Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
28-02-2013, 07:42:51

an3 2013-02-27 20:51:06 zdecydowałam sie na operacje . U dr Andrychowskiego. o dyskopatii wiem od 2 tyg, o potrzebie opieracji tydzień. myślicie że to szybko? ale tak mnie boli kark i glowa że "chodzę po scianie"
byłam u trezch neurochirurgów i kazdy mówi to samo operacja - szybko.
boję sie
jak się zdecydowałaś to im szybciej tym lepiej bo tak to wegetujesz,męczysz się psychicznie i fizycznie .
Neurochirurg nic innego jak operacja nie powie , chociaż jak jest poważnym człowiekiem i jest początek kontuzji to powie stan nie operacyjny i uważać na siebie - masło maślane
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wtajemniczona
28-02-2013, 09:54:46

An3 - ja bylam operowana przez doktora 4 miesiace temu jak widac zyje i wracam do zdrowia:)
Ja chce odswiezyc temat niepelnosprawnosci, zabieram sie za skladanie dokumentów, ale tam jest tyle tych podpunktow ze nie wiem co zaznaczac, moze ktos skladal i mi pomoze?
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkująca
28-02-2013, 11:32:49

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Mnie P.Prof. nie chciał zrobić 3 poziomów naraz.Mnie po 2 operacji zdjęcie RTG kazał przysłać drugi operujący lekarz dr. Paczkowski i powiedział, że jak wszystko będzie dobrze to nie muszę przyjeżdzać.Jak zapisywałam się na wizytę prywatną do Pr.Harata to czekałam rok,może po operacji czeka się krócej?.Zapisałaś się na ul. Widok,czy może przyjmuje jeszcze w innym miejscu,bo w szpitalu pewnie lepiej mu głowy nie zawracać?. Pozdrowienia dla wszystkich szyjek.
Malgos
Początkująca
28-02-2013, 12:04:35

Witaj Kasia.Ja składałam już 3 razy.Dwa razy gdy byłam tylko po operacji kręgosłupa dostałam stopień lekki na dwa lata,natomiast gdy przyplątały mi się jeszcze dwie poważne choroby złożyłam następny wniosek,chociaż nie upłyneły jeszcze te dwa lata i dostałam stopień znaczny na stałe.Trzeba mieć jak najwięcej dokumentów z leczenia,karty szpitalne,wszelkie zrobione badania,tzn.np.rezonanse jak w naszym przypadku,dokumenty z rehabilitacji.Zaznaczaj jak najwięcj punktów,szczególnie ten o kartę parkingową,bo nam się należy.Najpierw musisz iść po druki do PCPR,tam dostaniesz 2 druki,jeden wypełniasz sama.a drugi lekarz najlepiej neurolog,bo na komisji lepiej patrzą na specjalistów.Z wypełnionymi papierami i z dokumentami leczenia orginałami i ksero idziesz do PCPR tzn.Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie składasz dokumenty i czekasz na komisję czsem nawet 2 miesiące.Można to też zrobić w ZUS,ale podobno trudniej dostać.Życzę powodzenia.
Malgos
gość
28-02-2013, 12:09:18

Janusz z Torunia przekazuje pozdrowienia i dziękuję za ciepłe myśli. Ma się dobrze, jutro wraca do domu.
Wtajemniczona
28-02-2013, 12:25:06

Mam te druki ale nie wiem co pozaznaczac w jakim celu skladam. Jest tam 11 punktow i nie wiem o co w wiekszosci chodzi i co mi to daje.
Papierow mam sporo, bo kseruje kazda historie choroby.
Neurolog, ortopeda, wypis ze szpitala z operacji, sanatorium i obszerna dokumentacje z rehabilitacji sprzed i po operacji.
Ten druk co ma lekarz wypisac to zamierzam isc do rodzinnego, bo do neurochirurga mam 300km, a do neurologa juz od roku nie chodze, bo skonczylo sie to na skierowaniu do neurochirurga i przepisywaniu lekow. Leki przepisuje teraz lekarz rodzinny a od operacji jestem pod kontrola u swojego operatora - aktualnie czekam na date rezonansu.
Co nalezy pozaznaczac w tych punktach???
1) odpowiedniego zatrudnienia,
2) szkolenia, w tym specjalistycznego
3) zatrudnienia w zakładzie aktywnsci zawodowej,
4) uczestnictwo w terapii zajeciowej,
5) konieczności zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze,
6) korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji.
7) korzystanie z ulg i uprawnień na podstawie art. 8 ust. 1 -Prawa o ruchu drogowym ze względu na ograniczenia sprawności ruchowej
8) korzystania z systemu pomocy społecznej,
9) uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego
10) uzyskania prawa do zamieszkania w oddzielnym pokoju
11) korzystania z innych ulg i uprawnień na podstawie odrębnych przepisów (jakich?) ................................
Prosze o pomoc
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Forumowiczka
28-02-2013, 12:51:41

Bogusiu przekaż Januszowi nasze uściski. Oczywiście my jego delikatnie i on nas delikatnie... jak to u dyskopatów bywa :)
pa, Asia
Początkująca
28-02-2013, 12:58:05

Mimo najszczerszych chęci trudno ci pomóc bo nie wiemy co tobie potrzeba. Najlepiej poproś o pomoc te panie które przyjmują wniosek.
Początkująca
28-02-2013, 13:18:30

Kasiu punkty 1,3,5,6,7,9 wpisz na tak.Jak będą rozpatrywali wniosek to i tak przyznają Ci to co oni będą chcieli,zależnie od tego ile masz chorób,jakie ograniczenia i jaką grupę dostaniesz.Nie wiem czy wiesz są 2 komisje,najpierw lekarska,a potem przechodzisz do drugiego pokoju i jest komisja tzw. socjalna na której pytają o warunki zamieszkania.stan rodzinny,ukończone szkoły,zatrudnienie i takie tam.Czasem dają odpowiedz od razu,a czasem przysyłają pocztą za ok 2 tyg.Jeśli jeszcze coś cię nurtuje możesz do mnie zadzwonić. Niematahari.Dziękuję.
Malgos
Forumowicz
28-02-2013, 13:58:00

Cześć PERYSKOPKI..Byłem na zabiegach wanna jest super,a nastepnie marszobieg- bardziej marsz niz bieg.Poprawiam kondycje.Pogoda słoneczna swietna widoczność nad morzem.Polecam morze szczególnie ten szum bardzo uspokaja.Na muj wniosek zus jeszcze nie odpowiedział-ciekawe ile ma na to czasu?A jak ktoś ma kontakt to proszę pozdrowić Janusza.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: