dino73 2014-01-23 14:36:43 Mnie też dzisiaj pobolewa trochę wyżej,moim zdaniem ćwicząc przepuklina się przesuwa gdzie indziej.
Dino to nie tak - Przepuklina się nie przesuwa :)
Kiedyś to pisałam ale dawno, pewnie nie czytałeś.
W środku dysku jest jądro miażdżyste – to jest taki balonik z wodą. Jak jest zdrowe, to zachowuje się właśnie jak balonik– gdy wciśniesz do niego palec, to nacisk jest przenoszony na całą powierzchnię balonika - nie wyskakuje ci taki szpic od palca z drugiej strony balonika, prawda? Zdrowe, uwodnione jądro przenosi obciążenia po całości swojego obwodu.
Istotą
dyskopatii jest utrata wody z jądra miażdżystego – nie wiadomo dlaczego. Jądro zamienia się wtedy w pestkę – jak w śliwce. Dookoła jądra jest pierścień włóknisty – tak jakby miąższ i skórka. Jak wciskasz pestkę, to ona nie przenosi nacisku po obwodzie, bo jest na to zbyt sztywna – jak ją z jednej strony popchniesz, to ona się w tym kierunku przesuwa. I co robi – kłuje sobą miąższ i skórkę. Tak kłuje, aż w końcu ją uszkodzi. Tak się zachowuje odwodnione twarde jądro w dysku – ono naciska na pierścień, uwypukla go (stąd ta przepuklina) i w końcu może go przebić – wtedy mamy sekwestr.
Jak ćwiczysz, możesz co najwyżej leciutko przesunąć jądro bliżej jego poprawnego położenia i zmniejszyć nacisk na pierścień. Ale przepuklina się nie przesuwa. Jedynie jak masz szczęście, możesz ja troszeczkę zmniejszyć ale nie przesunąć.
Jak źle ćwiczysz – możesz nawet przepuklinę zwiększyć.
Jak odkryjemy co powoduje utratę wody przez jądro to znajdziemy sposób na wyleczenie dyskopatii.
Przepukliny się nie robią, jeżeli jądra są prawidłowo uwodnione.
No i ostatnia rzecz – nie wiadomo wciąż jak jądro i pierścień są uwadniane i odżywiane.
Asia
A z operacjami jest tak - że nie uzdrawiają, tylko usuwają uciski nerwów tam, gdzie już nie ma innej metody.
A co będzie potem? - nikt nie wie. Są osoby, którym nic się nie dzieje złego (mój znajomy jest już 11 lat po operacji i nie ma potrzeby iść z kolejnym poziomem).
U innych rok PO jest już problem.
Problem może być jak zbyt szybko pójdziesz na operację i gdy zbyt długo ją odwlekasz.
Dlatego mieliśmy tu kiedyś takie hasło - żeby nie przegapić odjeżdżającego pociągu. A o której jest odjazd?
O - jakby można to było jakoś przewidzieć, to chyba mielibyśmy dużą nagrodę Nobla :)
Asia