Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
08-11-2019, 11:39:56

No podobno to czucie po stronie nacięcia wraca czasem nawet po kilku miesiącach ;) zresztą...o czym mowa...jestem po trzech cesarkach więc pamiętam, że też nie czułam przy bliźnie tej skóry dość długo - jakbym drapała się po totalnie znieczulonym miejscu 😜
Forumowiczka
08-11-2019, 11:44:05

AgaZielona 2019-11-08 12:38:44
Z tym kołnierzem każdy lekarz ma inne podejście właśnie. Dla mnie to dziwne, że mam chodzić bez. Zakładam tylko, jak wychodzę z domu, ale dotychczas tylko raz byłam na spacerze. W przyszłym tyg odwiedzi mnie moja fizjoterapeutka, pomóc przy ćwiczeniach izometrycznych, to ciekawe, co powie o tym kołnierzu, dam znać.
Dokładnie...są różne szkoły, większość chyba Szyjek tu na forum to miała kołnierz właśnie do samochodu czy ma spacery...mi lekarz na wizycie powiedział że 4 tygodnie kołnierza i jak Cię wybudzają z narkozy to już kołnierz jest na szyi...nie ukrywam - będę się czuła pewniej, zwłaszcza że powrót do domu to ponad 250 km a cholera wie czy już śniegiem nie sypnie 🙈
gość
08-11-2019, 11:52:46

Witajcie drogie Szyjki! 🙂 Czy wiecie może, kiedy można wystąpić o orzeczenie o niepełnosprawności? Jak już pisałam wcześniej, jestem miesiąc po wystawieniu dwóch implantów. Oczywiście na zwolnieniu lekarskim, już wiem że na pewno jeszcze przez kilka miesięcy. Gdzieś na tym forum przeczytałam że ktoś zgłosił się z tą sprawą po powrocie do pracy i dostał informację, że skoro już pracuje tzn że nie jest niepełnosprawny . Hmm...
Czy możecie mi coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Was serdecznie
Beata
Wtajemniczona
08-11-2019, 11:57:18

Myślę, że to nie jest Twoja przeczulica, tylko objaw z kręgosłupa. 2 lata temu miałam wypadek samochodowy i wtedy zaczęły się objawy. Drętwienia rąk, nóg, potykanie się, tluczenie wszystkiego, co chwyciłam w ręce. Wykręcało mi palce u dłoni. Neurochirurg z Zielonej Góry twierdził, że to nie ma nic wspólnego z moimi przepuklinami, a one mogą się wchłonąć. Byłam u reumatologa, neurologa, ciągle badania i nikt nie potrafił mi pomóc. Więc odpusciłam temat i zaakceptowałam swoją niezdarność. Aż do września teraz, nagła rwa barkowa. Znalazłam innego neurochirurga i on powiedział, że te objawy już dawno były przez te przepukliny. Każdy lekarz ma inną filozofię. Wierzę, że Tobie po operacji też odejdą i zostanie tylko ból pooperacyjny.
Wtajemniczona
08-11-2019, 12:02:38

Gość 2019-11-08 12:52:46
Witajcie drogie Szyjki! 🙂 Czy wiecie może, kiedy można wystąpić o orzeczenie o niepełnosprawności? Jak już pisałam wcześniej, jestem miesiąc po wystawieniu dwóch implantów. Oczywiście na zwolnieniu lekarskim, już wiem że na pewno jeszcze przez kilka miesięcy. Gdzieś na tym forum przeczytałam że ktoś zgłosił się z tą sprawą po powrocie do pracy i dostał informację, że skoro już pracuje tzn że nie jest niepełnosprawny . Hmm...
Czy możecie mi coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Was serdecznie
Beata
Podpinam się pod pytanie Beaty. I na jak długo dają ten stopień niepełnosprawności?
Forumowiczka
08-11-2019, 12:21:05

A to nie na stałe ? Przecież operacja była, implanty wstawione więc tego się nie cofnie część chyba Szyjek składała dokumenty będąc na zwolnieniu, część będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym...bo to chyba nie w ZUS się składa tylko w PCPR
Wtajemniczona
08-11-2019, 12:39:44

Bidusia81 2019-11-08 13:21:05
A to nie na stałe ? Przecież operacja była, implanty wstawione więc tego się nie cofnie część chyba Szyjek składała dokumenty będąc na zwolnieniu, część będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym...bo to chyba nie w ZUS się składa tylko w PCPR
Słyszałam od znajomych, że dostawali np. na rok. Tylko nie byli po szyji, jeden miał endoprotezę w stawie kolanowy. Mam nadzieję, że w naszym przypadku jest inaczej. W końcu jesteśmy usztywnieni do końca życia. Na pewno składa się w PCWR, w niektórych miejscowościach można w MOPS. Pytanie, czy wniosek wypełnia operujący neurochirurg czy może być neurolog (na podst. papierów)?
Forumowiczka
08-11-2019, 12:46:10

AgaZielona 2019-11-08 13:39:44
Bidusia81 2019-11-08 13:21:05
Słyszałam od znajomych, że dostawali np. na rok. Tylko nie byli po szyji, jeden miał endoprotezę w stawie kolanowy. Mam nadzieję, że w naszym przypadku jest inaczej. W końcu jesteśmy usztywnieni do końca życia. Na pewno składa się w PCWR, w niektórych miejscowościach można w MOPS. Pytanie, czy wniosek wypełnia operujący neurochirurg czy może być neurolog (na podst. papierów)?
Na pewno trzeba dołączyć zaświadczenie od lekarza specjalisty...ale chyba wniosek samemu się ogarnia 😉
Wtajemniczona
08-11-2019, 12:54:35

Dzwoniłam do PCPR w mojej miejscowości (Głogów) i dowiedziałam się, żeby uzyskać stopień niepełnosprawności trzeba złożyć dokumenty w starostwie. Pani poinformowała mnie, że w zależności od schorzenia otrzymuje się stopień na określony czas. Najlepiej też mieć już historię choroby, czyli trzeba trochę chorować i mieć dokumentację. A do PCPR można się zgłosić z już otrzymanym papierem nadającym niepełnosprawność celem uzyskania od nich pomocy finansowej, dofinansowań. Tyle się dowiedziałam.
gość
08-11-2019, 15:54:44

Witam serdecznie wszystkie Szyjki.
Jeżeli chodzi o stopień niepełnosprawności to ja po operacji kręgosłupa szyjnego wróciłam do pracy w kwietniu a dokumenty na niepełnosprawność składałam w lipcu . Komisję miałam w sierpniu ,dostałam stopień umiarkowany stopień niepełnosprawności do sierpnia 2022 roku.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: