Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-06-2014, 08:21:14

do Tomwro:
Moja operacja miała miejsce w lipcu zeszłego roku. Zoperowano mi jeden poziom C4/C5 i wstawiono sztywny implant (na konsultacji poinformowano, że aby operacja miała sens zoperują dwa poziomy ponieważ oba są w fatalnym stanie).
Bóle ustąpiły natychmiast po operacji i pomijając przejściowe mrowienia było cały czas OK. Do pracy wróciła po 5 miesiącach, a intensywnie zaczęłam pracować od stycznia. 3 tygodnie temu zaczęły pojawiać się bóle, drętwnienia rąk, rwa barkowa prawostronna, zaburzenia widzenia. Po 1,5 tygodniowym zwolnieniu i leczeniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym jestem w pracy i jest lepiej. Ból, sztywnienie karku i ból głowy wciąż są. Nie wiem teraz czy to przeciążenie czy "pada" sąsiedni niezoperowany poziom. A muszę zaznaczyć, że dbam o siebie i przestrzegam kodeksu szyjek. Za dużo wycierpiałam, aby ryzykować. O nie, dziekuję!
Co do spania: Po operacji nie spałam z bólu przez 3 miesiące , gdyż jako przykładny pacjent próbowałam spać właśnie na poduszce ortopedycznej. Ale po kilku minutach wygodnego położenia bardzo nasilał się ból kręgosłupa szyjnego. Gdy poddałam się i wyciągnęłam poduszkę z pierza, neurochirurg "oświecił" mnie:" ależ proszę Pani, Pani ma usztywniony fragment kręgosłupa a poduszka profiluje kręgosłup. Może sie okazać , że Pani już nigdy nie będzie mogła spać na poduszce ortopedycznej. Proszę sobie poszukac innej i wygodnie podłożyć pod szyję". Potem z ciekawości robiłam kilka prób do poduszki ortopedycznej, ale nawet jeśli na niej "spałam" to z podłożonym odpowiednio jaśkiem. Nigdy na niej samej.
Także w tej chwili jestem na etapie pośrednim, lekko przerażona i nastawiona na ewentualną powtórkę diagnostyczną czyli rezonans i sprawdzenie co się dzieje?
I czekam na zabiegi rehabilitacyjne, ale bez żadnego "majstrowania" przy szyi.
Każdy przypadek jest inny i chyba nic Ci nie poradzę. Zazwyczaj ulgę przynosi leżenie, ale ileż można. Pracować też trzeba a i inne obowiązki same się nie zrobią. Pozdrawiam Cię serdecznie również z Opola.
Początkująca
02-06-2014, 14:56:24

MR kręgosłupa szyjnego. Lordoza szyjna zachowana, TRZONYKREGOW MAJA PRAWIDŁOWA WYSOKOSC ORAZ SYGNAŁY. TARCZE MIEDZY KREGOWE NIEZNACZNIE OBNIZONE I ODWODNIONE. WYMIARY KANAŁU KREGOWEGO PRAWIDŁOWE .PRZESTRZENIE PŁYNOWE SZEROKIE. RDZEN SZYJNY ŚCIEŃCZAŁY O NIERÓWNYCH OBRYSACH Z WIDOCZNYMI NA CAŁEJ DŁUGOŚCI OGNISKAMI HYPERINTENSYWNYMI W SEKWENCJI T2I STRI . W ZAKRESIE BADANIA OBSZARY O PODOBNYCH SYGNAŁACH WIDOCZNE SA W MÓZGOWIU. KANAŁ CENTRALNY NIEPOSZERZONY . OBSZARY NIEPRAWIDŁOWYCH SYGNAŁÓW ZLOKALIZOWANE SA GŁÓWNIE W SZNURACH TYLNYCH I BOCZNYCH RDZENIA SZYJNEGO PRAWIE NA CAŁEJ JEGO DŁUGOSCI . PO DOZYLNYM PODANIU KONTRASTU W OBREBIE RDZENIA SZYJNEGO NIEUWIDOCZNIONO OGNISK PATOLOGICZNYCH WZMOCNIEN . A KARK BOLI NADAL NIEWIEM CO DALEJ ZEMNA BEDZIE
Wtajemniczona
02-06-2014, 15:40:35

