Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
30-05-2014, 18:49:56

Dobre wieści
Szyjka 74 odpoczywa po operacji. Czuje się dobrze i słychać w głosie duży optymizm. Na dziś tyle gorącej relacji. Z
Początkująca
30-05-2014, 19:07:06

Byłam na wizycie u doktora Ł. Wytłumaczył mi , że w moim przypadku na niskim segmencie będzie lepiej jeśli będę miała sztywny implant. Dokładnie przeanalizował moje MRI i pytał o objawy. Powiedział, że mam mały ucisk bardzo i objawy, które opisuję na pewno ustąpią zaraz po operacji. Powiedział, że szczególnie dobrym rozwiązaniem dla tego typu objawów jest sztywny implant. Powiedział, że choć sam wstawił wiele ruchomych implantów, wszelakiej maści, dostępnych na rynku i tak uważa, że sztywne w wielu przypadkach są lepsze, i że jednak każdy przypadek należy analizować osobno. Dużo rozmawialiśmy, rozwiał moje wątpliwości i uspokoił mnie.
Bardzo wam dziękuję ze pomoc, myślę że dalej szukać już nie będę, teraz czuję że podejmuję słuszną decyzją
Teraz postaram się trochę odpocząć od tematu, do czasu operacji
Wtajemniczony
30-05-2014, 19:44:58

Dobry wieczór wszystkim to świetnie że u Szyjki lepiej mam nadzieje że w końcu przestanie cierpieć.Ciekawa czy twoja rozmowa z doktorem Ł zaczęła się od tego że masz już diagnozę i operacje z proponowanym sztywnym?Pytam dlatego że to jedno środowisko i jeden drugiemu nie chce odbierać pacjentów itp.Ja tez mam propozycje sztywnego bo na tym najniższym poziomie i tak ruchomość jest mała a poziom wyżej ruchomy aby góra szyi pracowała i nie wystąpił tzw efekt domina.Dwóch neurochirurgów chce mnie ciąć ,fizjoterapeuta mówi że on teraz nie widzi wskazań i że ćwicząc, uważając na siebie mogę sprawnie żyć.Mam dylemat bo jak odmówię operacji a nie daj boże się pogorszy to znowu będę musiał czekać na zbieg robić nowe badania itp,a operując się też wiele nie wiadomych.A może jeszcze do wróżki uderzę a co mi tam znacie dobrą co nie ściemnia może ona zadecyduje
Wtajemniczona
30-05-2014, 20:26:25

Tomwro@
Jak pisałam ja też mam problem głównie z prawą stroną. Do tego stopnia, że przy przeciążeniu drętwieje mi dłoń. Rehabilitant pracuje głównie teraz z prawą stroną. Badał siłę obu rąk i wyszło, że prawa miała 1/3 lewej, a jestem praworęczna. Dziś lewa była 17 a prawa 12 (wcześniej 5) więc jest postęp. Tą prawą stronę mi prawie "rozwałkowuje" za każdym razem, a potem ćwiczenia wzmacniające.
Po ostatnim szaleństwie w Extreme Park jestem grzeczna i czuję się super. Dziś na rehabilitacji (terapia manualna +ćwiczenia) spędziłam 3 godziny i do tej pory czuję się świetnie. Aż mi przez myśl przeszło żeby pobiegać, ale się powstrzymałam.
Spróbuj odłożyć poduszkę ortopedyczną a wziąć jaśka, ułożyć pod barkami i pod szyją. Mi tak fizjoterapeuta poradził i pomogło, budzę się wypoczęta a nie obolała. Choć też mi było ciężko mu uwierzyć bo kupę kasy wywaliłam na poduszkę.
W środę ZUS zobaczymy co powiedzą.
Pozdrawiam wszystkich i dobrej nocy.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
30-05-2014, 20:37:17

Dino@
Mnie jeden osteopata przed zabiegiem powiedział, żeby zapomnieć o sprawie i zacząć normalnie żyć. Jak mnie boli to sobie kupić aparat do trakcji kręgosłupa szyjnego i sobie wieczorem trakcję zrobić (fajny pomysł , tylko drugi stwierdził że ok, pod warunkiem że się nie poślizgnę, ze nikt drzwi nie otworzy w trakcie itd, bo inaczej masakra). Drugi powiedział, że może łagodzić objawy, ale od skalpela nie ucieknę, a dwóch pozostałych, że nawet się mnie nie dotkną. W efekcie końcowym ten drugi łagodził objawy do czasu operacji. I bądź tu mądry
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
31-05-2014, 08:14:02

Witajcie, może wiecie, co oznaczają opisy w rezonansie przy krążku na płycie, Tra>Cor(-9.3)>Sag(0.6), lub Tra>Cor(-9.9)>Sag(0.6), albo mam też Tra>Cor(-4.0)>Sag(0.6)
Czarna magia

Pozdrawiam
Wtajemniczona
31-05-2014, 19:42:06

Aga40@
Czy to rezonans piersiowego kręgosłupa, lub klatki piersiowej? Bo jeśli tak to sa to współrzędne badanego miejsca.
Pozdawiam.
Bety
Początkująca
01-06-2014, 19:04:28

Dziękuję Ci Bety, tak, robiłam lędźwiowo-krzyżowy, ale w th11-12 znaleźli obniżenie wysokości i sygnału tegoż właśnie krążka, ale nic więcej nie napisali. Nie wiem teraz, czy mam robić piersiowego rezonans, czy nie? Boli jak nie wiem, jestem po blokadzie na szyjny na c3, c4, c5.
Początkująca
01-06-2014, 19:22:20

Już się bałam, że jest tak źle, że jadę na minusach
Blokada była w szyję na rwę barkową
Oprócz tego guzki Schmorla mam napisane.
Pozdrawiam
Wtajemniczona
01-06-2014, 19:24:07

Jeżeli to dehydratacja i obniżenie wysokości to świadczy o zmianach zwyrodnieniowych, ale chyba nie kwalifikuje się do zabiegu. Pokaż MR lekarzowi, jeśli go to zaniepokoi to sam Ci powie że trzeba zrobić piersiowy. Tak ja myślę. Do dehydratacji dochodzi gdy krążek nie pracuje, więc może dr zleci rehabilitację.
Pozdrawiam i zdrówka
Bety

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: