Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-06-2014, 08:21:14

do Tomwro:
Moja operacja miała miejsce w lipcu zeszłego roku. Zoperowano mi jeden poziom C4/C5 i wstawiono sztywny implant (na konsultacji poinformowano, że aby operacja miała sens zoperują dwa poziomy ponieważ oba są w fatalnym stanie).
Bóle ustąpiły natychmiast po operacji i pomijając przejściowe mrowienia było cały czas OK. Do pracy wróciła po 5 miesiącach, a intensywnie zaczęłam pracować od stycznia. 3 tygodnie temu zaczęły pojawiać się bóle, drętwnienia rąk, rwa barkowa prawostronna, zaburzenia widzenia. Po 1,5 tygodniowym zwolnieniu i leczeniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym jestem w pracy i jest lepiej. Ból, sztywnienie karku i ból głowy wciąż są. Nie wiem teraz czy to przeciążenie czy "pada" sąsiedni niezoperowany poziom. A muszę zaznaczyć, że dbam o siebie i przestrzegam kodeksu szyjek. Za dużo wycierpiałam, aby ryzykować. O nie, dziekuję!
Co do spania: Po operacji nie spałam z bólu przez 3 miesiące , gdyż jako przykładny pacjent próbowałam spać właśnie na poduszce ortopedycznej. Ale po kilku minutach wygodnego położenia bardzo nasilał się ból kręgosłupa szyjnego. Gdy poddałam się i wyciągnęłam poduszkę z pierza, neurochirurg "oświecił" mnie:" ależ proszę Pani, Pani ma usztywniony fragment kręgosłupa a poduszka profiluje kręgosłup. Może sie okazać , że Pani już nigdy nie będzie mogła spać na poduszce ortopedycznej. Proszę sobie poszukac innej i wygodnie podłożyć pod szyję". Potem z ciekawości robiłam kilka prób do poduszki ortopedycznej, ale nawet jeśli na niej "spałam" to z podłożonym odpowiednio jaśkiem. Nigdy na niej samej.
Także w tej chwili jestem na etapie pośrednim, lekko przerażona i nastawiona na ewentualną powtórkę diagnostyczną czyli rezonans i sprawdzenie co się dzieje?
I czekam na zabiegi rehabilitacyjne, ale bez żadnego "majstrowania" przy szyi.
Każdy przypadek jest inny i chyba nic Ci nie poradzę. Zazwyczaj ulgę przynosi leżenie, ale ileż można. Pracować też trzeba a i inne obowiązki same się nie zrobią. Pozdrawiam Cię serdecznie również z Opola.
Początkująca
02-06-2014, 14:56:24

MR kręgosłupa szyjnego. Lordoza szyjna zachowana, TRZONYKREGOW MAJA PRAWIDŁOWA WYSOKOSC ORAZ SYGNAŁY. TARCZE MIEDZY KREGOWE NIEZNACZNIE OBNIZONE I ODWODNIONE. WYMIARY KANAŁU KREGOWEGO PRAWIDŁOWE .PRZESTRZENIE PŁYNOWE SZEROKIE. RDZEN SZYJNY ŚCIEŃCZAŁY O NIERÓWNYCH OBRYSACH Z WIDOCZNYMI NA CAŁEJ DŁUGOŚCI OGNISKAMI HYPERINTENSYWNYMI W SEKWENCJI T2I STRI . W ZAKRESIE BADANIA OBSZARY O PODOBNYCH SYGNAŁACH WIDOCZNE SA W MÓZGOWIU. KANAŁ CENTRALNY NIEPOSZERZONY . OBSZARY NIEPRAWIDŁOWYCH SYGNAŁÓW ZLOKALIZOWANE SA GŁÓWNIE W SZNURACH TYLNYCH I BOCZNYCH RDZENIA SZYJNEGO PRAWIE NA CAŁEJ JEGO DŁUGOSCI . PO DOZYLNYM PODANIU KONTRASTU W OBREBIE RDZENIA SZYJNEGO NIEUWIDOCZNIONO OGNISK PATOLOGICZNYCH WZMOCNIEN . A KARK BOLI NADAL NIEWIEM CO DALEJ ZEMNA BEDZIE
Wtajemniczona
02-06-2014, 15:40:35

Beacik74@
Dyskopatia to raczej nie jest. Wynik pokaż dobremu neurologowi. Coś się z rdzeniem dzieje, ale pewnie dalsze badania będą konieczne. Trzymam kciuki i pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowicz
03-06-2014, 05:30:10

Witam wszystkie PERYSKOPKI.Na zachodzie bez zmian co do kręgosłupa.Dzisiaj komisja co do stopnia niepełnosprawności-ciekawe jak mnie ocenią.U mnie poduszka ortopedyczna zdaje egzamin,a i koc złożony na czworo.A u córki gdy jestem to jasiek i wszystk gra.Miłego dzionka zyczę z "nad morza"/tj. ze Szczecina choć 100km dalej/.........piotr........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
03-06-2014, 10:04:39

Piotr, trzymam kciuki żeby na komisji poszło gładko Daj znać po powrocie, co orzekli i jak to wyglądało .
gość
03-06-2014, 20:19:56

WItajcie moi drodzy,
potrzebuję waszej pomocy. Ponad rok temu miałęm w wypadek samochodowy, później przez prawie 2 tygodnie nosiłem kaftan a potem miałem kilka wizyt na rehabilitacjach. Choć tamten czas na szczęscie już minął to jednak co jakiś czas dopada mnie silny ból, głównie po nocy przespanej w 1 pozycji. Od jakiegoś miesiąca szukam fachowej info o poduszkach termicznych. znalazłem takiei cóś http://www.amejzon.pl/pl/p/Puch-Thermal-Comfort-Poduszka-termiczna-40x80cm/147 tylko chciałbym przed zakupem sięgnąć waszej rady co sądzicie. Bo jedni twierdzą, że działa i nie mogą bez niej żyć a inni twierdzą że te poduszki to po prostu poduszki. Jak to jest?
gość
03-06-2014, 20:22:39

W dużym skrócie :) jestem po poważnym wypadku, któy dla mnie skończył się dość łaskawie. Jednak od czasu zdjęcia kaftanu odczuwam ból w karku szczególnie po nocy przespanejw 1 pozycji. Borykam się z zakupem poduszki termicznej. http://www.amejzon.pl/pl/p/Puch-Thermal-Comfort-Poduszka-termiczna-40x80cm/147podobno to doskonałem rozwiązanie. Pytanie czy po urazach kręgosłupa też są wskazane. Jakie są inne wskazania i/lub przeciwskazania?
Początkująca
04-06-2014, 04:01:08

Małgosiu , bardzo się cieszę :) oby tak dalej !! Ja mam dziś kontrolę, ale niestety mrowienia w nogach nie poprzestały. Pozdrawiam !
Początkująca
04-06-2014, 05:23:50

Aneta.napisz co ci lekarz powiedzial.nie odczuwam bolu.ale czuje sie slaba.i boje sie powrotu do pracy.pozdrowienia dla wszystkich tu zagladajacych.
gość
04-06-2014, 06:43:01

Co do poduszki to rzeczywiście opinii jest sporo. Ja śpię na ortopedycznej z pamięcią i na innej nie potrafię. Mi dobierał fizjoterapeuta poduszkę ale powiedział też że poduszka ma dobrze podpierać głowę i nie musi być ortopedyczna. Profilowane poduszki głównie są do spania na boku i ja tak śpię. Podobno gdy śpi się na plecach to nawet nie są zalecane, tylko powinno sie spać na dwóch jaśkach by jeden był trochę pod ramiona wsunięty a drugi pod głowę i dobrze ja podpierał. Myślę że logika podpowiada by to była poduszka ma której dobrze sie wyśpisz i budzisz się bez bólu karku itp.
Czy jak byliście na zwolnieniu lekarskim to zdarzyło się wam, że odwiedził was w domu zus? A wiecie może co najlepiej napisać w piśmie w odpowiedzi na to dlaczego was nie było i nie byliście w tym czasie np. u lekarza. :)
Słońca

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: