilitację?
Zadałaś pytanie pójść czy nie pójść - to za mało - na co pójść i czy to dobry terapeuta?.
Każdy próbuje rehabilitacji, bo co robić innego.
A jak masz dyskopatię szyjną to praca fizyczna na pewno nie pomaga, niestety.
Dino filmik fajny nawet bardzo fajny. Małe sprostowanie do twojego posta - nie spotkałam sie z tym, żeby pierścień włóknisty był unerwiony. Pierścień włóknisty to coś podobnego do chrząstki. A ból powstaje jak on dociska korzeń nerwowy lub oponę rdzenia. To co pokazują na tym filmie z tymi korzeniami na jedną i drugą stronę to rdzeń z odchodzącymi od niego nerwami.
Asia
gość
23-01-2014, 18:34:37

Cytuje" Bogato unerwiony pierścień włóknisty pęka co powoduje silne bóle okolicy lędźwiowej lub karku "
Zaczerpnięte z tego opracowania http://terapiakregoslupa.pl/dlaczego.html
Forumowiczka
23-01-2014, 20:21:57

Zmobilizowałeś mnie do szukania :)
Faktycznie w internecie są wzmianki o unerwieniu krążka, ale są tez inaczej to opisujące.
np. tak:
"Unerwienie krążka
• Krążek nie posiada własnych nerwów.
• Jedynie blaszka zewnętrzna pierścienia włóknistego jest unerwiona głównie przez proprioreceptory.
• Nerwy te biegną albo wraz z naczyniami albo same jako gałęzie nerwu zatokowo-kręgowego (sinnuvertebralis)".
Dino wycofuję się - bez względu jakie to są nerwy i gdzie - coś tam faktycznie jest - potwierdza się twoje zdanie.
Ale dzięki temu ze musiałam to sprawdzić, znalazłam coś bardzo ciekawego tutaj:
http://www.chiropraktycy.pl/pdf/2013/Henryk%20Dyczek%20-%20Zmniejszanie%20przepuklin%20krazkowych%20kregoslupa%20metoda%20Coxa.pdf
Nie wiem ile jest warta ta prezentacja - bo teraz w internecie można zamieścić wszystko, ale dla mnie intrygujące jest stwierdzenie z jednego slajdu:
"Peryferyjny obszar krążka jest odżywiany przez przepływającą krew, z kolei obszar centralny jest odżywiany za pomocą dyfuzji poprzez chrzęstne płytki graniczne.
Wniosek
•Aby doszło do przepływu H2O do wnętrza krążka musi pojawić się w nim podciśnienie, aby mogło dojść do zjawiska dyfuzji
•Sytuacja taka, ma miejsce podczas snu, kiedy ciało człowieka znajduje się w pozycji poziomej i dochodzi do przepływu H2O do wnętrza krążka"
No i teraz nad tym myślę - jak więcej leżymy, to krążek się odżywia, czy trzeba spać?
Dino - dzięki, o dyskopatii czytam już chyba ze 3 lata, odkąd dowiedziałam się, że potrzebna mi operacja ale dopiero dzięki tobie znalazłam coś interesującego.
Fakt - nigdy nie pytałam wujka google o hasło "unerwienie pierścienia włóknistego"
:)
A jakie ty masz wrażenia po tej prezentacji powyżej?
Ciekawe czy jest w tym jakaś prawda....
Asia
Forumowiczka
23-01-2014, 20:32:23

uppps - link do stronki jest za długi - nie kopiuje się do posta w całości.
trzeba wejść tutaj:
http://www.chiropraktycy.pl/pdf/2013/
i potem kliknąć na Henryk Dyczek - to cię przeniesie do tamtej właściwej strony
Początkująca
23-01-2014, 21:37:50

Fizjoterapeuta powiedział, że skupimy się na poprawieniu postawy ( zniesiona lordoza). Chodzi mi o to, że on nie wspomniał mi nic o dyskopatii, oglądając rtg powiedział tylko o tym ucisku zaznaczając że wydaje mu się, że kręgosłup, kręgi są w porządku. Ja szperając po necie zauważyłam, że 99% moich objawów dotyczy właśnie dyskopatii. Stąd właśnie moje obawy, bo czy ćwiczenia przy zniesionej lordozie nie będą kolidowały mi z nie stwierdzoną przez lekarza dyskopatią? nie zaszkodzę sobie? nie wiem właśnie czy naciskać na zrobienie badania mri, bo jak to zazuważyła jedna z użytkowniczek tego forum, nie ma rentgena w oczach, żeby na zdjęciu rentgenowskim ( :p) określić jak wielki jest nacisk na kręgi.
Co do fizjoterapeuty nie mam pojęcia czy jest dobry, zostałam do niego skierowana. Tutaj prywatni lekarze to naprawdę olbrzymie koszty
Początkująca
24-01-2014, 08:27:38

Witam,rzadko zabieram głos choć czytam foum codziennie,ale czytając smoczka1414 muszę coś powiedzieć otóż mi rehabilitant też po obejrzeniu rtg powiedział że nic chyba się z kręgosłupem złego nie dzieje a ból i sztywność karku to pewnie dlatego że mam jakieś stresy -psychol!po rs wyszło że mam dwie przepuchliny opócz tego wypukliny i wogle cały kręgosłup mam zniszczony-WIĘC ADZĘ UWAŻAJ!!
Forumowicz
24-01-2014, 09:31:19

Dzień dobry WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.Na wyspie mrozno i slonecznie 8-9 st.C.Samopoczucie na 5.Asia pamietam z tym pociagiem.Wsiadłem szybko 2 min na zastanowienie nie czekałem,bo za duzo doradców tych co sie mocno znaja na cdzym zdrowiu.A co do tych małych zabiegów czyli lasery czy pola magnetyczne to one napewno dzialaja choć bardzo wolno a na efekty trzeba czekać.Po operacji di kwietnia miałem trzy serie,a w kwietniu turnus rechabilitacyjny,a teraz kolejna seria zabiegów.Za 7 miesiecy bedzie kolejna.Tak zalecił mój operator 2 razy do roku takie zabiegi.Tego sie trzymam.Idac dalej to udzwig w obu dloniach coraz wiekszy w granicach zdrowego rozsądku ma sie rozumieć.Snieg pada no i prom trzeba odśniezac -tego się obawiałem.Dałem rade łopata do połowy obciazona -no i jest git....Niezapominam o lezakowaniu 1 godzina dla kregoslupa....no i dajemy rade......ja , peryskop i dyskopatia....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
24-01-2014, 09:47:25

Smoczek,
zrób rezonans. koniecznie. rehabilitacja tak, ale w dobrych rękach. objawy masz typowe dla dyskopatii. ale my nie jesteśmy lekarzem, więc rób MRI i zobaczysz, co dalej.
zniesiona lordoza to często efekt niewłaściwej postawy. zbliżaja się d siebie krawędzie trzonów kręgów, powstaja zwyrodnienia. to pokazuje RTG. nie wiesz, co jest w środku.
Piotr,
dobrze Cię czytać.ile nosisz w jednej ręce?ja przyniosłam ostatnio małe zakupy (ok. 3 kg) i czarna dziura. nie mogę.
Buraczku,
i woda. codziennie dużo wody:) wszystko dla krążka m/k.
ps. komu z Was pomogły zastrzyki/tabletki z witaminą b?
znowu dostałam dużo i nie wiem, czy to ma sens. bo juz brałam wielokroć i nic.a poślady skute :(
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
24-01-2014, 09:59:38

Dzisiaj podjąłem decyzje sprzedaje wykrywacz i robię rezonans nie będę czekał i myślał bo świra dostane.
Starczy mi na inny może gorszy ale dużo lżejszy,obecny waży ponad 2kg a lżejszy 1,kg.Czy mogę prywatnie iść bez skierowania?Odcinek szyjny coś chyba 450zł kosztuje ciekawe ile by kosztowało plus 4 kręgi piersiowego.
Dam operatorowi ze 100zł w łapę to może niżej pojedzie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: