Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-11-2020, 09:12:00

Witajcie😀
Życzę powodzenia operowanym.
A ja ostatnio zrobiłam RTG i tak pięknie wyglądają moje ciała obce...

7.12.2018 c6/c7 25.02.2020 c5/c6
Forumowicz
10-11-2020, 09:21:17

Ala-Ala
Na drugim zdjęciu to co to jest za wygięcie z przestrzenią ? Tak musi być ?
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowicz
10-11-2020, 09:24:55

Gość 2020-11-09 23:40:17
czemu nie można podnosić rąk do góry?
Jak Cię organizm puści to podnoś ile chcesz. Uprzedzam, będzie bolało, powinno boleć i może się zdarzyć, że cała robota poszła na marne. To co naprawili - zostało zepsute. .
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
10-11-2020, 09:37:22

Dorka1616 2020-11-09 18:16:03
Mateusz, wszystko zależy ile poziomów Ci doktor zrobi. To jedno, drugie czy bedziesz mial stabilizację. Trochę to skomplikowane, zależy jaki masz stan kręgosłupa. Bez stabilizacji( płytka przykrecona do kręgów) chodzi się w kołnierzu ok 6 tygodni, ze stabilizacja kołnierza nie ma. Wiem, że doktorzy czasem mówią, ze powrot do zdrowia jest dość szybki ale niestety tak nie jest.Problem przede wszystkim jest w obciazeniu szyji, po zabiegu sam ciezar glowy jest dla kregoslupa wyzwaniem. Dlatego ciezko przesunac nawet glowe na poduszce, dopiero po jakims czasie da sie to zrobic normalnie. Kazda pozycja przyjeta za dlugo powoduje jednak takie ciagniecie. Chodzic za dlugo sie nie da,siedziec i lezec. Ja w ciągu dnia stale zmieniam pozycję, zeby nie doprowadzić do bólu. W domu robie praktycznie wszystko, oczywiście powoli bez szaleństwa. Wyzwaniem jest podnoszenie rąk do góry ale poprostu tego nie robię. No i oczywiście jazda autem, jeszcze sie nie odważyłam, poczekam jeszcze trochę
Wiec nie chcę Cie martwić ale powrot do pracy po tak krótkim czasie... będzie ciężko. Wiesz, na siłę można wszystko, tylko po co marnować zabieg i obciążać segmenty powyżej. Zobaczysz jak się bedziesz czuł ale trzeba zadbać o siebie
Początkujący
10-11-2020, 09:41:49

To zapewne implant ruchomy, mam podobnie. Co do samej operacji, ja nie miałem ani problemów z przełykaniem, ani bólu, ani chrypki. Problemu z unoszeniem rąk też nie miałem i nie mam, więc to pewnie nie jest regułą. Za to prawie 6tyg po operacji aż tak różowo jak obiecywali nie jest ;) tzn. o problemie nie zapomniałem. Właśnie kończy mi się l4 a mam pracę siedzącą.
Przez ten czas zgodnie z zaleceniem brałem przeciwzapalny aby opóźnić zrost kostny (ze względu na impant ruchomy) oraz na noc sirdalud. Pewnie dzięki lekom było całkiem dobrze, chociaż mam ograniczony zakres ruchów, szczególnie przy skręcie w prawo idzie ból do palców. W środku przy karku też siedzi takie uczucie jakby mały nożyk który razi tą okolicę.. nie wiem czy tak ma być i czy mogę sobie mówić "będzie lepiej" czy jednak coś się dzieje, bo objawy podobne jak przed operacją, ale może trzeba więcej czasu?
Zrobił mi się też bliznowiec w miejscu rany ;)
rupafin: miałaś 2 implanty ruchome za jednym razem wstawione? zdradzisz u kogo? pamiętasz jak wyglądały pierwsze miesiące?
danielo: jak u Ciebie sytuacja?
Wtajemniczona
10-11-2020, 11:50:33

cameleon
rupafin: miałaś 2 implanty ruchome za jednym razem wstawione? zdradzisz u kogo? pamiętasz jak wyglądały pierwsze miesiące?
Tak oba ruchome za jednym zamachem. Robił dr Chrzanowski w Krakowie. Robi nawet trzy od razu, więc nawet nie proponował rozdzielenia na dwie operacje.
Pierwsze miesiące do łatwych nie należały. Takie objawy o jakich piszesz też miałam. Ból i drętwienie ręki z osłabieniem siły mięśniowej. Minęło po intensywnej rehabilitacji. Wizyta u rehabilitanta 3 razy w tygodniu, poza tym zlecone ćwiczenia min. dwa razy dziennie i tak przez 3 miesiące. Rehabilitant z polecenia dr, który się z nim po każdym tygodniu kontaktował i zdawał relacje z postępu. Po 4 miesiącach wróciłam do pracy, ale ciągle jeszcze źle znosiłam dłuższe siedzenie, czy jazdę samochodem. Mniej więcej po roku sytuacja się ustabilizowała. W drugim roku sporadycznie przy mocnym przeciążeniu coś mi dolegało. Od 4 kat bez objawów i ograniczeń. Tyle, że staram się prowadzić higieniczny dla kręgosłupa styl życia tzn. Pozycja przy pracy na komputerze (teraz w czasie pracy zdalnej pracuję siedząc na dużej piłce Thera Band), mam ustawioną przypominajkę żeby co jakiś czas wstać od kompa i się poruszać, wzmacnianie mięśni brzucha i miednicy (ćwiczę fitnes). Materac, czy poduszka teraz już nie robią mi większej różnicy, ale generalnie lubię komfort
Co do blizny, to na szyi przeważnie robi się taka „gąsienica”. Smaruj maścią z silikonem, kremem na blizny i chroń od słońca. Dobrze robi taki masaż blizny. Filmiki znajdziesz na YouTube, żeby nie robiły się zrosty. Wtedy przy ruchach głowy szyja nienaturalnie się układa. Jeżeli nie masz genetycznych tendencji do silnego bliznowacenia to ten przerost zniknie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
10-11-2020, 12:54:58

Właśnie wróciłam z rehabilitacji. Cudowne uczucie, jakbym była w spa Mam swietna rehabilitantke od kilku lat, zna sie na rzeczy. Nawet nie zapomniałam, że mam tyle mięśni hihi. Wszystko bardzo delikatnie naciąga, wymasowala delikatnie ranę i szyjkę, uczucie błogości. Potem masaż delikatny ramion i okolice łopatek. Dodała laser i magnetronik. Pewnie odczuje to wieczorkiem, ale narazie jest cudownie, błogo Polecam wszystkim
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
10-11-2020, 13:05:04

Ranę smaruje nadal, najpierw maścią z antybiotykiem, teraz takim Uniżelem. Goi sie super już powoli staje się coraz jaśniejsza, wiec jest ok. Szwy mialam rozpuszczalne, tzw, rychłozrost, wiec nie miałam problemu z wyciąganiem.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
10-11-2020, 13:10:14

Super Dorka rehabilitacja potrafi zdziałać wiele :) a może w ogóle tego nie odczujesz tylko dalej będzie takie uczucie błogości życze aby tak było :) chyba tego Twoja szyjka potrzebowała.
Forumowiczka
10-11-2020, 14:30:16

Daagula, to Ty twardo jutro na oddział. Super, cieszę sie. Tobie też zrobi jak u mnie, niewielkie naciecie i bez szwów do wyciągania. Kupiłas sobie jakiś streptils do ssania, uwierz bardzo pomocne po zabiegu. Niweluje ból po rurce, polecam, przetestowałam po raz drugi i oczywiście rozdałam resztę na sali dziewczynom po zabiegach. Dobry jest ten z miodem.
Myślę, że Kasia już po zabiegu skoro nie pisała od rana. Mateusz dziś miał iść na oddział. Ale się zrobił ruch w,, interesie,, a taka cisza była. Ale to dobrze, bedziecie już wszyscy po

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: