W 2014 roku zmienią się zasady wydawania kart parkingowych. Obecnie obowiązujące karty parkingowe stracą ważność 30 listopada 2014 r. Nowe wydawane będą od 1 lipca 2014 r
http://www.torun.pl/pl/karty-parkingowe-dla-niepelnosprawnych-0
Aniu co do rehabilitacji, przy wypisie dostałam pilne skierowanie na laser (na bliznę), lampę i ćwiczenia. Niestety u mnie w mieście sobie nie poradzili, zupełnie nie wiedzieli co maja ze mną zrobić, nawet jak laser mają zastosować na ranę .
Pojechałam więc do operatora na zdjęcie klipsów i mu powiedziałam, a on, że protezę trzeba rozćwiczyć. Był zły, uznałam więc, że to ważne…Mój manualny był na urlopie, więc znalazłam innego, który zadzwonił na oddział i spytał co mam wstawione itp. Zaczęliśmy pracę, głównie właśnie delikatnie trzymał mi głowę stawiając opór (na leżąco) a ja na prawo, lewo. Były elementy masażu i oklejanie. Dużo pracował nad blizną (też miałam uczucie guli), obręcz barkowa (drętwienia). Potem po 2 tyg. jeździłam już do mego fizjo, (zdecydowanie większe zaufanie mam do niego) on był ostrożny szyję dotykał rzadko, dużo pracy na obręczą barkową i ćwiczenia na barki ale delikatnie. Mobilizacja szyi z uwagi na gulę w gardle z dobrym skutkiem. Żadnej izometrii do dziś, żadnych ruchów na boki, czy w dół w pozycji siedzącej czy stojącej. Powiedział, że na co dzień tyle się wykonuje tych ruchów, że nie ma potrzeby dodatkowo. Ponadto mówił, że to zazwyczaj za dużo ruchu powoduje problem (ból) a nie na odwrót… Czyli 1 reh. miałam w 7 dniu po operacji ;) jeszcze z plastrem na szyi…Uniknęłam sztywnego karku o którym tu tyle się czyta…Pojechałam sztywna, obolała a wyszłam naprawdę bez tego uczucia sztywności…
Po 5 tyg. pracowałam (biuro). Mam dużą
przepuklinę piętro niżej, a 3 tyg. temu okazało się, że uszkodzony staw międzykręgowy piętro wyżej nad protezą. Dostałam blokadę w staw i szyja, bark nie boli, czyli staw powodował objawy, a bujałam się 2 lata z bólem, w ostatnich m-cach b. nasilony, zaczęliśmy szukać z neuro co to jest…no i częściowo chyba wyszło.
Stąd uczulam jeśli objawy się nie wycofują szukajcie przyczyny…
Wklejam link o stawach, który znalazłam i mi wiele wyjaśnił.
http://www.carolina.pl/leczymy/kr%C4%99gos%C5%82up/zesp%C3%B3%C5%82-przeci%C4%85%C5%BCeniowo-b%C3%B3lowy.html
Jestem 1,5 roku po operacji, do dziś korzystam z manualnej, w tym czasie 20 zabiegów: prądy (bark-dłoń), wirówki na ręce, laser na bark, jonoforeza, mrożenie na bark, szyję. To z fizykoterapii. Ćwiczę w zasadzie każdego dnia jak tylko głowa nie rąbie (
migreny). Sporo chodzę, orbitrek, ćwiczenia głównie core stability, na obręcz barkową. Mam dyskopatię w lędźwiowym więc tak ogólnie dbam o całość ;). Do tego mogę dodać, że powinniśmy dbać o dietę, dużo Wit. B, C, cynk, magnez, ruch ;) Aniu, więc 2 m-ce po operacji głównie indywidualne spotkania z fizjoterapeutą (manualna, oklejanie, neuromobilizacja nerwów obwodowych) dobrane ćwiczenia i tak średnio raz na dwa tyg. Obecnie doraźnie w zależności od bólu.
Pozdrawiam :)