Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
22-05-2009, 09:52:00

Witam forumowiczów,
Nie będę opisywał swoich rezonansów, bo klamka zapadła. 28.07. mam wyznaczony termin operacji. Na początek szyja. Potem dół. Jest tego trochę. Ważne dla mnie jest, jesli to możliwe, wyjaśnienie na czym polega operacja dyskopatii szyjnej z wykorzystaniem kosci pobranej z tarczy kosci biodrowej. Ja z tego nic nie rozumiem. Jeśli ktoś wie o co chodzi, napiszczcie proszę
gość
22-05-2009, 17:45:00

RENIU
tak jak napisał przedmówca każdy przypadek musi byc oceniony indywidualnie . Nikt z nas choćby objawy i opis wyglądały identycznie nie jest jednakowym przypadkiem. Zapewne neurochirurg dokonał dokładnego badanie neurologicznego pod kątem odruchów i innych zaburzeń neurologicznych co jest najważniejszą przesłanką do podjęcia decyzji o operacji a nie opierał się tylko na samym wyniku obrazowym. Jeśli są znaczne ubytki neurlogiczne to zbyt długa zwłoka może ten stan utrwalić. Jeśli się wahasz a masz możliwość przedyskutowania to zapytaj neurochirurga czy ewentualna odsunięcie operacji w czasie i podjęcie rehabilitacji czynnościowej wobec Twojego aktualnego stanu neurologicznego jest bezpieczne .
Tylko ten specjalista bądź neurolog jest w stanie ocenić subtelności układu nerwowego.
Nie neguję dobrej rehabilitacji ale w niektórych zaawansowanych stanach może przynieść więcej szkody niz pożytku .
Nie dawałabym wiary rehabilitantom twierdzącym ,ze poradzą sobie z każdym przypadkiem, w każdej profesji wskazana pokora.
Prponowane Ci rozwiązanie operacyjne jest najbardziej komfortowym gdyż pozostawia operowany poziom w fizjologicznym ruchu .Jest to jednak poważna ingerencja neurochirurgiczna i jak wszystkie niesie ryzyko .
Ta decyzja wymaga bezwzglednego zaufania do neurochirurga , zanim ją ostatecznie podejmiesz rozwiej w rozmowie wszystkie wątpliwości dotyczące za i przeciw . Powinnaś być świadoma z jakiego powodu operacja jest wskazana .
Pozdrawiam Zosia
gość
22-05-2009, 19:51:00

Witam Wszystkich
jakies 2 miesiace temu mialam silne bole karku i prawej reki. Bol byl nie do zniesienia nie moglam wstac z lozka. nawet zastrzyki mi nie pomagaly, bol byl straszny...
niedawno mialam badanie MR kręgosłupa i stwierdzono cytuje:
zniesiona lordoza szyjna, patologiczna kyfoza ze szczytem na c6/c7, wysokość trzonów kręgowych szyjnych prawidłowa, dehydratacja i obniżenie wysokości krążka c6/c7, masywna prawostronna przepuklina jądra miażdżystego c6/c7 uciska worek oponowy, brzuszna powierzchnie rdzenia oraz korzenie nerwowe w zachylku i otworze miedzykregowym, rdzen szyjny bez zmian ogniskowych.... caly czas biore rozne lekido tej pory bol troche ustapil. tydzien temu bylam na konsultacji u neurochirurga w olsztynie i powiedzial ze musze pilnie isc na operacje w ciagu 3 tygodni...strasznie sie boje i nie wiem co robic Prosze o rade... czy isc na ta operacje czy nie.... jak sadzicie widzac moj rezonans?? Pozdrawiam..
gość
22-05-2009, 20:37:00

Droga Pani Zosiu i anonimowy forumowiczu. Bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi i zawarte w nich wskazówki. Za tydzień mam konsultację to wszystkiego dokładnie się wypytam.
Mam jeszcze małe pytanie - tutaj internauci polecają "metodę GRAMSZ" - co Pani, Pani Zosiu o tym sądzi?
Pozdrawiam bardzo serdecznie i jeszcze raz bardzo ale to bardzo dziękuję za wszelką pomoc i porady. Renia
gość
22-05-2009, 22:22:00

Reniu nie mam zdania co do tej metody gdyż jej nie doświadczyłam . Sama jestem ofiarą wyciągu na pętli Glissona ,który spowodował gwałtowne pogorszenie ale przyczyny takiego stanu są podane na stronie p. Szklarza. Mimo wszystko radziłabym jednak przed podjęciem decyzji o zastosowaniu trakcji czy innych form rehabiliatcji czynnosciowej zasięgnąć opini neurochirurga pod kątem Twojego aktualnego bezpieczeństwa neurologicznego.
Jesli nie jest to sytuacja podbramkowa to nieraz warto powalczyć byleby w bardzo odpowiedzailanych rękach terapeuty. Jeśli nie ten specjalista to możesz poszukiwać na listach cetyfikowanych terapeutów metod Mc Kenziego , Cyriax
Przykładowe linki
http://www.fizjoterapia.pl/omi-cyriax,545
http://www.mckenzie.pl/terapeuci-certyfikowani.html
Ale jeszcze raz podkreslam , tylko z akceptacją neurochirurga żebyś nie pogorszyła sytuacji . Pozdrawiam Z.

gość
22-05-2009, 22:59:00

WITAJ DAKARDO
O ile dobrze pamiętam to moj formulrz brzmial mniej więcj tak-w rozmowie z lekarzem miałam możliwość uzyskania wszelkich informacji dotyczących przebiegu operacji i możliwych powikłań . Wyrażam zgodę na i tu wyszczególniony rodzaj operacji .
Moja rozmowa z neurochirurgiem dotycząca ewentualnych powikłań była bardzo konkretna .na pytanie o możliwe powkłania padła odpowiedź -śmierć, kalectwo, na kolejne o powikłania z nizszej półki -mniejsze kalectwo i tu nastąpiło ich wyliczenie.
Dla mnie ta rozmowa nie była trudna jako,że jestem zawodowo zwązana z medycyna zabiegową i byłam tego świadoma , natomiast z punktu widzenia lekarskiego zgodę musiałam podpisać poinformowana. Odreagowanie przyszło potem .
Jeśli pytasz o ogólne założenia druków zgody na operację to nie ma określonych standardów nawet w obrębie jednego szpitala i na drukach jest od ogólnikowego wyrażam zgodę na operację i znieczulenie przez szczególowe wyliczenie ,,zysków i strat ''
Dakarda, tulę i trzymam kciuki za jak najpomyślniejszy wynik. Może rusz gdzieś gdzieś w Polskę . Nie ujmując nic panu M. może jakieś dociekliwe oko wypatrzy jakąś subtelność .
U mnie trochę lepszych wieści. Przeszłam pierwszą serię akupunktury , jestem w trakacie leczenia Etoprą .To lek p. padaczkowy stosowany rownież przy neuropatii ,ktora mi została w pakiecie Chciałoby się wiecej ale jestem na etapie akceptacji takiego poziomu dolegliwości . Daleko do ideału ale da się żyć .
To żeby natchnąć Cię iskierką nadziei .,że i u Ciebie drgnie ku lepszemu .
Daj znać jak się sprawy mają .
Pozdrawiam cieplutko Zosia
gość
22-05-2009, 23:11:00

Do GOŚCIA przed operacją z pobraniem wszepu z talerza biodrowego
,,Najpowszechniej stosowaną metodą jest zaklinowanie przeszczepu kostnego korowo-gąbczastego, najczęściej pobranego z talerza biodrowego chorego. Cloward propagował okrągłe kołki kostne, inni używali przeszczepów prostokątnych umieszczanych równolegle do górnego i dolnego brzegu trzonu lub prostopadle do niego, w wytworzonej w tym celu loży.

Przy tego typu postępowaniu najczęstszą przyczyną niepowodzenia jest utrata wysokości i wytworzenie kyfozy w wyniku osiadania przeszczepu w trakcie jego przebudowy. Pewną popularność zdobyły tu wszczepy ceramiczne, mające wystarczającą wytrzymałość mechaniczną, jednak właściwości biologiczne odbiegające od własnej tkanki kostnej. Przemieszczanie się przeszczepu i brak zrostu to powikłania występujące przy stosowaniu tradycyjnych metod operacyjnych. Dotyczy to zwłaszcza operacji wielopoziomowych.''
cytat z linku
http://www.pznamazowszu.ehost.pl/publikacje.htm
metoda obecnie chyba dosyć archaiczna wobec stosowania implantów
gość
22-05-2009, 23:23:00

GOŚCIU PRZED OPERACJĄ W OLSZTYNIE
To nie jest forum eksperckie , zdaj się na opinie neurochirurga i własne dolegliwości .Przy ucisku na rdzeń raczej nie ma wyboru jesli chodzi o decyzję i tylko cieszyć się należy ,że nie musisz czelkać kilka miesięcy w bólach . Czy pytałaś neurochirurga jakie konsekwencje niesie niepoddanie się operacji przy długotrwałym ucisku rdzenia ? Myslę ,ze odpoweidź na to pytanie rozwieje wątpliowści co do decyzji .
Pozdrawiam.
Forumowiczka
25-05-2009, 09:40:00

Witajcie,
jaką poduszkę ortopedyczną polecacie? podajcie proszę nazwę firmy, ew. sklepu w Warszawie gdzie można kupić.
mam dwie - jedna "typ szwedzki", dobrze podpierała szyję gdy była nowa, teraz nieco sie zagłębiła pośrodku. Druga wypełniona jest miękkim materiałem dopasowującym sie do szyi, głowy ale moim zdaniem jest za niska i za miękka, nie dość dobrze podpiera odc. szyjny (a polecił mi ją rehabilitatnt jako naj, naj, naj....).

Jakie poduszki Wy macie?
[addsig]
Spinka
gość
29-05-2009, 07:59:00

Witam wszystkich . Piszę w sprawie stopnia niepełnosprawności więc po wielkim trudzie na komisji przydzielono mi stopień lekki na 3 lata a po upływie tego czasu ponowna komisja ,jak pisałam wcześniej miałam operację kręgów szyjnych na 2 poziomach obecnie mam inplanty tytanowe .Po 3 latach latach czeka mnie ponowna komisja .Pozdrawiam Ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: