Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.
Miałam właśnie pytać czy w razie czego, w przypadku kolejnej operacji można wstawić ruchomy rząd wyżej, jeśli rząd niżej jest sztywny. Zastanawiam się też czy będę mogła skutecznie rehabilitować tę przepuklinę rząd wyżej np terapią Mckenziego ( o której słyszałam wiele dobrego ) pomimo sztywnego implantu rząd niżej ?
Nie próbowałam
rehabilitacji ponieważ mój neurochirurg powiedział mi, że mam się absolutnie nie dawać dotykać nikomu do czasu operacji.
Właściwie niewiele mi wytłumaczono, dopiero teraz gdy czytam pojawiają się pewne pytania. Operacji mam podać się w klinice na Ligocie w Katowicach, nie jestem pewna czy mają kontrakt z NFZem na ruchome implanty.
Bardzo chciałabym móc normalnie żyć z tym implantem przez resztę życia. Nie mam nic przeciwko bólowi od czasu do czasu który uśmierzę tabletką, więcej już nie zrobię sama remontu ( choć dokładnie rok temu robiłam, dźwigając olbrzymie ciężary), sportów wyczynowo nie uprawiałam i nie zamierzam, jestem gotowa nauczyć się odpowiedniej postawy, poddać się rehabilitacji i ćwiczyć codziennie do końca życia, ale chciałabym w tym wszystkim móc potańczyć na koncercie, pojechać w podróż do Indii i mieć siłę na to, żeby "biegać" w pracy tak aby być maksymalnie wydajną, chciałabym móc podnosić swoje dzieci przyszłe i bawić się z nimi. To wszystko mnie bardzo przeraża, nie boję się bólu po operacji, nie boję się pracy która mnie czeka.