Beacik74@
Dyskopatia to raczej nie jest. Wynik pokaż dobremu neurologowi. Coś się z rdzeniem dzieje, ale pewnie dalsze badania będą konieczne. Trzymam kciuki i pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowicz
03-06-2014, 05:30:10

Witam wszystkie PERYSKOPKI.Na zachodzie bez zmian co do kręgosłupa.Dzisiaj komisja co do stopnia niepełnosprawności-ciekawe jak mnie ocenią.U mnie poduszka ortopedyczna zdaje egzamin,a i koc złożony na czworo.A u córki gdy jestem to jasiek i wszystk gra.Miłego dzionka zyczę z "nad morza"/tj. ze Szczecina choć 100km dalej/.........piotr........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
03-06-2014, 10:04:39

Piotr, trzymam kciuki żeby na komisji poszło gładko Daj znać po powrocie, co orzekli i jak to wyglądało .
gość
03-06-2014, 20:19:56

WItajcie moi drodzy,
potrzebuję waszej pomocy. Ponad rok temu miałęm w wypadek samochodowy, później przez prawie 2 tygodnie nosiłem kaftan a potem miałem kilka wizyt na rehabilitacjach. Choć tamten czas na szczęscie już minął to jednak co jakiś czas dopada mnie silny ból, głównie po nocy przespanej w 1 pozycji. Od jakiegoś miesiąca szukam fachowej info o poduszkach termicznych. znalazłem takiei cóś http://www.amejzon.pl/pl/p/Puch-Thermal-Comfort-Poduszka-termiczna-40x80cm/147 tylko chciałbym przed zakupem sięgnąć waszej rady co sądzicie. Bo jedni twierdzą, że działa i nie mogą bez niej żyć a inni twierdzą że te poduszki to po prostu poduszki. Jak to jest?
gość
03-06-2014, 20:22:39

W dużym skrócie :) jestem po poważnym wypadku, któy dla mnie skończył się dość łaskawie. Jednak od czasu zdjęcia kaftanu odczuwam ból w karku szczególnie po nocy przespanejw 1 pozycji. Borykam się z zakupem poduszki termicznej. http://www.amejzon.pl/pl/p/Puch-Thermal-Comfort-Poduszka-termiczna-40x80cm/147podobno to doskonałem rozwiązanie. Pytanie czy po urazach kręgosłupa też są wskazane. Jakie są inne wskazania i/lub przeciwskazania?
Początkująca
04-06-2014, 04:01:08

Małgosiu , bardzo się cieszę :) oby tak dalej !! Ja mam dziś kontrolę, ale niestety mrowienia w nogach nie poprzestały. Pozdrawiam !
Początkująca
04-06-2014, 05:23:50

Aneta.napisz co ci lekarz powiedzial.nie odczuwam bolu.ale czuje sie slaba.i boje sie powrotu do pracy.pozdrowienia dla wszystkich tu zagladajacych.
gość
04-06-2014, 06:43:01

Co do poduszki to rzeczywiście opinii jest sporo. Ja śpię na ortopedycznej z pamięcią i na innej nie potrafię. Mi dobierał fizjoterapeuta poduszkę ale powiedział też że poduszka ma dobrze podpierać głowę i nie musi być ortopedyczna. Profilowane poduszki głównie są do spania na boku i ja tak śpię. Podobno gdy śpi się na plecach to nawet nie są zalecane, tylko powinno sie spać na dwóch jaśkach by jeden był trochę pod ramiona wsunięty a drugi pod głowę i dobrze ja podpierał. Myślę że logika podpowiada by to była poduszka ma której dobrze sie wyśpisz i budzisz się bez bólu karku itp.
Czy jak byliście na zwolnieniu lekarskim to zdarzyło się wam, że odwiedził was w domu zus? A wiecie może co najlepiej napisać w piśmie w odpowiedzi na to dlaczego was nie było i nie byliście w tym czasie np. u lekarza. :)
Słońca

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: