Karolino,
mam dokładnie te same poziomy co ty, czyli C4/c5 i c5/c6. Co do implantów, to nie wiem jakie dostanę, ale raczej nie ruchome, ponieważ mam zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcające trzonów C3-C6 i stawów międzykręgowych C5/C6. Oprócz tego osteofity. Jeden z neurochirurgów, u których byłam powiedział, że przy takich zmianach nie stosuje się dysków ruchomych. Dr Łątka na konsultacji mówił, ze może uda się zastosować ruchomy, ale o tym zdecydują podczas operacji. Ja juz na ruchomy nie liczę, bo czuję, ze moja szyja jest w nieciekawym stanie. 2 innych lekarzy powiedziało, że mam w niej niezły bałagan. Teraz tylko marzę, aby mnie tylko zreperowali, nie ważne jak. Mimo, że mam 2
przepukliny to dr Łątka mówił, że operowany będzie jednen poziom. Nie wiem dlaczego. Nie dopytałam.
Na poziomie C5/C6 przepuklina uciska worek oponowy, rdzeń kręgowy i lewy korzeń C6. Na poziomie C4/C5 jest pośrodkowa przepuklina uciskająca worek oponowy i modelująca rdzeń kręgowy.
Mam też odprostowanie fizjologicznej
lordozy z kyfotycznym wygięciem na odcinku C3-C6.
Karolinko, jak daleko masz do Opola i do Bydgoszczy? Wiem, zę do Bydgoszczy ludzie jechali nawet z bardzo daleka (400km). W Bydgoszczy na NFZ czas oczekiwania na operację jest dłuższy niż w Opolu.
Co do ćwiczeń, to na początku próbowałam coś ćwiczyć, ale źle się czułam, więc zaprzestałam. Ogólnie moja kondycja fizyczna przez ostatnie miesiące spadła o jakieś 75%. Ja nawet boję się wychądzić sama z domu, Obawiam się, że zemdleję gdzieś na drodze. Miałam zasłabnięcia nawet przy lekkim przygięciu szyjki. Teraz czuję się jak totalny złom. A jeszcze niecały rok temu trenowałam amatorsko taniec towarzyski, do tego 2 razy w tygodniu chodziłam na ćwiczenia. Pewnie mi to też nie pomogło w mojej
dyskopatii.
Co do snu, to również mam problem ze spaniem. Zawsze spałam na boku, ale teraz gdy próbuję tak zasnąć, to okropnie mi drętwieją ręce więc się budzę i po spaniu. Oprócz tego okresowo i zmiennie ból karku, ramion, głowy, ucisk w szyi nie pozwalają na spokojny sen. Stres również nie sprzyja temu.
Najgorzej, że to się tak długo ciągnie. Ja wolę szybsze działanie. Na pewno nauczyłam się przez ostatnie miesiące cierpliwości.
........................................................................
Czy wiecie może jaka jest różnica w sformuowaniu "uciska" a "modeluje" rdzeń kręgowy. czy to jest to samo?
Pozdrawiam wszystkich