Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
29-05-2014, 06:39:53

Ciekawa tez sadze że ruchomy w twoim wypadku byłby wskazany ze względu na wiek i tylko jeden poziom do zrobienia.Mi opole zaproponowało dolny poziom sztywny a górny ruchomy aby ochronić górę szyi przed przeciążeniem a ja już po 40-stce jestem.
Początkująca
29-05-2014, 06:51:07

basiax 2014-05-27 21:07:29
Nie piszesz nic o innych objawach poza bólem, ale moze warto tez pójść do dobrego neurologa - tu moge polecić świetna lekarkę na nfz.
CO do innych objawów to totalna sztywność szyi. Mama nie może obracać głowy na boku, tylko jak chce spojrzeć w prawo czy lewo to sie musi cala obrać. Ponadto rano to się bardziej zsuwa z łózka niż z niego schodzi, a pierwsze kroki to do apteczki i po tramal... ponadto zawroty głowy, cierpnięcie nóg i rąk, problemy z utrzymaniem sprzętów, czasem nawet bardzo lekkich. Dodatkowo lekarz neurolog skierował mamę na konsultację z ortopedą, bo podejrzewa dodtkowo coś z biodrami i kolanami, ale nie wykluczone, że sztywność i problemy z ruchomością też są odkręgoslupowe.
Nie wiemy co mamy robić. Jedyne zabiegi jakie lekarz zlecił na rehabilitację to magnetronik, laser itp. plus jeśli się uda ćwiczenia indywidualne z rehabilitantem. Niestety mama choć jest na zwolnieniu od stycznie, nie dostaje zasiłku ze swojej firmy(sprawa w sądzie pracy itp) więc nie mamy niestety możliwości pójść nigdzie prywatnie operacja to zawsze ostateczność, ale z tego co powiedział neurochirurg to prawdopodobnie i tak ona mamy nie ominie. wyraził się tylko, że gdyby tę rehabilitację udalo się przeprowadzić to troszkę wwzmocniłyby się mięśnie. pytanie tylko czy warto czekać kolejny czas i kolejna operację, bo mama nie miała nigdy wrażenia, że te rehabilitacje naprawdę jej pomagają.
mam też do Państwa takie pytanie-czy kiedy robiliście rezonans odcinka szyjnego to przed operacją badano Wam także resztę? moja mama całe życie pracowala fizycznie i mamy obawy, że reszta kręgoslupa niestety też nie jest w najlepszy stanie.
ps. bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i poświęcony czas
Początkująca
29-05-2014, 08:35:09

@dino 73
Długo czekaleś na termin operacji w Opolu ?
Pytanie też do wszystkich, czy długo czekaliście na termin operacji ? Ja czekalam 6 tygodni.
pozdrawiam,
Aga
Początkująca
29-05-2014, 09:01:27

Dodzwoniłam się do kliniki na Ligocie w Katowicach i powiedziano mi, że mają kontrakt z NFZem na ruchome implanty. Natomiast mój lekarz już podjął decyzje, w weekend wyjeżdża na tygodniowy urlop a w kolejnym mam być już operowana. Gdy raz mu zasugerowałam opinię innego lekarza odnośnie mojego stanu zdrowia to bardzo się denerwował i wypomniał mi to po miesiącu. Nie wiem co robić :(
Początkująca
29-05-2014, 09:15:57

Niestety wszystkie bóle związane z kręgosłupem są nieprzyjemne i bardzo bolesne ; /
Ja sama od dawna staram się wykonywać różne ćwiczenia jakie znalazłam na: http://www.strefaergonomii.pl ale jeżeli ktoś ma poważne problemy z plecami to jest to strasznie uciążliwe..
Forumowiczka
29-05-2014, 11:16:22

Aga(ciekawa) ja bym zwróciła uwagę na aspekt psychiczny.
Nie nam oceniać wybór techniki operacyjnej.
Pewnie nie ma jednej, słusznej i nieomylnej decyzji o czym świadczą niektóre wpisy na forum.
Jeżeli odczuwasz niedosyt informacji to może faktycznie ten czas został Ci po coś dany.
Przy wyborze lekarza i podejmowaniu decyzji często jest coś namacalnie odczuwalnego, porozumienie lekarz-pacjent i bezgraniczne zaufanie.
Może brzmi to górnolotnie ale dobrze kiedy jest przekonanie, że lekarz dokona najlepszego z możliwych wyboru a Ty takiego przekonania nie masz.
Może to wynika z autorytatywnego podejścia neurochirurga, braku pełnej informacji o za i przeciw danej metodzie.
A już pokazywanie humorów absolutnie nie powinno mieć miejsca.
Masz prawo do pytań jakkolwiek banalne by się one nie wydawały.
Jesteś oswojona z chorobą, podchodzisz racjonalnie. Pacjent powinien być partnerem w podejmowaniu decyzji po rozważeniu wątpliwości.
Aga, masz problem wielopoziomowy.
Taki brak zaufania może mieć przeniesienie na przebieg pooperacyjny.
Czy uzyskałaś informację na temat pozostałych uszkodzonych poziomów z jakimi niekorzystnymi objawami mimo operacji możesz się liczyć?
Chyba nie do końca, stąd pytania na forum o dalsze postępowanie rehabilitacyjno/operacyjne.
Dla spokoju w głowie chyba jednak warto skorzystać z innej konsultacji i tu może skorzystaj z doświadczenia forumowiczów w Twoim rejonie.
Być może jest to dobra kwalifikacja i innej opcji nie ma ale moim argumentem za kolejna opinią byłyby ten brak kropki nad I.
Opole wydaje się sensownym typem.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
29-05-2014, 20:50:25

Coś cicho się tu zrobiło, pewnie aura za tym stoi, znów zimno...
Chciałam Was zapytać czy wiecie coś na temat urządzenia do trakcji, tzw. neckstretcher:
http://www.innomed.pl/sklep/streczery/29-necsterczer.html
Jestem bardzo ciekawa czy to się sprawdza?
Początkująca
30-05-2014, 07:53:22

Dziękuję Wam.
Umówiłam już wczoraj wizytę w Opolu. Dzisiaj jadę na spotkanie z doktorem Ł. Będę też próbować dostać się do Krakowa. Problem mój jest ze mną już od lutego. od lutego zaliczyłam już dwie wizyty w szpitalu, żadna nie skończyła się operacją. Leżę, nie mogę pracować. Tak jak piszecie, mam bardzo dużo pytań i wiele wątpliwości a sił już powoli brak. Cieszę się, że trafiłam na to forum, niezależnie od tego jaką podejmę decyzję będę wiedziała że zrobiłam wszystko co mogłam.
Początkujący
30-05-2014, 16:34:27

Napiszcie proszę, kiedy Wam minął ból po operacji, kiedy mogliście normalnie spać.
Generalnie po operacji było wszystko ok.
Teraz, w 5 miesiącu po, odczuwam, że jednak coś mogło pójść nie tak (pamiętajcie - 2 poziomy).
Co kilka dni (prawdopodobnie po przeciążeniu) pojawia się ból po prawej stronie szyi, nie mogę wówczas nawet w prawo skręcić. Następnego dnia mija :)
Sen - jest ok, ale wstawanie ze snu - to masakra. Mam spięte mięśnie, mimo spania na poduszce ortopedycznej z pamięcią... Materac generalnie też z pianki, twardość 7, więc "średniotwardy". Gdy pochodzę, rozruszam się, wracam do normalności.
Generalnie rehabilitacja którą mam średnio mi pomaga :) A jeśli już pomaga, to krótkoterminowo.
Bo np. coś się uda rozluźnić, a spina się inna partia. Dziś np. odczuwam ból w środkowej części kręgosłupa (pomiędzy łopatką a kręgosłupem, ale nisko), ale to może być od żołądka - miałem stwierdzone nadżerki parę miesięcy temu.
Wiem, że muszę wzmocnić mięśnie i staram się robić ćwiczenia. Wiem, że mam problemy po prawej stronie (bark)
A może po prostu powinienem zmienić rehabilitanta?
Może ktoś napisać ile dochodził do siebie i czy miał po takim okresie podobne problemy?
Wczoraj akurat jak skręcałem w prawo, robiąc ćwiczenia, odczułem, że coś mi przeskoczyło i tym samym mi się zwiększył zakres. Równocześnie w lewo jest trochę ograniczony, ale nie ma tragedii.
Początkujący
30-05-2014, 16:36:10

ciekawa01 2014-05-30 09:53:22 Dziękuję Wam.
Umówiłam już wczoraj wizytę w Opolu. Dzisiaj jadę na spotkanie z doktorem Ł. Będę też próbować dostać się do Krakowa. Problem mój jest ze mną już od lutego. od lutego zaliczyłam już dwie wizyty w szpitalu, żadna nie skończyła się operacją. Leżę, nie mogę pracować. Tak jak piszecie, mam bardzo dużo pytań i wiele wątpliwości a sił już powoli brak. Cieszę się, że trafiłam na to forum, niezależnie od tego jaką podejmę decyzję będę wiedziała że zrobiłam wszystko co mogłam.
Ja byłem operowany przez dr. Łątkę :) Mam dwa implanty - ruchomy i stały. W Opolu - jeśli robią dwa poziomy - to raczej w takim układzie.
Jeśli chcesz ruchome, spróbuj też umówić się do dr. Marka Czernera, ortopedy, który operuje w Korfantowie, a to dobre centrum...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: