Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-05-2012, 06:57:09

Hej.Dopiero co sie zalogowalam.jestem nowa.Witam wszystkich.Przegladam dzialy medyczne.O czym ludzie mowia.Co na forum jest.Slonecznego dnia zycze. Izyda.
Wtajemniczona
03-05-2012, 07:39:55

Dziękuję.....
Co ja bez Was bym zrobiła...Siedziałabym i ryczała..
Teraz też popłakuję po kątach:))
Miłego dnia życzę...Wszystkim:)***
Dół mnie nie opuszcza....:(
Halina z mielopatią...
Halina z mielopatią...
gość
03-05-2012, 07:49:09

Spinko dziękuję.
Vika mam tak samo z ręką, albo w kieszeni albo na piersi, spuszczona w dół od razu boli, ale myślałam, że po operacji to mija bezpowrotnie
Zosiu jestem za przywiązaniem Marcina
Marcinie korzystam z terapii manualnej ale mój terapeta poza dwoma ćwiczeniami nic mi nie pokazuje, nie jestem zbyt komunikatywna (w moim odczuciu, ja się stresuje nie potrafię pytać). Mam stenozę C5-C7, czekam na implant ruchomy na C5-C6, 1 poziom bo neurochirurg uważa że jestem młoda i to źle dla kręgosłupa usztywniać go na dwóch poziomach od razu, mówi że lepiej to zrobić jak nie będzie wyjścia. C5-C6 mocno uciska rdzeń.
W lędźwiowym 3 przepukliny, ćwiczę w zasadzie samo napinanie mięśni, staram się dużo chodzić. Mieszkam w małym mieście, nie ma szans na miejscu na rehabilitację metodami o których piszesz. Jest coś co mogę zrobić by było lepeij? Czy wg Ciebie stenoza musi być operowana?
pozdrawiam.
Forumowiczka
03-05-2012, 08:31:32

Bogusiu, Marcin jest z krwi i kości fizjoterapeutą,nie tam jakiś farbowany lis
Pobawiłam się w śledczego
Do tego chyba z ,,bzikiem" na punkcie tego czym się zajmuje.
Fajnie że zagościł oby jak najdłużej na forum.Takiej kompetentnej osoby tu brakowało.
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,27681,0,przepuklina-kregoslupa
Może jeszcze ktoś nie wyszukał tego postu autorstwa Marcina.Warto się zapoznać.
Radosnego,nieustającego łikendowania Z.
Wtajemniczona
03-05-2012, 08:47:17

Ale jestem z siebie dumna!....
Sama....wstawiłam swoją swoją gębę..:)))
Fotka robiona równo rok temu...3 miesiące po operacji...
Jeszcze raz życzę dnia bez bólu...
halina z mielopatią,,,
Halina z mielopatią...
gość
03-05-2012, 09:05:57

Zosiu, dziękuję, nie czytałam tego posta....pożyteczny.
wow kręgosłup to mnie bolał naście lat temu teraz wcale albo ręce albo pośladki, nogi, czyli bu...
Słońca życzę
Wtajemniczony
03-05-2012, 09:57:20

pawik 2012-05-03 09:49:09 Spinko dziękuję.
Vika mam tak samo z ręką, albo w kieszeni albo na piersi, spuszczona w dół od razu boli, ale myślałam, że po operacji to mija bezpowrotnie
Zosiu jestem za przywiązaniem Marcina
Marcinie korzystam z terapii manualnej ale mój terapeta poza dwoma ćwiczeniami nic mi nie pokazuje, nie jestem zbyt komunikatywna (w moim odczuciu, ja się stresuje nie potrafię pytać). Mam stenozę C5-C7, czekam na implant ruchomy na C5-C6, 1 poziom bo neurochirurg uważa że jestem młoda i to źle dla kręgosłupa usztywniać go na dwóch poziomach od razu, mówi że lepiej to zrobić jak nie będzie wyjścia. C5-C6 mocno uciska rdzeń.
W lędźwiowym 3 przepukliny, ćwiczę w zasadzie samo napinanie mięśni, staram się dużo chodzić. Mieszkam w małym mieście, nie ma szans na miejscu na rehabilitację metodami o których piszesz. Jest coś co mogę zrobić by było lepeij? Czy wg Ciebie stenoza musi być operowana?
pozdrawiam.
Czy możesz dokładnie opisać swoje objawy? Chodzi o rozróżnienie czy stenoza jest otworowa czy kanałowa (bo w obu przypadkach leczenie zachowawcze jest trochę inne) czy może ona sobie poprostu jest ale objawy idą np z protruzji krążka międzykręgowego (stenoza dawałaby raczej stałe objawy , które mogłyby się zmieniać w konkretnych pozycjach, ale w pozycji swobodnej raczej byłyby stałe). C5-C6 mocno uciska rdzeń czy oponę rdzenia? (tutaj jest bardzo duża różnica!, jakie są tego objawy?).
Jeżeli chodzi o LS- jeżeli są to tylne wypukliny to samo chodzenie powinno przynosić Ci znaczącą ulgę (objawy powinny albo się centarlizować czyli kierować w stronę kręgosłupa, albo całkowicie ustąpić). Warto unikać kanap i foteli w których się zapadamy a zamiast tego siedzieć na krzesłach z małym zwiniętym ręcznikiem na wysokości kręgosłupa lędźwiowego (pod warunkiem że będzie to zmniejszać lub centralizować Twoje objawy). Tak czy inaczej dla mnie istotne są objawy, bo po nich można poznać która wypuklina jest przyczyną dolegliwości, jaki jest jej "kierunek" itd.
Aha, kojarzysz może jaką metodą posługuje się Twój terapeuta? Cyriax, Mulligan, Maitland, Ackermann, Kalterborn?
Hamer - gratuluje duszy detektywa;) wieczorem odpisze na @.
Pozdrawiam
Marcin S.
gość
03-05-2012, 09:58:53

To i ja dodam sznureczek do przywiązania Marcina
Bardzo się cieszę, ze ktoś taki jest z nami.
Marcinie, stopa opadała, to znaczy opada jak leżę. Chodze całkiem dobrze i nawet nie zarzucam stopą. Od kilku lat w Miliczu mam przeprowadzane zabiegi pobudzania nerwu i pomogło, teraz chodze sprawnie.
Niepokoi mnie natomiast kłujący bół w posladku, który czasem jest dość dokuczliwy, boli też operowany obszar - ale to chyba normalne.. 6 tygodni temu miałam trwający 9 godzin zabieg stabilizacji l3-4, l4-5, l5-s1 techniką TLIF. Bardzo trudno odzyskuję sprawnośc. Jedyny pozytyw, to że częściowo odzyskałam wzrost. Do kontroli idę na początku czerwca. Nie wiem czy już wpadać w panikę, czy dać sobie czas.
Mój doktor powiedział, że zabieg poprzestawiał mi całkowicie kręgosłup /kręgozmyki, podwichnięcia, ante i retrolisteza i bardzo duża prawostronna skolioza, do tego dyski uciskające worek oponowy i korzenie nerwowe no i zrosty po poprzednm zabiegu plus stenoza na tych poziomach i normalne chyba w tym wieku duże zwyrodnienia./, podobno moje dolegliwośąci będa ustępowac dlugo. Ale ja niecierpliwa jestem.
Mam pytanie do Marcina - kiedy mogę jechać na rehabilitację? Nie wiem co się dzieje w operowanym odcinku, bo nie mam jeszcze kontrolnego TK. Wykonany kilka dni po zabiegu pokazywał, że wszystko siedzi na miejscu.
Oj Marcinie, zamęczymy Cię
Halinka, jaka Ty ładna jesteś - nie dziw ze mąż zazdrosny
A ja nie umiem wkleić swojego zdjęcia, zresztą wcale nie jestem fotogeniczna. Milo sie Was ogląda.
Pawiku, postaraj się o rehabilitacje na oddziałach. Ja korzystam z tej formy kilka razy w roku i to mnie trzyma przy sprawności. Jeśli nie wiesz jak to załatwić, chętnie pomogę.
to ja, Ania znana jako amadobo
Wtajemniczony
03-05-2012, 11:11:24

amadobo 2012-05-03 11:58:53 Niepokoi mnie natomiast kłujący bół w posladku, który czasem jest dość dokuczliwy, boli też operowany obszar - ale to chyba normalne.. 6 tygodni temu miałam trwający 9 godzin zabieg stabilizacji l3-4, l4-5, l5-s1 techniką TLIF. Bardzo trudno odzyskuję sprawnośc. Jedyny pozytyw, to że częściowo odzyskałam wzrost. Do kontroli idę na początku czerwca. Nie wiem czy już wpadać w panikę, czy dać sobie czas.
Mój doktor powiedział, że zabieg poprzestawiał mi całkowicie kręgosłup /kręgozmyki, podwichnięcia, ante i retrolisteza i bardzo duża prawostronna skolioza, do tego dyski uciskające worek oponowy i korzenie nerwowe no i zrosty po poprzednm zabiegu plus stenoza na tych poziomach i normalne chyba w tym wieku duże zwyrodnienia./, podobno moje dolegliwośąci będa ustępowac dlugo. Ale ja niecierpliwa jestem.
Mam pytanie do Marcina - kiedy mogę jechać na rehabilitację? Nie wiem co się dzieje w operowanym odcinku, bo nie mam jeszcze kontrolnego TK. Wykonany kilka dni po zabiegu pokazywał, że wszystko siedzi na miejscu.
Oj Marcinie, zamęczymy Cię
Halinka, jaka Ty ładna jesteś - nie dziw ze mąż zazdrosny
A ja nie umiem wkleić swojego zdjęcia, zresztą wcale nie jestem fotogeniczna. Milo sie Was ogląda.
Pawiku, postaraj się o rehabilitacje na oddziałach. Ja korzystam z tej formy kilka razy w roku i to mnie trzyma przy sprawności. Jeśli nie wiesz jak to załatwić, chętnie pomogę.
Jeżeli chodzi o rehabilitacje, termin rozpoczęcia powinien zależeć od Twojego lekarza prowadzącego. Niezmienia to faktu że we własnym zakresie warto próbować nabierać prawidłowych nawyków (odpowiednie siedzenie itd). Raczej trzeba by się zastanowić jak ją poprowadzić (bo niestety z mojej wiedzy wynika, że niema w tej chwili jakiś standardów dotyczących postępowania po tego typu operacjach). Także miejmy nadzieje że trafisz w dobre ręce które na bierząco będą modyfikować terapię.
Jeżeli chodzi o kłujący ból w pośladku - czy zauważyłaś że występuje on w jakiś konrketnych pozycjach (np siedzenie na kanapie, długie stanie, leżenie czy podczas jakiś konkretnych ruchów? ) Czy zauważyłaś coś co ten ból nasila lub zmniejsza?
Początkujący
03-05-2012, 11:52:53

Witam serdecznie wszystkich.
Jestem tu nowy i prosze o pomoc

właśnie otrzymałem opis MR i jestem przerażony
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z kyfotycznym ustawianiemna poziomie C2-C6
Obniżenie wysokości trzonu kręgu C5 C6
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na przednich i tylnych krawędziach trzonów kręgów C3 - C6
z ich wpuklaniem się w obręb kanału kregowego.
Obnizenie wysokości przestrzeni międzykręgowych C4-C5 i C5-C6
Zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej na poziomie C3-C6
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym o sygnałach w granicach normy
Przestrzeń międzykregowa C2-C3
Bez cech przepukliny
zachyłki boczne o zachowanej szerokości

Przestrzeń mkr C3-C4
Tylno-prawoboczna protuzja krążka mkr,która wraz z osteofitami na tylno-prawobocznych krawędziach trzonów kregów powodują modelowanie od przodu worka oponowego i spłycenie zachyłka bocznego po stronie prawej .
Przestrzeń mkr C4- C5
Szerokopodstawna, centralno-tylna przepuklina krążka mkr z niewielka lewostronna lateralizacją, która wraz z osteofitami na tylnych krawedziach kregów powodujeuciśnięcie od przodu worka oponowego, zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej oraz modelowanie przednio - lewobocznej powierzchni rdzenia kregowego
Zachyłki boczne i kanały korzeniowe obustronnie spłycone
Przestrzeń mkr C5-C6
Szerokopodstawna, centralno-lewoboczna przepuklina krążka mkr która wraz z osteofitami
na tylnych krawedziach trzonów kregów powodujeuciśniecie worka oponowego , zweżnie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej oraz ucisniecie przednio-lewobocznej powierzni rdzenia kregowego.
Zachyłki boczne i kanały korzeniowe obustronnie zwężone
otwory międzykregowe spłycone przez wpuklajacy sie krążek mkr oraz osteofity

Przestrzeń mkr C6-C7
Niewielkie obwodowe rozluźnienie pierścienia włóknistego
zachyłki boczna i kanały korzeniowe w granicach normy
Przestrzeń mkr C6-C7
Niewielka lewoboczna protuzja krążka mkr
Zachyłek boczny po lewej stronie dyskretnie spłycony
Prosze o pomoc ! Czy czeka mnie operacja ? jesli tak to jaka ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: