Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
10-11-2020, 14:52:27

Hej. Jestem już po. Zabieg trwał gdzieś ok 2,5h - tak mi się wydaje. Lezę i dochodzę do siebie. Później napiszę więcej.
Początkująca
10-11-2020, 15:01:33

kawo 2020-11-10 10:21:17
Ala-Ala
Na drugim zdjęciu to co to jest za wygięcie z przestrzenią ? Tak musi być ?
Kawo to implant ruchomy Mobi C, takie cudeńko
7.12.2018 c6/c7 25.02.2020 c5/c6
Początkujący
10-11-2020, 15:01:53

rupafin 2020-11-10 12:50:33
Pierwsze miesiące do łatwych nie należały. Takie objawy o jakich piszesz też miałam. Ból i drętwienie ręki z osłabieniem siły mięśniowej. Minęło po intensywnej rehabilitacji. Wizyta u rehabilitanta 3 razy w tygodniu, poza tym zlecone ćwiczenia min. dwa razy dziennie i tak przez 3 miesiące.
A jaki rodzaj rehabilitacji pomógł? intensywna masz na myśli częsta czy mocna?
Ja byłem w zeszłym tygodniu 2x na terapii manualnej metodą FDM/stecco, ale jeszcze chyba za mocna, oprócz tego codziennie na polu magn i głebokiej oscylacji (kark, ramie + blizna) ale w to do końca nie wierzę. Umawiam się obecnie do osteopaty.
Bliznę smaruję contratubex + miałem pokazane jak ją rozciągać więc mam nadzieje że ta wypukłość jakby kabel w środku się zmniejszy
Forumowiczka
10-11-2020, 15:23:34

A no już jutro. Boję się jak cholewcia kupiłam sobie tabletki łagodzące jakieś ziołowe zaraz ostatnie pakowanie i gotowa
Forumowiczka
10-11-2020, 15:26:50

KASIU super, cieszę się że już po. Dochodź do siebie, odezwij się jak będziesz na siłach :)
Forumowiczka
10-11-2020, 15:34:06

Kasiu, super, że się odezwałaś. Cieszę się, ze masz to juz za sobą. Napisz jutro wiecej, jak sie czujesz i wogóle a teraz odpoczywaj
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
10-11-2020, 15:37:40

Daagula, głowa do góry, będzie dobrze Wiesz, że pozytywne nastawienie to ogromny sukces Trzymam kciuki
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkujący
10-11-2020, 15:37:45

Ala_ala jak się czujesz? C6/c7 to był implant nieruchomy i potem nastąpiła choroba sąsiedniego segmentu?
Wtajemniczona
10-11-2020, 18:14:34

cameleon 2020-11-10 16:01:53
A jaki rodzaj rehabilitacji pomógł? intensywna masz na myśli częsta czy mocna?
Ja byłem w zeszłym tygodniu 2x na terapii manualnej metodą FDM/stecco, ale jeszcze chyba za mocna, oprócz tego codziennie na polu magn i głebokiej oscylacji (kark, ramie + blizna) ale w to do końca nie wierzę. Umawiam się obecnie do osteopaty.
Bliznę smaruję contratubex + miałem pokazane jak ją rozciągać więc mam nadzieje że ta wypukłość jakby kabel w środku się zmniejszy
Dr skierował mnie do rehabilitanta/osteopaty z którym współpracuje. Ten przed każdą moją wizytą kontrolną zdawał „raport z postępów rehabilitacji”. Nie umawiałam się na konkretne techniki typu PNF czy inne. On sam decydował co w danym dniu będzie robił. Wizyta wyglądała tak: 45-60 minut terapii u niego, a potem na salę ćwiczeń i ćwiczenia które on zlecił pod okiem młodszych rehabilitantów. Ćwiczenia zajmowały 1-1,5 godziny.
Terapia w gabinecie do przyjemnych nie należała. Nie było to głaskanie. Nic na siłę, ale do granicy bólu. Czasem jak znalazł napięty mięsień albo przykurcz to myślałam że go ugryzę Na koniec czasem zakładał takie jakby pineski na kilka godzin, miało to przedłużyć efekt terapii, ale nie było bolesne. Czasem też robił igłoterapię suchą. W zasadzie on o wszystkim decydował. Mi pozostawiał wybór muzyki na czas wizyty
Na sali ćwiczeń dostawałam zestawy ćwiczeń i sprawdzali czy dobrze je robię. Miałam je wykonywać dwa razy dziennie.
Na taką rehabilitację chodziłam 3 razy w tygodniu przez 3 miesiące. Uzyskałam wtedy pełny zakres ruchomości i bezbólowe funkcjonowanie bez przeciążenia. Jeżeli przeholowałam to oczywiście musiałam to odcierpieć. Potem chodziłam raz w tygodniu, dalej co dwa tygodnie aż do sporadycznych wizyt. Po takiej wizycie przychodziłam do domu i szlam spać, bo byłam mega zmęczona i fizycznie i psychicznie, ale postęp był widoczny.
Nie miałam żadnych fizykoterapii typu laser, prądy, pole magnetyczne itp. Mój rehabilitant nie robił takich rzeczy, a z drugiej strony ja nie bardzo w to wierzę. Gdyby pole magnetyczne miało leczyć to po rezonansie powinno być całkowite uzdrowienie
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
10-11-2020, 18:16:08

Daagula 2020-11-10 16:23:34
A no już jutro. Boję się jak cholewcia kupiłam sobie tabletki łagodzące jakieś ziołowe zaraz ostatnie pakowanie i gotowa
Będzie dobrze. Szyja tytanowa to nie byle co
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: