Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
28-02-2013, 18:47:47

Karolinko, czuję się zmiennie jak większość z nas przed. Czasami (choć rzadko) jest w miarę znośnie lecz ostatnio bóle głowy i karku nie pozwalają mi zasnąć. Odliczam dni do operacji i liczę na to, że już nie przesuną terminu. Mam być operowana w Opolu, ale nie wiem ktro będzie mnie operował. Chciałabym, aby to był ordynator, ale w tym czasie gdy mam mieć zabieg, on wyjeżdża na jakiś kongres. Mam urlop zdrowotny do końca sierpnia. Chciałabym od września wrócić do pracy, ale jeśli nie będę czuła się na siłach, to idę dalej na zwolnienie. Chciałabym zdążyć jeszcze z rehabilitacja poszpitalną. Zobaczymy jak się będę czuła po operacji. Nic na siłę. Zdrowie jest najważniejsze. Teraz tak twierdzę, choć dawniej była przede wszystkim praca. Na zwolnienia praktycznie nie chodziłam. Nawet z zawrotami glowy i w kołnierzu zasuwałam do roboty. Oj durny był człowiek, durny....Wydaje mi się, że teraz zmądrzałam Lepiej późno niż wcale.
Pozdrawiam
Wtajemniczona
28-02-2013, 19:08:28

Agachrab
Też ostatnio coraz bardziej dokucza mi głowa . Jakie masz poziomy ? Ja C4-5-6 a może jeszcze wiecej wyjdzie .Wiesz cos o implantach jakie dostaniesz ? Też zastanawiam sie nad Opolem ale martwię się odległością , daleko.
Do Bydgoszczy też daleko .
Czy robisz jakieś ćwiczenia izometryczne na inne partie kręgosłupa niż szyja ? Słyszałam że dobrze jest trochę poćwiczyć bo jest się w lepszej kondycji "PO" .
Ja mam duże problemy ze snem, ale to ponoć normalne w takich sytuacjach.
Pisz dużo i często , na pewno bedę czytać Cię z uwagą tak jak Piotra , Stokrotkę , Kasię ........i wszystkich.Dziękuję
Karolina
Wtajemniczona
28-02-2013, 20:35:32

Karolino,
mam dokładnie te same poziomy co ty, czyli C4/c5 i c5/c6. Co do implantów, to nie wiem jakie dostanę, ale raczej nie ruchome, ponieważ mam zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcające trzonów C3-C6 i stawów międzykręgowych C5/C6. Oprócz tego osteofity. Jeden z neurochirurgów, u których byłam powiedział, że przy takich zmianach nie stosuje się dysków ruchomych. Dr Łątka na konsultacji mówił, ze może uda się zastosować ruchomy, ale o tym zdecydują podczas operacji. Ja juz na ruchomy nie liczę, bo czuję, ze moja szyja jest w nieciekawym stanie. 2 innych lekarzy powiedziało, że mam w niej niezły bałagan. Teraz tylko marzę, aby mnie tylko zreperowali, nie ważne jak. Mimo, że mam 2 przepukliny to dr Łątka mówił, że operowany będzie jednen poziom. Nie wiem dlaczego. Nie dopytałam.
Na poziomie C5/C6 przepuklina uciska worek oponowy, rdzeń kręgowy i lewy korzeń C6. Na poziomie C4/C5 jest pośrodkowa przepuklina uciskająca worek oponowy i modelująca rdzeń kręgowy.
Mam też odprostowanie fizjologicznej lordozy z kyfotycznym wygięciem na odcinku C3-C6.
Karolinko, jak daleko masz do Opola i do Bydgoszczy? Wiem, zę do Bydgoszczy ludzie jechali nawet z bardzo daleka (400km). W Bydgoszczy na NFZ czas oczekiwania na operację jest dłuższy niż w Opolu.
Co do ćwiczeń, to na początku próbowałam coś ćwiczyć, ale źle się czułam, więc zaprzestałam. Ogólnie moja kondycja fizyczna przez ostatnie miesiące spadła o jakieś 75%. Ja nawet boję się wychądzić sama z domu, Obawiam się, że zemdleję gdzieś na drodze. Miałam zasłabnięcia nawet przy lekkim przygięciu szyjki. Teraz czuję się jak totalny złom. A jeszcze niecały rok temu trenowałam amatorsko taniec towarzyski, do tego 2 razy w tygodniu chodziłam na ćwiczenia. Pewnie mi to też nie pomogło w mojej dyskopatii.
Co do snu, to również mam problem ze spaniem. Zawsze spałam na boku, ale teraz gdy próbuję tak zasnąć, to okropnie mi drętwieją ręce więc się budzę i po spaniu. Oprócz tego okresowo i zmiennie ból karku, ramion, głowy, ucisk w szyi nie pozwalają na spokojny sen. Stres również nie sprzyja temu.
Najgorzej, że to się tak długo ciągnie. Ja wolę szybsze działanie. Na pewno nauczyłam się przez ostatnie miesiące cierpliwości.
........................................................................
Czy wiecie może jaka jest różnica w sformuowaniu "uciska" a "modeluje" rdzeń kręgowy. czy to jest to samo?
Pozdrawiam wszystkich
Wtajemniczona
28-02-2013, 21:12:01

Agachrab
na moje to zależnie od opisującego radiologa może oznaczac to samo.
choc na chłopski rozum wydaje mi się, ze ucisk jest wtedy, jak rdzeń nie ma juz za bardzo przestrzeni i "przytula się" do przeciwległej ściany kanału kręg. Modelowanie to wtedy kiedy z jednej strony jakby modeluje- zaokrągla się niejako np na dysku, ale za to z drugiej strony jest jeszcze trochę wolnej przestrzeni - ale głowy nie dam - to tylko moja interpretacja
jak moja neurolog zobaczyła na opiesie przed oglądnieciem płytki słowo "modelowanie" to powiedziała- oj nie lubimy tego
Pozdrowionka
Ela
Wtajemniczona
28-02-2013, 23:38:51

Agachrab
Kiedyś słyszałam , że rdzeń ma otoczke mielinową, Jesli ucisk jest mniejszy to to wlasnie modelowanie rdzenia bo nie ma jescze ucisku na rdzeń tylko na tą mielinową otoczkę. Odkształcona jest otoczka a nie rdzeń ale już jakby rdzenia zaczyna dotykać.
Jesli napisałam głupotę to przepraszam ale tak kidedyś mi tłumaczono
Karolina
gość
01-03-2013, 06:19:46

Agachrab chciałabym Ci napisać (Jak chcesz) coś o tym drugim Twoim poziomie, napisz do mnie bogunka@wp.pl
miłego dnia! :)
Początkująca
01-03-2013, 10:42:34

Witam wszystkich :)
Piotrek19...Miałeś racje...Byłam na konsultacji i czeka mnie operacja...ale czy jednego odc. czy całości C3-C7, zastanowią się w szpitalu. Mam zadzwonić za mc na oddział, podadzą mi termin...Dostałam również skierowanie na TK odc. L3-S1, jednak gdyby było coś do poprawki po mojej operacji (5mc a ból nie przechodzi) nikt na pomorzu tego się nie podejmie, bo jak usłyszałam "Tu jeszcze nie operują metodą Tlif". Może ktoś z Was wie ile czeka się na operacje w Trójmieście? Kończy mi się czas świadczeń rehabilitacyjnych...Nie przypuszczałam, że 5mc po jednej operacji, usłyszę o drugiej na innym odcinku :(
Forumowicz
01-03-2013, 12:40:55

Nic na siłę. Zdrowie jest najważniejsze. Teraz tak twierdzę, choć dawniej była przede wszystkim praca. Na zwolnienia praktycznie nie chodziłam. Nawet z zawrotami glowy i w kołnierzu zasuwałam do roboty. Oj durny był człowiek, durny....Wydaje mi się, że teraz zmądrzałam wink Lepiej późno niż wcale. -Agachrab można tylko za tobą powtóżyc.Tuti dobrze ,że sie ruszyło.Dobrze by zrobili za jednym podejściem ale jak zobacza to zdecyduja.Piszesz ,że kończy ci sie czas świadczeń.Poza 182-l4, to swiadczenia mozna dostac 12 miesiecy tak przynajmniej czytałem.Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI ze słonecznej wyspy UZNAM.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
01-03-2013, 15:20:29

Witam szanowne grono szyjek
Chciał bym was wszystkich przytulić i powiedzieć Wam że bardzo dziękuję za życzenia przesłane @ na forum oraz za telefony DZIĘKUJĘ Z CAŁEGO SERCA
Właśnie przed chwilą wylądowałem w domu jestem jeszcze słaby lecz obiecuję jak tylko czas , możliwość siedzenia przed komp. będzie napiszę coś więcej
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkujący
01-03-2013, 15:55:49

Aga ja mam napisane, że przepuklina "dyskretnie modeluje" przednią powierzchnię rdzenia i to jest to co pisały poprzedniczki - rdzeń się delikatnie odkształcił z przodu, ale jeszcze ma miejsce w kanale w tyłu, więc teoretycznie tragedii nie ma.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: