Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-12-2014, 12:54:07

Dino gdzie się rehabilitujesz , z jakiego regionu Polski jesteś, bo jakoś mi to umknęło.
Renata, piszesz, że miałaś robiony rezonans 3 razy, czy wszystkie opisała ta sama osoba?
Wtajemniczona
08-12-2014, 14:54:23

Do Renaty
rozwojająca się mielopatia ( postępująca) nie przebiega bezobjawowo, to stopniowa degradacja rdzenia pod wpływem ucisku. Ognisk mielopatii nie da się odbudować, to takie martwe pola w rdzeniu. Jeżeli postępującej mielopatii nie towarzyszą objawy ubytkowe - neurologiczne, to prawie pewne, że radiolog źle odczytał obraz. Powinnaś trafić do dobrego neuro, który po badaniu neurologicznym wyklucza lub potwierdza mielopatię. Przy postępującej mielopatii operuje się na cito. Znam osobę której zbyt późno zdiagnozowano mielopatię i niestety jest to osoba niepełnosprawna ruchowo ( porażenie rąk i nóg). Na Twoim miejscu zrobiłabym rezonans w innyn miejacu i poszłabym do innego neuro. Jest wielce prawdopodobne, że niepotrzebnie się stresujesz, tym bardziej, że funkcjonujesz prawie normalnie. Czy w Krojantach pokazywałaś komuś rezonans? Ja też w opisie rezonansu mam mielopatię ( po operacji), z tego powodu odmòwiono mi rehabilitacji w CKR, pokazałam tą samą płytkę w Krojantach, zbadano mnie i mielopatię wykluczono. Także różnie to bywa z mielopatią...
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowiczka
08-12-2014, 16:32:54

Januszku - czy na tej choince wiszą kiełbaski?
o rany... chyba mój pies to nawet tego zdjęcia nie może zobaczyć ......
Asia
Wtajemniczona
09-12-2014, 01:22:54

Janusz, choina z kiełbsą pierwsza klasa:):):)
mielopatia to bezwzględne wskazanie do operacji ale jak tu niektórzy piszą, trzeba trafic na dobrego radiologa i porównać z objawami. bo wciąż pamiętamy, że zabieg wszczepienia impli to ostateczność. póki się da i nie ma aktywnej neurologii to ładnie wydajemy kaskę na fizjo (bo potem tez ją wydajemy, tylko z mniejszym skutkiem) i przestrzegamy szyjkowych zaleceń.
więc jeśli jakaś nasza Forumowa Świeżynka ma wątpliwości, czy ta rwa lub zimne paluszki to juz nas kwalifikują do zabiegu (kaska niezła dla szpitala) to niech najpierw zainteresuje się manualną terapią lub osteopatią. bo potem nie zawsze jest różowo. aczkolwiek zdarzają się szczęśliwcy, którym imple różnej maści przynoszą ulgę w cierpieniu.
trochę dziś mnie ponosi, bo mam zły czas. tez kręgosłupowy.ale naprawdę warto się rozejrzeć za porządnym fizjo. bo potem t raczej nikt się nie chce brać za powikłanych :(
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczony
09-12-2014, 08:35:06

Anulka66 jestem z Dolnego śląska ,w niedziele pracowałem i położyła mi się paleta bananów na ciężarówce, niestety musiałem podźwigać czego unikam,nie było wyjścia do wyładunku na auto ja tylko mogę wejść,no i od wczoraj jest rwa pod pachą i pod łopatką standard,ale wiem że to przejdzie.
W moim przypadku najlepiej się czuje gdy dużo chodzę po górach objawy potrafią nawet na dwa tygodnie się wycofać,co mi najgorzej szkodzi to dźwiganie , długie siedzenie,no taka moja praca za kółkiem ale mam częste przerwy i pamiętam o wyprostowanej pozycji co jest najtrudniejsze bo całe życie było na odwrót.Dla nowych szyjek fotka taki wizualny nasz kodeks.
Bo nieważne jak
minął dzień…
Zawsze
wracaj do domu z wysoko podniesioną głową”
Początkująca
09-12-2014, 18:56:42

obrazek super, tylko co zrobić jak tej głowy nie można tak podnieść bo boliiiiiii.
Wtajemniczona
10-12-2014, 16:20:06

Witam Anulka 66
Rezonans robiłam zawsze w tym samym miejscu. Może masz rację że należy zmienić miejsce.
Aniu ja oprócz opisu przez szpital dałam płytkę do obejrzenia do 2 neurochirurgów i jeden cytuję podejrzewa rozwijającą sie mielopatie a drugi nie stwierdził tego jednoznacznie . Obecnie Mam dość mocne bóle głowy zwłaszcza po południu i teraz takie dziwne pieczenie w okolicy prawego łokcia w jednym miejscu tak jak by nerw ??? Neurolog to zbagatelizował kazał jak nie przejdzie iść do ortopedy. Boli mnie to tylko przy dotykaniu. A tak to w miarę dobrze że mam taką pracę że idę tylko na 3, 4 godziny w pełnym wymiarze nie dałabym rady. Cały czas biję się z myślami ale póki nie drętwieją ręce lub nogi to operację odwlekam. Dziękuje i pozdrawiam Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis Operacje przekładam już od ponad 2 lat "Łatwo podjąć decyzje , trudniej później z nią żyć"
Początkująca
10-12-2014, 17:34:32

Renata niestety ja na temat mielopati nie wiele wiem, dlatego nie będę się wypowiadać. Chodziło mi tylko o to, ze jesli opisywała ta sama osoba to może warto by było spróbować gdzie indziej, żeby spojrzał innym okiem. Tylko, ze Twój rezonans oglądali równiez neurochirurdzy i to samo mówią, więc może jest coś na rzeczy. W liscie z ostatniej wizyty lekarz napisał, że mam stenozę, więc zaczęłam szukać w internecie co to dokładnie jest no i znalazłam, że stenoza jest zwana czasem mielopatią. Czarna magia dla mnie. W moim opisie mam normalny obraz rdzenia, więc napewno to nie to.Ale póki co idę jutro na blokadę w szyję, z nadzieją że pomoże, a że jestem panikara to bardzo się boję.
Początkująca
10-12-2014, 17:45:13

Reniu, zanim zdiagnozowali mi kręgosłup szyjny podejrzewali uszkodzenie nerwu łokciowego. Miałam robione EMG I ENG, które to wykluczyło. Też bolał mnie łokieć, nie mogłam się na nim opierać ani podrapać bo prądy szły mi az do palców, zresztą dalej tak mam. według objawów byłam przekonana, że to jest łokiec, tym bardzie ze lekarz powiedział ze on daje objawy bólowe na całą rękę az do barku, a tu się okazało że od kręgosłupa. Pozdrawiam
Forumowicz
11-12-2014, 08:14:50

Asiu-( Buraczek) proszę o pilny kontakt na priv januszkur1963@wp.pl
jak wiesz wywaliło mi pocztę i nie mam adresów
Pozdrawiam
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: