Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
09-11-2020, 17:20:11

Jeszcze ważna informacja, noszenie czegokolwiek powyzej 1 kg przez pare tygodni, z tym jest ciężko. Musisz na to uważać. Implanty sie goją, wiec trzeba uważać.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
09-11-2020, 17:31:49

Trzeba kilka rzeczy zapamiętać, tutaj na forum kiedyś widziałam taki kodeks szyjek. Trzeba by było poszperać i wygrzebać.
U mnie dziś jakaś tragedia, ból mi taki wszedł z prawej strony karku, że nie mogę głową ruszyć w ogóle na prawo i do tyłu bo mnie blokuje coś za często ta prawa strona się ostatnio odzywa, a tu lewa na celowniku doktora. Zobaczymy co powie.
Forumowiczka
09-11-2020, 17:45:30

Daagula, spokojnie, zrobi Ci ponowny rezonans i podejmie decyzje. Tylko koniecznie mu o tym powiedz, wiesz, że sam rezonans to nie wszystko. Ja też dziś chyba przesadziłam, zrobiłam sobie pieszą wycieczkę na drugi koniec miasteczka. Niby to nie daleko, w sumie w obie strony ok. 4 km ale niestety to było za dużo. Leże całe popołudnie, szyja ciągnie dość mocno. Dobrze, że wspomagam się kołnierzem inaczej byłoby nie ciekawie. Byłe do przodu
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
09-11-2020, 17:50:37

A jeszcze... ja też miałam ucisk na lewą strone i jakies 2 miesiace przed zabiegiem doszła prawa strona. Po zabiegu ból w lewej minął zupełnie ale z prawej czuję jeszcze ból w łopatce. Nie wiem o co chodzi, jutro pogadam z rehabilitantka
Forumowiczka
09-11-2020, 17:52:05

Kasiu, co tam u Ciebie? Jak samopoczucie?
Początkujący
09-11-2020, 18:01:46

Dzięki Dorka, zobaczmy jak będzie, na pewno na siłę nie będę niczego robił. Będę zdawał relację ze szpitala i po. No, chyba że sparaliżuje mnie całkowicie po zabiegu
Forumowiczka
09-11-2020, 18:08:15

Mateusz, gdzie się operujesz?
Forumowiczka
09-11-2020, 18:20:16

MateuszGr 2020-11-09 19:01:46
No, chyba że sparaliżuje mnie całkowicie po zabiegu
A skad takie myślenie? Wybij sobie to z głowy wiem, że strach jest, sama się boję ale nie wolno tak myśleć. Będzie dobrze, wszystko się uda, musi!
Dorka, wiesz teraz jakie są Twoje możliwości spaceru i z pewnością następnym razem będzie lepiej! A teraz trzeba dać szyjce odpocząć. Z pewnością powiem o tym doktorowi, ratuje się dziś amolem, trochę się natre to jak rozrzeje to ból trochę lżejszy.
P.S
Dorka dzwoniłaś pytać o wizytę kontrolną?
Forumowiczka
09-11-2020, 18:24:36

Wklejam Wam znalezione tutaj na forum, może komuś się przyda :)
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu
Forumowiczka
09-11-2020, 18:39:29

Daagula, jeszcze nie dzwoniłam. Poczekam jeszcze jak zaplanuje kilkudniowy pobyt w Mielcu. W sumie to nie mam jak dojechać, sama nie wsiądę do auta a mój musi sobie wziąć urlop na piatek żeby mnie zawieść. Także spokojnie, wszystko sie goi, uważam na siebie. A w sumie to musi mi dać skierowanie na rezonans lędźwiowego, ale, że narazie zyje jeszcze tym zabiegiem, nie chce mi się myśleć już o następnym hihi Poczytam rezonans i zaś mi się coś wkreci, wiec poczekam jeszcze trochę. 32

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: