Raf z rehabilitacją musisz polegać przede wszystkim na opinii twojego lekarza- operującego cie. My mamy różne implanty, wstawiane w inny sposób, bo szkoły są różne. stąd jedni np. nosimy a inni nie noszą kołnierza. Zuzia była unieruchomiona w kołnierzu sztywnym (tak przynajmniej zrozumiałam, chyba że coś znów źle pamiętam). Wtedy są zaniki mięśni, dlatego ćwiczenia izometryczne pomagają. Ty (ani ja) nie nosimy kołnierzy sztywnych. nasze mięśnie pracują cały czas od operacji bez przerwy.
Nie wiem czy dlatego czy z innego powodu, mój lekarz ZABRONIŁ mi rehabilitacji dopóki nie minie 6 miesięcy PO. A potem mam głównie pływać, byle nie z zadartą głową.
Dlatego wydaje mi się, że lepiej nie porównywac sie między sobą z rehabilitacją, bo możemy sobie zaszkodzić.
Ja stwierdziłam,ze komuś muszę zaufać i iść w to w ciemno. Ufam temu, co wie co mi do kręgosłupa "wpakował".
Na razie pozwolił mi na ćwiczenia na orbitreku ale traktowanym jako steper - bez machania rekami. i dłuuuuugo jeszcze nic innego mi nie wolno.
Pozdrawiam, Asia