Aniu , to nie wiedza wyuczona tylko lata zdbywanego na własnym ciele doświadczenia

albo raczej tak
Czy od czasu operacji przez te 4 miesiące nie miałaś kontroli neurochirurgicznej żeby wyjaśnić czy obecny stan nie wynika z powikłań pooperacyjnych ? Dleczego jesli nastąpiło pogorszenie neurologiczne a takim jest nasilenie niedowładu nie kosultujesz tego pilnie z neurochirurgiem i chyba dobrze byłoby gdybyś zrobiła to jeszcze przed podjęciem rehabiliatcji .
W moim wypadku zgodę na podjęcie rehabiliatcji musiałam uzyskać od neurochirurga a w sytaucji kiedy są niepokojace objawy wydaje się to wręcz niezbędne .
Aniu , troszkę ku przestrodze w sprawie rehabiliatcji w szpitalach uzdrowiskowych. Jest wiele świetnych placówek z wysokokwalifikowaną kadrą pracująca nowoczesnymi metodami terapii ale są też takie gdzie przechodzi się ,,szkołę przetrwania'' począwszy od kwalifikacji na zabiegi przez specjalistę balneologa-ginekologa albo anestezjologa poprzez zbyt ambitnego masażystę który siłą łapy niedźwiedzia ,,nastawia'' kręgosłup z jeszcze nie zrośniętymi implanatami skończywszy na niewskazanych przy imlantach ultradźwiękach i w takich wypadkach musisz polegać na własnej wiedzy i instynkcie samozachowawczym
To takie kwiatki z kilku moich pobytów uzdrowiskowych . I chyba nie tylko moich , gdzieś w początkowych wątkach była wypoweidź dotycząca rehabiliatcji , która przyniosła więcej złego niż dobrego .
Aniu, napisłam to żebyś była bardziej wyczulona zwłaszcza ,ze jesteś bardzo krótko po operacji , nie masz jeszcze pełnego zrostu i wszystkie zabiegi manualne czy ćwiczenia muszą być bardzo ostrożne , nie mogą przekraczać granicy bólu . Jesli nie uda Ci się przed wyjazdem skonsultować z neurochirurgiem lub neurlogiem to ze względu na utrzymujący się niedowład jeśli lekarzem prowadzącym w szpitalu rehabilitacyjnym nie będzie neurolog to może poproś o taką konsultację na miejscu pod kątem doboru zabiegów szczególnie ćwiczeń czy terapi manulanej a to one są najskuteczniejsze w przywracaniu sprawności .
Aniu , jeśli mimo rehabiliatcji , oszczędnego trybu życia, upływu czasu Twoje samopoczucie nadal nie będzie lepsze to nie ustępuj w poszukiwaniu przyczyn i możliwości pomocy . Jest skutek , musi być przyczyna.
Rozczulaj się bez wyrzutów , znam ten stan .
Sama wyłam z bólu i załamiania ale udało się dzięki anestezjologowi z poradni p. bólowi i bardzo dociekliwej dr. neurolog znaleźć przyczynę a przez to chociaż w części złagodzić skutki i dlatego napisałam żebyś jesli będzie trzeba nie ustawła .
Pozdrawiam Zosia