Ach Szyjki
Jak pomaga rehabilitacja to rehabilitujcie się, jak już nie będziecie mogli / ły wytrzymać to pod nóż... nie ma innych wyjść. Rehabilitacja systematyczna i profesjonalna jak najbardziej, ale pamiętajcie po rehabilitacji nie może boleć gorzej. TAKICH rehab. mijajcie z daleka. W trakcie reh.człowiek może być obolały, zmęczony, nawet do 2 tyg. po reh. możecie nie odczuwać poprawy. Potem powinno być lepiej. Kiedy macie skierowanie na operację z powodu mielopatii lub masywnej przepukliny uciskającej na rdzeń wtedy najczęściej na reh.jest już za późno. Niektórzy reh. podejmują się jeszcze pomocy, ale uwaga to jazda bez trzymanki. Ja zdecydowałam się na taką reh. i niestety żadnej poprawy nie odczuwałam, było coraz gorzej.
Z własnego dośw. wiem, że reh. może poradzić sobie z modelowaniem rdzenia, uciskiem na korzenie, uciskiem na worek oponowy. Kiedy operacja?
Jak nie działa fizjo i fizykoterapia, boli jak ch.....a miesiącami, pojawiają się ubytki neurologiczne. Wtedy to nie ma na co czekać. Ja z perspektywy roku bycia po... uważam, że nie potrzebnie męczyłam się 6 lat. Po operacji czuję się świetnie, nic mnie w końcu nie boli. Oczywiście ograniczenia każdy z nas po.. ma, nie ma się co łudzić, że dostaniecie nowy kręgosłup. KAŻDY po operacji prowadzi ostrożniejsze życie, częściej odpoczywa, nie dźwiga, nie uprawia sportów ekstremalnych, od czasu do czasu korzysta z reh., są nawet tacy którzy w domu sami ćwiczą. Ale niestety po operacji są też osoby które czują się gorzej niż przed...
Spotkanie odbyło się, było nas maaaalutko, tylko 3. Pogadałyśmy sobie w miłej atmosferze przy jedzonku.
Następne spotkanie wiosną.
W niedzielę wyjeżdżam dbać o się w Krojantach. Przede mną, miesiąc wolnego
Pozdrawiam Wszystkich cieplutko