Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-12-2011, 20:02:27

Witam Wszystkich po ponad rocznej nieobecności..... kurczę po powrocie z sanatorium uciekł mi adres i niemogłam sobie za chiny przypomniec na jakiej stronie z |Wami wszystkimi pisałam.
Tak nawiasem chciałam poiwedzieć, że kurczę w cieszę się że Was po raz kolejny odnalazłam :)
Pozdrawiam
Forumowiczka
19-12-2011, 20:46:40

Witaj Zuzia :)
A jak się czujesz i co u ciebie słychać? Już rok po operacji?
jest dobrze?
Asia
Początkująca
19-12-2011, 21:02:53

Witaj Asiu :)
u mnie wszystko w porządku, jestem pod stałą kontrolą lekarza rodzinnego, raz na pół roku neurochirurg i jakoś powoli leci. rzadko kiedy sięgam po przeciwbólowe leki itp.
Na chwile obecną dostałam 2 grupę niepełnosprawności i zaczełam sie rozgladać za jakimś turnusem rehabilitacyjnym oraz zastanawiam sie powaznie nad wyjazdem znowu do snatorium lub szpitala uzdrowiskowego. Nadal siedzę bez pracy, ponieważ cięzko u nas z pracą i chyba bede sie starać o rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy bo sama niewiem co zrobić jak skończy mi sie zasiłek dla bezrobotnych. Ogólnie mówiąc czuje sie dobrze tylko zrobiła mi sie jakas gula na wysokości wyrostka pierosiowego czy jak to sie nazywa - w miejscu gdzie zginamy mocno głoe pochylając sie do przodu, ale rehabiolitanci mówiż że to od tego kołnierza ortopedycznego który noisłam bardzo długo..... ogólnie trtagedii wielkiej zdrowotnej niema, ale pracodawcy nie chc ą takich pracowników
:(
Forumowicz
19-12-2011, 21:08:31

zuzia2712 2011-12-19 22:02:53
Na chwile obecną dostałam 2 grupę niepełnosprawności
??
można jaśniej ??
Początkująca
19-12-2011, 21:19:43

raf 2011-12-19 22:08:31
zuzia2712 2011-12-19 22:02:53
Na chwile obecną dostałam 2 grupę niepełnosprawności
??
można jaśniej ??
stanełam na komisji ds. orzekania o niepełnopsprawności i otrzymałam zdaniem komisji orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności,
Forumowiczka
19-12-2011, 22:08:19

Zuzia a przypomnij co masz zrobione? Bo w wyszukiwarce zgłaszasz się już z okresu po sanatorium więc nie umiem się domyślić co było po operacji :)
ja w zeszłym roku jeszcze tu nie zaglądałam, więc nie miałam okazji cie poznać.
Asia
Forumowicz
19-12-2011, 22:22:15

zuzia2712
stanełam na komisji ds. orzekania o niepełnopsprawności i otrzymałam zdaniem komisji orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności,
To się domyślam , że komisja takowe orzeczenie daje i ze najpierw trzeba przed nią stanąć....
Ale ja np Twojej historii nie znam i musiały być jakieś przesłanki ku temu.
P.S.
Po jakim czasie lekarz/lekarze pozwalali wam zacząć jakieś ćwiczenia,basen cokolwiek alby usprawniać i dbać o siebie ?
gość
20-12-2011, 09:27:32

Rafie,
ja rehabilitację zaczęłam 7 tyg. PO. To był pobyt dzienny na oddziale rehabilitacyjnym przepisany przez neurochirurga. I tu zdania ich są podzielone - jeden mówił, że 6-8 tyg. PO to najlepszy moment, aby zacząć, inny, że dopiero po 3 miesiącach. To chyba zależy od tego jak się czujesz i czy nie przesadzisz z ćwiczeniami na początku.
Ćwiczyłam najpierw indywidualnie przez 3 tyg. pod opieką rehabilitantek, b.proste ćw. izometryczne, miałam też nagrzewanie szyi i barku lampą solux i na lędźwie TENZ oraz tzw. mobilizację czyli bardzo łagodne masaże szyi i karku. Po tych 3 tyg. chodziłam przez 2 tyg. ćwiczyć grupowo i tu było trudniej ale ćwiczyć należy "do bólu a nie z bólem" jak mi powtarzano.
Teraz czekam na następną "dawkę" rehabilitacji - 6 tyg od 2 stycznia, dostałam ją z ZUS-u (w dobrym ośrodku w Olsztynie) od tego pseudo lekarza, o którym pisałam wcześniej...
Wbito mi do głowy, że należy ćwiczyć co najmniej przez rok, chociaż co drugi dzień, aby utrzymać jako taką formę mięśni, które podtrzymują kręgosłup.
Mam syna w Gdańsku na fizjoterapii i on mnie też mobilizuje do ćwiczeń ale przyznaję się bez bicia, że czasami sobie odpuszczam bo po prostu mi się nie chce.
Pozdrawiam
Ania z Olsztyna
gość
20-12-2011, 09:57:35

A co do książek dla pań i panów to polecam "Zwyczajnego faceta" Kalicińskiej - jeśli ktoś czytał to wie o czym mówię...
gość
20-12-2011, 09:58:55

Ania z Olsztyna
tak szybko poszło, że nie zdążyłam się podpisać

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: